Joskus toivoisi, että älypuhelimen näyttö antaisi käyttäjälle hieman parempaa palautetta. Cambridgeläinen Redux Labs on kehittänyt tekniikan, joka voi ratkaista ongelman. Sen avulla puhelimen ruudusta tulee haptinen eli sormi voi tuntea ruudun pinnalla erilaisia painikkeita.
Reduxin tekniikan avulla puhelimen ruudulle voidaan sijoittaa haptisia paineikkeita, liukukytkimiä, näppämistöjä, kameran laukaisin, mitä tahansa. Painikkeiden paikka ja määrä voi vaihdella sovelluksen mukaan. Myös painalluksen voima vaikuttaa siihen, miten sovellus reagoi.
Bullfinch-SP001-nimen saanut tekniikka on Reduxin mukaan ensimmäinen älypuhelimia varten kehitetty haptinen tekniikka. Paineanturien avulla käyttäjä esimerkiksi tuntee äppäimistön kirjaimet ennen kuin niitä ainetaan.
Alusta sopii erityisesti Gorilla-lasin kanssa käytettäväksi. Reduxin mukaan tekniikalla voidaan tuottaa painikkeet myös teräksisille tai alumiinisille takapaneeleille.
Tekniikka on optimoitu erilaisille näytöille iPhone 5:n 4-tuumaisesta uusien phablettien laajaruutuiseen 6-tuumaiseen. Demoa varten Redux toteutti kuvan haptisen näytön standardissa 16:9-kuvasuhteen 4,7-tuumaisessa koossa.
Demoruudulla on viisi eri efektiä. Standardin painonapin rinnalle on tutu liukuhytkin, pyöräytysohjain ja kaksi kameran laukaisinta. Palaute perustuu koksetusnäytön molemmille puolilla oleviin paineanturikalvoihin. Niiden tuottaman palautteen prosessoivat Reduxin omat patentoidut algoritmit ARM Cortex-M3 -mikro-ohjaimella.
Haptisen palautteen resoluutio liikkuu mikronien luokassa, mikä riittää enemmän kuin hyvin matkimaan reaalimaailman painonappeja. Reduxin mukaan isompi haaste oli kehittää tekniikka, joka tuottaa haptisen palautteen käyttäjälle ilman viivettä.