logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...
" "

Pilvisiirtymien tahti on hidastunut, ja monet yritykset ovat jo saavuttaneet pilvestä saatavan kilpailuedun. Miten tämä vaikuttaa IT-palvelukumppaneiden rooliin ja prioriteetteihin tulevaisuudessa? TCS:n yritysarkkitehti Jukka-Pekka Ahonen kertoo omista näkemyksistään.

Pilviteknologioiden kehitys on saavuttamassa kypsyysvaiheensa. Monille yrityksille pilvi ei enää ole kilpailuetu, vaan digitaalisten ratkaisujen perusta. Toisaalta pilvipalveluiden optimoinnissa riittää edelleen työsarkaa, ja esimerkiksi suuret järjestelmä- tai organisaatiouudistukset ovat usein paikkoja, joissa pilvipalvelujen kokonaisuutta on tärkeää arvioida tarkemmin.

Samalla uudet teknologiat, kuten generatiivinen tekoäly, avaavat IT-palveluntarjoajille täysin uusia mahdollisuuksia vastata asiakkaiden ja loppuasiakkaiden tarpeisiin. GenAI vaatii uudenlaista skaalautuvuutta myös pilvipalveluilta – esimerkiksi TCS:llä otamme huomioon suurten kielimallien skaalautusvaatimukset, ja toisaalta hiekkalaatikoiden loogisen sijoittamisen pilviarkkitehtuurien suunnittelussa.

Sanot, että pilvikumppaneiden tulisi uskaltaa kokeilla ja jopa epäonnistua lisäarvon luomiseksi. Miten IT-palvelukumppanit voivat käytännössä tuoda tällaisia rohkeita ideoita asiakkailleen? Millaisia tällaiset rohkeat kokeilut voisivat olla?

Omat kokemukseni osoittavat, että innovatiivinen kokeilukulttuuri tuottaa tuloksia vain, jos epäonnistumisista opitaan ja suunnitelmia mukautetaan sen mukaisesti. Pitää olla rohkeutta kokeilla uutta ja hyväksyä, että epäonnistumiset ovat osa prosessia. Tämä vaatii molemmilta osapuolilta – asiakkaalta ja kumppanilta – avointa viestintää ja valmiutta jakaa kokemuksia. Esimerkiksi TCS:llä olemme ottaneet käyttöön toimintamalleja, joissa asiakkaat osallistuvat aktiivisesti kokeiluihin ja kehitykseen. Tämä lähestymistapa varmistaa, että sekä teknologiset että liiketoiminnalliset tavoitteet saavutetaan.

Tällainen rohkeus ei rajoitu vain teknologian käyttöönottoon, vaan ulottuu myös kumppaneiden väliseen luottamukseen. Avoimuus haasteista, riskeistä ja epävarmuuksista mahdollistaa sen, että kumppanit voivat yhdessä suunnitella ja kokeilla ratkaisuja, jotka eivät ehkä olisi mahdollisia perinteisessä projektimallissa. Esimerkiksi TCS:llä olemme auttaneet BFSI-sektorin (pankki-, vakuutus- ja finanssialan) asiakkaita suunnittelemaan uudenlaisia tapoja vastata sääntelyn ja riskienhallinnan haasteisiin, samalla kun olemme kokeilleet GenAI:n soveltamista asiakaskokemuksen parantamiseen.

Rohkeisiin kokeiluihin kuuluu myös loppuasiakkaan ottaminen mukaan. Tämä voi tarkoittaa heidän palautteensa hyödyntämistä tuotekehityksessä tai kokeilujen viestimistä avoimesti sidosryhmille. Kokeilukulttuurin avoin omaksuminen ei ainoastaan vahvista kumppanuuksia, vaan rakentaa myös luottamusta ja lisää innovaation hyväksyttävyyttä organisaation sisällä.

Konkreettinen esimerkki kokeilukulttuurista voisi olla esimerkiksi pilvimigraatio, joka etenee business as usual -suunnitelman mukaisesti. Tällaisen projektin sisällä voidaan toteuttaa kokeiluja, vaikkapa voitaisiinko jotakin prosessia nopeuttaa 10-kertaiseksi, jos hyväksytään tietyt puutteet lopputuloksessa. Kun kokeilulle määritetään tarkat mittarit, aikaraja ja ennuste lopputulemasta, nähdään nopeasti, luoko se uutta lisäarvoa asiakkaalle.

