Uusimpia, alle 65 nanometrin ja sitä tiheämmissä prosesseissa valmistettuja logiikkapiirejä valmistaa enää neljä yritystä. Kun lähes kaikki puolijohdetalot ovat tehtaattomia, siruja voi tulla enää TSMC:n, Globafoundriesin, Samsungin ja Intelin tuotantolinjoilta.
Future Horizons -tutkimuslaitoksen johtaja Malcolm Pennin mukaan kehitys on ongelmallinen, sillä se johtaa väistämättä alan keskittymiseen ja yritysten ostamiseen tai katoamiseen.
Pennin mukaan yritys on vaarassa tulla ostetuksi, mikäli sen markkinaosuus on alle kolme prosenttia. Puolijohdealalla tämä tarkoittaa 10 miljardin dollarin liikevaihtoa vuodessa.
Sääntö sanoo, että esimerkiksi perinteiset Renesas ja STMicroelectronics ovat nykyisellään liian pieniä pärjätäkseen.
Logiikkavalmistajissa taiwanilainen TSMC on aivan omassa luokassaan. Pennin mukaan TSMC:n hallussa on jo 60 prosenttia puolijohdealan sopimusvalmistuksesta. Foundry-alan voitoista TSMC kaapii käytännössä täydet sata prosenttia.
Tämä on ongelma myös laitevalmistajien kannalta. Aiemmin oli tyypillistä varautua tuotantomuutoksiin ja -piikkeihin toisen toimittajan avulla. Nyt tämän keinon merkitys on häviämässä, kun kaikkien toimittajien piirit tulevat samoilta taiwanilaislinjoilta.
Penn puhui Lontoossa Future Horizonsin IFS2014-tapahtumassa.