ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT
Oct 29/9 30/9 # Rohde supersquare
Jun # TME (2) square

ETNtv

Watch ECF videos

 
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Hans Andersson, Acal BFi
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

 2022  # square  (4)
TMSNet  advertisement
ETNdigi
May # Farnell sajt skyskrapa
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Tweet

TECHNICAL ARTICLES

Nokia tehostaa suunnitteluprosessia Xpedition-työkaluilla

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 26.04.2023
  • Software

Nokia on globaali teknologiayritys, joka toimii yli 130 maassa ja jonka liikevaihto vuonna 2022 oli yli 24,9 miljardia dollaria. Nokia toimittaa kriittisiä verkkoja teknologiajohtajuuden ja luotettujen kumppanuuksien avulla vastatakseen joihinkin maailman vaikeimpiin haasteisiin, kuten ilmastonmuutos, digitaalinen kahtiajako ja tuottavuuden kasvun pysähtyminen

Nokia yhdistää radiotutkimuksen, tuotekehityksen ja valmistuksen saman katon alle ainutlaatuisella tavalla Oulun toimipisteessään, jota kutsutaan myös ”radion kodiksi”. Oulu on itse asiassa yksi johtavista radiotekniikan tutkimuksen keskittymistä maailmassa. Toimipiste hyötyy ympäröivästä teollisuuden ekosysteemistä ja tekee aktiivista yhteistyötä Oulun yliopiston kanssa 5G- ja 6G-tutkimuksessa.

Nokia suunnittelee Oulun toimipisteessään kokonaisia radiojärjestelmiä. Nokian tuotteet voivat koostua monikorttijärjestelmistä ja yksi piirikortti voi koostua yli 15 000 komponentista. Yritys etsii jatkuvasti tapoja parantaa suunnitteluprosessejaan tässä monimutkaisessa ympäristössä.

Yksi Nokian monimutkaisimmista haasteista oli erilaisten toimintojen ja erilaisten teknologioiden (digitaalinen, RF, analogia-sekasignaali) integrointi pienikoisille yhden piirikortin järjestelmille.

Oikean ratkaisun löytäminen

Nokian työnkulku kattaa useita tiimejä ja useita toimialueita, mikä lisää samanaikaisen tai rinnakkaisen suunnittelun ja yhteistyön merkitystä useiden suunnittelualojen välillä aina suunnittelusta valmistukseen.

Nokia halusi nopeuttaa suunnittelun sujuvuutta ja tehostaa suunnittelun fyysistä uudelleenkäyttöä, joten se kääntyi Siemens EDA:n puoleen, jonka työkaluja se oli käyttänyt jo aiemmin. Tunnistettujen vaatimusten perusteella Siemens EDA lisäsi uusia menetelmiä Xpedition Enterprise -ohjelmistoonsa.

Xpeditionin avulla Nokian elektroniikkasuunnittelutiimit voivat hyödyntää paremmin samanaikaista suunnittelua ja olemassa olevien suunnittelujen uudelleenkäyttöä uusissa tuotteissa optimoidun komponenttien hallinnan avulla. Xpedition auttoi myös parantamaan prosessien automatisointia sekä suunnittelun todentamisen tarkkuutta ja nopeutta.

- Xpeditionin käyttöönotto oli meille oikea valinta. Xpeditionin avulla pystyimme onnistuneesti lyhentämään suunnitteluaikaa säilyttäen samalla tinkimättömän laadun, sanoo Markus Välkky, Nokian PCB-teknologioiden johtaja (oik.).

Fyysisen suunnittelun uudelleenkäytön hyödyt

Piirilevyjen fyysisten suunnittelujen uudelleenkäyttöä ei ole hyödynnetty teollisuudessa kovin laajasti. Se on kuitenkin nyt kasvattamassa suosiotaan, koska uudelleenkäytön avulla suunnittelutiimit voivat saavuttaa merkittäviä ajansäästöjä ja alentaa kehityskustannuksia. Nokialla tuotteiden laatu ja niiden nopea markkinoille tuominen ovat menestymisen edellytyksiä.

- Laatu tulee meillä ensin, sitten markkinoilletuloaika ja hinta, sanoo Nokian PCB-suunnittelun tekninen johtaja Ari Oinas (vas.).

Nokialle Xpeditionin suunnittelujen uudelleenkäytön edut ovat erityisen tärkeitä korttisimulaatioissa. Luonnollisesti kaikki on simuloitava piirilevyllä toimivuuden varmistamiseksi, mukaan lukien uudelleenkäytetty fyysinen suunnittelu, piirikaavio ja fyysinen sijoittelu. Koska Nokia kuitenkin rakentaa erittäin monimutkaisia, tiheitä piirilevyjä, koko suunnittelun simulointi on lähes mahdotonta. Tätä vaikeuttavat erilaiset piirilevytekniikat ja erilaiset simuloitavat vaikutukset, mukaan lukien RF, EMC, EMI ja lämmönjohtuminen.