Yritykset miettivät usein onsite vs cloud -valintaa ja trendit näyttävä vaihtelevan vähän väliä. Mikä on tällä hetkellä se malli, jota kohti yritykset menevät? Riippuuko valinta yrityksen koosta vai toimialasta?

Pilven valinnassa ei ole one size fits all -vaihtoehtoa. Teknologia kehittyy, regulaatio kehittyy, yritysten toimintaympäristö muuttuu – kaikki tämä asettaa vaatimuksia pilvipalveluille. Yrityksen koolla ja toimialalla on toki merkitystä – mitä suurempi yritys, sitä todennäköisemmin se toimii monipilviympäristössä, jossa vaikkapa toiminnanohjausjärjestelmä, työntekijöiden sähköposti- ja muut sovellukset ja verkkokauppa toimivat eri pilvipalveluissa, ja tietyt kriittiset järjestelmät yksityisessä pilvessä omissa konesaleissa. 

Erilaiset toimialakohtaiset pilviratkaisut ovat myös yleistymässä, koska ne tarjoavat nopean tavan tuoda organisaatioon uusia liiketoimintakyvykkyyksiä.

Mitkä ovat tärkeimmät GenAI:n vaikutukset pilviteknologiaan ja toisaalta palveluntarjoajan rooliin? Mitä uusia vaatimuksia tekoälyratkaisut asettavat infrastruktuurille?

Onnistunut pilvimigraatio ja yritysten tarpeisiin optimoidun pilviympäristön tärkeys korostuu GenAI:n aikakaudella vielä enemmän kuin aiemmin. Tämä siksi, koska laadukkaat pilviratkaisut ovat yrityksille elintärkeä alusta mahdollistamaan GenAI:n käytön ja uudet innovaatiot.

Mitä mielestäsi tarkoittaa aidosti strateginen kumppanuus pilvessä? Mitkä ovat tyypillisimmät esteet sille, että asiakkaat ja kumppanit eivät saa tällaisesta yhteistyöstä täyttä hyötyä?

Tyypillinen este hedelmälliselle yhteistyölle on sinänsä luonnollinen halu ratkoa omia ongelmia, ja antaa kumppanin hoidettavaksi vain vakiintuneita kokonaisuuksia. Kynnys kertoa suurimmista murheista on korkea, vaikka juuri näiden parissa hyöty kumppanuudesta voi olla suurimmillaan.

Urani aikana olen nähnyt, että parhaat tulokset syntyvät, kun teknologiaa lähestytään asiakastarpeista käsin. Aidosti strategiset kumppanit eivät lähde liikkeelle teknologisista mahdollisuuksista, vaan asiakkaan todellisista ongelmista ja tavoitteista. Uudet teknologiat, kuten GenAI, tarjoavat mahdollisuuden vastata tarpeisiin, joita ei ehkä aiemmin ole edes tunnistettu. Tämä vaatii kumppaneilta kykyä asettua ennakkoluulottomasti asiakkaan saappaisiin, ymmärtää heidän haasteensa ja etsiä ratkaisuja, jotka ovat aidosti merkityksellisiä.

Uskon, että yritykset, jotka panostavat strategisiin kumppanuuksiin ja rohkeisiin kokeiluihin, onnistuvat parhaiten hyödyntämään sekä pilviteknologian että GenAI:n mahdollisuudet. Tämä vaatii kypsää yhteistyötä, jossa liiketoiminnan tavoitteet ohjaavat kaikkea toimintaa, ja jossa epäonnistumisia ei pelätä, vaan niitä hyödynnetään oppimiseen. Tämä lähestymistapa varmistaa, että teknologia ei ole vain kustannustehokkuuden väline, vaan aito kilpailuedun luoja.

MORE NEWS

Yksinkertainen ratkaisu kasvattaa sähköauton akun eliniän jopa 19-kertaiseksi

Korelaisten POSTECHin (Pohang University of Science and Technology) ja Sungkyunkwanin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan pidentää sähköautojen litiumioniakkujen käyttöikää jopa 19-kertaiseksi – ilman uusia materiaaleja tai teknologioita. Ratkaisu on yksinkertainen: siinä pitää välttää akun täydellistä tyhjentämistä.

