Moni yhdistää putkivahvistimet vanhaan, aataminaikaiseen elektroniikkaan, mutta tekniikalla saattaa olla vielä paljon annettavaa. USA:ssa DARPAn tutkijat ovat kehittäneet maailman ensimmäisen vahvistimen terahertsialueen tehovahvistimen. Putkessa.
Terahertseissa eli mikroaaltojen ja infrapunan välissä on potentiaali erittäin nopeaan tiedonsiirtoon, huipputarkkoihin tutkakuviin ja paljastaviin kuvantamistekniikoihin. Perinteisten mikropiirien fyysiset ominaisuudet eivät ole oikein sopineet yhteen näiden aallonpituuksien kanssa.
DARPAn (Defence Advanced Research Projects Agency) THz-projektissa on kehitetty 0,85 terahertsin tehovahvistin, joka rakennettiin elektroniputkeen mikromekaanisin menetelmin. Ohjelmaan vetävän Dev Palmerin mukaan kyse ei ole vanhasta televisioden putkitekniikasta.
- Olemme ottaneet puolijohdealan ja mems-tekniikan uusimpia työkaluja ja prosesseja, ja kehittäneet niistä uusia, luotettavia putkitekniikoita. Kyse on vanhan ja uuden yhdistämisestä, Palmer muotoilee.
DARPAn tutkijoiden mukaan terahertseissä voitaisiin päästä jopa sadam gigabitin datanopeuksiin sekunnissa. Uutta tehovahvistinta aiotaan kokeilla myös ViSAR-tutkassa(Video Synthetic Aperture Radar), jossa anturijärjestelmä loisi ilmasta käsin tarkan kuvan maasta ja esimerkiksi liikkuvista kohteista pilvien läpi.