Fraunhofer-instituutti tunnetaan MP3:n ja AAC-koodekkien kehittäjänä ja nyt tutkimuslaitos lupaa mullistaa tilaäänen. Se esittelee CES 2025 -messuilla tammikuussa uuden mullistavan tilaääniteknologiansa, jolle on annettu nimeksi upHear Flexible Rendering. Innovaatio yksinkertaistaa korkealaatuisten tilaäänikokemusten luomista kuluttajien äänentoistolaitteilla, kuten kaiuttimilla, soundbareilla ja televisioilla.
UpHear on lisensoitava ohjelmisto, joka voidaan lisätä minkä tahansa äänentoistolaitteen DSP-prosessoriin. Tekniikka optimoi äänenlaadun automaattisesti ja jakaa sen joustavasti käytettävissä oleviin kaiuttimiin, tarjoten tilaäänielämyksen missä tahansa.
Vegasissa esiteltä upHear Flexible Rendering on osa Fraunhoferin upHear-ääniprosessointiteknologioita, jotka parantavat äänenlaatua aina puhesignaaleista monimutkaisiin tilaääniteoksiin. Teknologia mahdollistaa langattomien kaiuttimien automaattisen yhdistämisen parhaan mahdollisen äänikokemuksen saavuttamiseksi, tukee uusia tilaääniformaatteja ja tarjoaa laadukasta uudelleensekoitusta vanhemmalle sisällölle.
UpHear-tekniikan tuotepäällikkö Sebastian Meyer muistuttaa, että nykyään käyttäjät voivat yhdistää vain yhden älykaiuttimen kerrallaan tai käyttää kiinteää huonekohtaisia asetuksia. - UpHear-teknologialla voit joustavasti yhdistää minkä tahansa määrän kaiuttimia immersiiviseksi kaiutinklusteriksi missä tahansa, keittiössä, olohuoneessa tai kylpyhuoneessa, Meyer kehuu.
UpHear-ratkaisuja Fraunhofer esittelee demoissa, jotka löytyvät täältä. CES-messuilla instituutti demoaa esimerkiksi kaiuttimien uudelleensijoittelua. Demossa langattomat älykaiuttimet sijoitetaan huoneeseen soittamaan tilaäänimusiikkia. Käyttäjät voivat lisätä tai poistaa kaiuttimia ja kokeilla, miten upHear-algoritmi optimoi äänen nykyisen kokoonpanon perusteella.
Lisäksi näytillä ovat edistykselliset AI-pohjaiset teknologiat, kuten kaiunvaimennus, melunpoisto ja äänen eristys, joka poistaa kaikki muut äänet paitsi käyttäjän puheen live-puheluissa. UpHear Mobile Audio on puolestaan virtualisointialusta, tarjoaa aitoja tilaäänikokemuksia kuulokkeilla minimaalisin resurssivaatimuksin. Sen avulla tilaääni voidaan tuoda vaikkapa XR-lasien sisään.