GaN tekee moottorinohjauksesta tehokkaampaa

GaN-teknologian edelläkävijä Navitas Semiconductor on julkistanut uuden GaNSense Motor Drive IC -piirisarjan, joka mullistaa moottorinohjauksen tehokkuuden ja integraation. Uusi ratkaisu yhdistää kaksi galliumnitridi-FET-transistoria (GaN FET), ohjauksen, suojaukset ja virranmittauksen yhteen, täysin integroituun piiriin.

DigiKey alkaa myymään vakiotyökaluja

DigiKey on lanseerannut oman, yksinoikeudella myytävän tuotesarjansa nimeltä DigiKey Standard. Uusi vakiokomponenttien valikoima koostuu sähkö- ja elektroniikkasuunnittelun perustyökaluista ja tarvikkeista, jotka ovat heti saatavilla nopeaan toimitukseen.

Kuutiosentin kokoinen projektori AR-laseihin

Itävaltalainen teknologiayhtiö TriLite tuo markkinoille uuden, vallankumouksellisen Trixel 3 Cube -projektorin, joka esitellään ensi kertaa yleisölle Display Week 2025 -tapahtumassa San Josessa, Kaliforniassa. Trixel 3 Cube on maailman pienin ja kevyin laserkeilaukseen perustuva projektionäyttö.

Lightning-liitäntä katosi Suomesta

Älypuhelinmarkkina Suomessa on käännekohdassa, kun sekä kuluttajakäyttäytyminen että uusi EU-lainsäädäntö muovaavat sitä nopeassa tahdissa. Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä puhelinten ja oheislaitteiden myynti laski kappalemäärissä 1,1 %, mutta myynti euroissa nousi 2,7 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan.

200 miljoonan käyttäjän avoin ODF täyttää 20 vuotta

Open Document Format (ODF), maailman ainoa laajasti käytetty avoin standardi toimistodokumenteille, on täyttänyt 20 vuotta OASIS-järjestön virallisena standardina. Yli 200 miljoonaa käyttäjää turvautuu ODF:ään arjessaan.

Realme näyttää, että kännykkäakuissa on paljon kehitettävää

Älypuhelinvalmistaja realme julkaisee ensi viikolla uudet realme 14 5G- ja realme 14T -mallit, jotka nostavat erityisesti akunkeston uudelle tasolle. Uutuusmallit on suunniteltu tarjoamaan poikkeuksellisen pitkän käyttöajan, ja ne haastavat kilpailijat keskiluokan älypuhelinmarkkinoilla.

EU:n Chips Act saa kovaa kritiikkiä: tavoitteet epärealistisia

Euroopan tilintarkastustuomioistuin on esittänyt voimakasta kritiikkiä EU:n puolijohdestrategiaa, eli niin sanottua Chips Actia, kohtaan. Tuoreessa raportissaan tuomioistuin toteaa, että ohjelman keskeinen tavoite – nostaa EU:n osuus kehittyneiden ja energiatehokkaiden puolijohteiden maailmanlaajuisesta tuotannosta 20 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä – on nykymenolla saavuttamattomissa.

C++ sopii piirien suunnitteluun, mutta ei aina

Diplomi-insinööri Sakari Lahden tuore väitöskirjatutkimus Tampereen yliopistosta osoittaa, että korkean tason synteesi voi jopa puolittaa piirien kehitystyöhön kuluvan ajan verrattuna manuaaliseen RTL-suunnitteluun. Erityisesti FPGA-pohjaisissa projekteissa HLS tarjoaa huomattavan tuottavuushyödyn, kun aikaa vievät mikroarkkitehtuurin yksityiskohdat jätetään automaattisen työkalun huoleksi.

Uudenlainen valoanturi kiihdyttää optisen datansiirron nopeuden jopa 10-kertaiseksi

Elektroniikka- ja materiaaliteknologiayhtiö TDK on esitellyt vallankumouksellisen uuden valoanturin, joka lupaa kiihdyttää optisen datansiirron nopeuden jopa kymmenkertaiseksi nykyisiin teknologioihin verrattuna. Kyseessä on Spin Photo Detector – niminen muunnoselementti, joka yhdistää optiikan, elektroniikan ja magneettisuuden täysin uudella tavalla.

Tämän piti olla melkein mahdotonta – Wi-Fi 7 tulee IoT-käyttöön

Synaptics on rikkonut odotuksia tuomalla Wi-Fi 7 -teknologian kevyisiin ja vähävirtaisiin IoT-laitteisiin. Yhtiön uusi Veros-sarjan piiri tarjoaa huippunopeuden, matalan latenssin ja monipuolisen yhdistettävyyden, mikä avaa uusia mahdollisuuksia älylaitteille.

