Tekesin sulautetun tekniikan Ubicom-ohjelma päättyy tämän vuoden lopussa, vaikka moni yritysprojekti jatkuukin vielä idempään. Ohjelman päällikkö Kimmo Aholan mukaan ohjelma on vienyt suomalaisyrityksiä vahvasti kohti tulevaa sulautetun internetin IoT-aikaa.
Kaikkiaan vuonna 2007 alkanut Ubicom on ollut yli 300 miljoonan euron jättihanke. Tutkimusprojekteja on ollut nelisensataa ja tuloksena on ollut uusia yrityksiä, lukemattomia uusia tuotteita ja patentoituja tekniikoita.
Nyt Ubicom-projekteista on päättynyt vähän yli 60 prosenttia. Kaupallisista tuotteista yli 70 prosenttia menee vientiin.
Ahola muistuttaa, että suomalaisessa elektroniikassa tapahtui paljon ohjelman aikana. - Symbianin loppu merkitsi jonkinlaista henkistä lamaa mobiilisektorin uusiutuessa. Parasta oli, että kysyntä Tekesin rahoitukseen ja uuden kehittämiseen jatkui silti, Ahola kiittelee.
Pienessä maassa on tärkeää valita se sovellusalueet, joissa yritykset voivat tehdä kansainvälisesti merkittäviä tuotteita. - Nyt ollaan pääsemässä eroon vertikaaliratkaisuista ja voidaan rakentaa horisontaalisten platformien päälle. Pienestä maasta ei vain ole voinut rakentaa kovin laajoja vertikaaleja ja näin ollaan jääty kapeille alueille.
Ahola uskookin, että alustoja hyödyntämällä suomalaisyritykset voivat kehittää kansainvälisestikin merkittäviä innovaatioita. - Nyt voidaan keskittyä anturiratkaisuihin tai data-analytiikkaan, kun ei tarvitse huolehtia koko vertikaalista, Ahola sanoo.
Millaisia tuotteita sitten Ubicomin perillisenä syntyy? - Etämonitorointi, huolto ja seuranta ovat jo työn alla. Seuraavaksi tulee valaistuksen ohjaus, liikennesovellukset ja mobiili terveydenhuolto eli mHealth.
Ubicom ei ole ainakaan vielä saamassa suoraa jatkoa, mutta Tekesissä mietitään jo eri tapoja jatkaa alueen tutkimusta. - Uudelle kansalliselle ohjelmallekin olisi tarvetta, Ahola päättää.