- Jos otetaan esimerkiksi antenniryhmän kotelon, ensin luodaan luonnos tästä pienestä lohkosta, Oinas sanoo.

- Sitten se lähetetään useita kertoja simulaatioon ja saadaan muutokset takaisin. Tähän yksittäiseen lohkoon tehdään usein muutoksia. Lohkojen välillä on myös paljon reititystä, mikä tekee prosessista hitaan.

Läpimurto tapahtui, kun Nokia otti käyttöön Xpeditionin ja sen laajemman tuen fyysisen suunnittelun uudelleenkäytölle. Nyt kun suunnittelutiimi on varmentanut lohkoinstanssin, he voivat käyttää sitä uudelleen tunnettuna fyysisenä IP:nä, jota ei tarvitse simuloida uudelleen. Tämä säästää huomattavasti aikaa ja vaivaa, koska kun lohkoon vaaditaan muutos, koko lohkoa ei tarvitse luoda uudelleen, vaan vain yksittäinen instanssi korvataan. Simuloinnin kokonaisaika lyhenee, koska suunnittelijat voivat käyttää uudelleen tätä esivarmennettua fyysistä IP-lohkoa.

Xpeditionin uudelleenkäytön avulla, kun lohko on valmis ja verifioitu, sen luotettavuus säilyy läpi koko vuon. Xpedition varmistaa, että valmis uudelleenkäytettävä fyysinen IP on lukittu eikä sitä voi muuttaa. Jokainen suunnittelutiimin jäsen – toimialueesta tai tieteenalasta riippumatta – voi luottaa tiettyihin uudelleenkäytettäviin lohkoihin. Suunnittelijat voivat yksinkertaisesti sijoittaa todistetut lohkot sinne, missä haluavat niitä käyttää ja he tietävät, että ne toimivat. He voivat myös siirtää lohkoja tarvittaessa myöhemmin ilman, että mitään virheitä ilmaantuu.

Fyysisten komponenttien hallinta hyötyi selvästi tästä uudesta lähestymistavasta. Ennen Xpeditionin käyttöönottoa suunnittelussa tai toteutuksessa tapahtuneiden virheiden ja muutosten jäljittämiseen kului enemmän aikaa, varsinkin kun useita suunnittelijoita työskenteli sijoittelun parissa samalla piirilevyllä.

- Ennen siirtymistä fyysiseen uudelleenkäyttöön suunnittelumuutokset ja toistuvat tehtävät lisäsivät virheiden mahdollisuutta. Tämä johti prosesseihin, jotka eivät olleet optimaalisia, sanoo Oinas.

Nopeammin korkeatasoisiin 5G-suunnitteluihin

Vaikka tietyn piirin koko ja aiemmin toteutettujen piirikaavioiden käyttöaste määrittävät sen, kuinka paljon aikaa voidaan säästää suunnitteluprosessin aikana, yleisesti ottaen Xpedition auttoi Nokiaa saavuttamaan tavoitteensa suunnittelun tuottavuuden parantamisessa.

- Siemens teki loistavaa yhteistyötä. Tämä oli melko merkittävä tuottavuutta parantava vaikutus, kun kehityssykliämme lyhennettiin Xpeditionin avulla. Samaan aikaan pystyimme saamaan tasaisen laadun jokaisessa kanavassa. Koska piirilevymme ovat monimutkaisia, olemme erittäin tyytyväisiä tuloksiin, sanoo Oinas.

Tämän menestyksen ansiosta Nokia aikoo ottaa Xpedition-pohjaisen uudelleenkäytön metodologian käyttöön muissa edistyneissä suunnitteluissa. Jo nyt Xpedition osana Siemens Xcelerator -valikoimaa auttaa Nokiaa toteuttamaan huomisen 5G-suunnitteluja jo tänään.

back to top
MORE NEWS

Et ole ainoa - suomalainen pudottaa puhelimensa 60 kertaa vuodessa

Suomalaiset tiputtavat puhelimensa 60 kertaa vuodessa, selviää HMD Globalin teettämästä kyselystä, jossa haastateltiin yli tuhatta suomalaista. Keskimäärin puhelin putosi käyttäjältään viisi kertaa kuussa, eli puhelin ottaa vastaan jopa 60 iskua vuoden aikana. Vaikka uuden kännykän saadessaan sitä varjellaan erityisen huolellisesti, huolellisuus unohtuu nopeasti. Uusi puhelin putosi ensimmäistä kertaa keskimäärin 83 päivän päästä ostosta.