Uusi eSIM tulee Telenorin IoT-verkkoon

Telenor IoT ottaa käyttöön uuden sukupolven SGP.32-eSIM-standardin syksyllä 2025, vahvistaen asemaansa edelläkävijänä teollisen IoT-yhteyksien hallinnassa. Uusi standardi tuo merkittäviä parannuksia skaalautuvuuteen, hallinnan helppouteen ja energiankulutuksen optimointiin verrattuna aiempiin eSIM-ratkaisuihin.

Olisiko UWB parempi kuulokkeisiin kuin Bluetooth?

UWB-teknologia, joka lähettää dataa nopeina purskeina erittäin laajalla taajuusalueella (3,1–10,6 GHz), tarjoaa useita etuja perinteiseen Bluetoothiin verrattuna. Siinä missä Bluetoothin parhaatkin koodekit, kuten aptX Lossless ja LDAC, jäävät 1–1,2 megabitin sekuntinopeuksiin, UWB voi teoriassa tarjota yli 100 Mbps siirtonopeuden jopa 10 metrin säteellä.

Click-lisäkortti tarkkaan moottorinohjaukseen

MIKROE on julkaissut uuden Power Step 2 Click -lisäkortin, joka tuo erittäin tarkan ja tehokkaan moottorinohjauksen osaksi mikroBUS-ekosysteemiä. Uutuus sopii vaativiin sovelluksiin, kuten robotiikkaan, lääkintälaitteisiin, antennien suuntaukseen sekä turvajärjestelmiin.

​Intelin uusi pomo laittaa tuulemaan – joka viides saa lähteä

Intel on ilmoittanut suunnittelevansa vähentävänsä jopa yli 20 prosenttia henkilöstöstään. San Francisco Chroniclen raportoimat vähennyksen olisivat samalla yhtiön historian suurin irtisanomisaalto.

Lenovo jäähdyttää GPT-laskentaa nesteellä

Lenovo on julkaissut uuden sukupolven tekoälyratkaisun, jossa yhdistyvät hyperkonvergoitu infrastruktuuri (HCI), generatiivinen tekoäly ja ensi kertaa myös nestejäähdytys. Yhtiön uusi ThinkAgile V4 -sarjan laitekokonaisuus esittelee maailman ensimmäisen nestejäähdytetyn HCI-alustan, jonka tavoitteena on tehostaa tekoälylaskentaa ja pienentää energiankulutusta jopa 25 prosentilla edellisiin sukupolviin verrattuna.

Ransomware kasvaa hurjaa vauhtia

Kiristyshaittaohjelmahyökkäysten määrä kasvoi alkuvuonna 2025 peräti 126 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kertoo Check Point Researchin tuore raportti. Tammi-maaliskuussa kiristyshaittaohjelmaryhmät ilmoittivat yhteensä 2289 uhrista – enemmän kuin koskaan aiemmin yhden vuosineljänneksen aikana.

Kalle Härkki on VTT:n uusi toimitusjohtaja

Tekniikan tohtori Kalle Härkki on nimitetty Teknologian tutkimuskeskus VTT:n uudeksi toimitusjohtajaksi 13.8.2025 alkaen. Härkki siirtyy VTT:lle Resand Oy:n toimitusjohtajan paikalta, jossa hän on työskennellyt vuodesta 2021 lähtien.

USBC-liitännästä aiempaa viileämpi

Brittiläinen tehonmuunnospiirejä kehittävä Pulsiv julkaisee uuden sarjan 65–70 W:n USB-C-moduuleja, jotka on kehitetty erityisesti asennettaviin sovelluksiin, kuten pistorasioihin, työpöytiin ja huonekaluihin. Nämä erittäin kompaktit ja täysin koottavat moduulit saavuttavat maailman alhaisimman käyttölämpötilan.

Joka neljännellä on tili, joka on murrettu heikon salasanan takia

Salasanojen huono hallinta jatkaa tietoturvariskien kasvattamista myös vuonna 2025. Tuoreen Panda Securityn tutkimuksen mukaan joka neljäs ihminen on kokenut tilimurtoja, joissa heikko salasana on ollut syynä.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article