Yhdysvaltain kauppaministeriö on asettanut täyden kiellon Huawein kehittyneiden tekoälyprosessorien käytölle, mikä merkitsee merkittävää kovennusta teknologian vientivalvontaan liittyvissä toimissa Kiinaa vastaan.
Uuden ohjeistuksen julkaisi kauppaministeriön Teollisuus- ja turvallisuusvirasto (BIS). Se koskee erityisesti Huawei Ascend -sarjan prosessoreita, kuten Ascend 910B, 910C ja 910D. BIS:n mukaan näitä siruja on todennäköisesti kehitetty tai valmistettu Yhdysvaltain vientimääräysten vastaisesti, mikä tekee niiden käytöstä laittoman ilman erillistä lupaa.
Viraston mukaan yritykset, jotka käyttävät tai edes säilyttävät näitä kiinalaisia tekoälypiirejä ilman asianmukaista lupaa, voivat syyllistyä vakavaan vientirikkomukseen. Kyseessä on osa laajempaa pyrkimystä estää Kiinan pääsy huipputeknologioihin, joita voitaisiin hyödyntää niin siviili- kuin sotilaskäytössä. Huawei, joka on ollut Yhdysvaltain Entity Listillä jo vuodesta 2019, on kehittänyt omia suorituskykyisiä tekoälyratkaisujaan vastauksena Nvidian ja muiden länsimaisten komponenttien vientikieltoihin.
Ascend-sarjan piirejä käytetään muun muassa Huawei Atlas 800 -palvelimissa, CloudMatrix 384 -klustereissa sekä DeepSeek All-in-One -koneissa, joiden suorituskyky lähentelee Nvidian H100:n tasoa.
BIS viittaa yleiskiellon 10 (GP10) pykälään, jonka mukaan kenenkään ei ole sallittua ostaa, myydä, käyttää tai siirtää mitään tuotetta, jos siihen liittyy tieto tai epäily, että vientisäännöksiä rikotaan. Tämä tekee Ascend-piirien käytöstä riskialtista niin Yhdysvalloissa kuin kansainvälisesti toimiville yrityksille.
Yrityksiä, jotka rikkovat ohjeistusta, uhkaa ankarat hallinnolliset ja rikosoikeudelliset rangaistukset, mukaan lukien vankeusrangaistus, miljoonaluokan sakot ja vientioikeuksien menetys.