Traficom varoittaa: myös tekstarit ja puhelut voivat tulla huijareilta

Rikolliset esiintyvät usein pankkien nimissä ja huijaustavat kehittyvät jatkuvasti. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus varoittaa, että vanhojen sähköpostien lisäksi myös tekstiviestejä ja puheluita käytetään huijaamiseen.

Simulaattori viilaa auton valotutkan

Valotutka eli lidar on yksi tärkeä komponentti autojen ADAS-järjestelmissä ja tulevissa autonomisissa ajoneuvoissa. Mittaustalo Keysight Technologies esittelee ensi viikolla Stuttgartin autotestaamisen näyttelyssä uutta lidar-simulaattoriaan.

Missä se taivuteltava viipyy, Apple?

Motorola esitteli eilen kaksi taivuteltavaa älypuhelinta razr 40 -malliston muodossa. Samalla se liittyi useimpien muiden valmistajien joukkoon, jotka houkuttelevat ostajia kasaan taittuvilla puhelimilla. Kun Googlekin on jo julkistanut omansa, vain yksi on joukosta poissa: Apple.

Oikean 5G-IoT:n testaus etenee

RedCap eli Reduced Capacity on se on 5G-standardointia, joka käytännössä mahdollistaa IoT-datan siirtämisen 5G-verkon yli. Nyt alueen testaus on ottanut askeleita eteenpäin. Mittaustaloa Rohde & Schwarz kertoo olevansa RedCap-testitapausten ykkönen.

Ponssen kuormatraktoriin fossiilivapaata terästä

Teräsyhtiö SSAB haluaa mullistaa teräksen valmistusprosessin. SSAB aikoo toimittaa fossiilivapaata terästä markkinoille kaupallisessa mittakaavassa vuoden 2026 aikana. Yksi ensimmäisiä asiakkaita on metsäkonevalmistaja Ponsse.

Sähköautotavoite karkaa Suomelta

Suomessa olisi tarkoitus olla 700 000 sähköautoa vuoteen 2030 mennessä. Nyt näyttää siltä, että tavoite on karkaamassa kauaksi. Uusia autoja tulee markkinoille taas hieman parempaan tahtiin, mutta liian suuri osa niistä kulkee edelleen fossiilisilla polttoaineilla.

Suomalainen maailman pienin turvallinen tietokone vietiin avaruuteen

WithSecuren USB armory on maailman pienin turvallinen tietokone. Organisaatiot ympäri maailman käyttävät sitä moniin eri tarkoituksiin – ja nyt sitä on testattu myös avaruudessa. Tämä tapahtui Saksan ilmailu- ja avaruuskeskuksen johtamassa tutkimusrakettiohjelmassa. 

KUKA toi nopeat ja tarkat robotit puhdastiloihin

Saksalainen KUKA on esitellyt kaksi nopeaa, tarkkaa ja pienikokoista robottia, jotka soveltuvat erityisesti puhdastilakäyttöön. Uutuudet tulivat DELTA- ja SCARA-sarjoihin.

Suomen kolmas Internet-yhdyspiste perustuu Nokian laitteisiin

Saksalainen DE-CIX on avannut uuden Internetin yhdysliikennepisteen Suomeen. Uusi yhdysliikennepiste on aluksi käytettävissä Equinixin datakeskuksissa Helsingissä, mutta saatavuus laajenee myöhemmin uusiin kohteisiin. DE-CIX:n yhteydet ovat jo kolmas netin iso solmupiste Suomessa.

Kolmen nanometrin jälkeen tulee kaksi nanometriä

Taiwanilainen TSMC tunnetaan monien edistyneimpien puolijohdesirujen sopimusvalmistajana. Tällä hetkellä volyymituotantoon ovat siirtymässä 3 nanometrin prosessissa valmistetut piirit. Vuonna 2025 edessä ovat ensimmäiset isot sarjat N2-prosessissa, jossa viivanleveys on enää kaksi nanometriä.

Tekoälyn mahdollisuudet päihittävät sen uhat

Capgemini Research Instituten julkaiseman tutkimuksen mukaan lähes 60 prosenttia opettajista uskoo, että vuorovaikutusosaaminen tekoälyn kanssa nousee keskeiseksi työelämätaidoksi tulevaisuudessa. Vaikka monet tunnustavat generatiivisen tekoälyn mahdollisuudet, 78 prosenttia opettajista maailmanlaajuisesti jakaa huolen sen mahdollisista negatiivisista vaikutuksista oppimistuloksiin.

Nokia esittelee jo 6G-piirejä

Yleisesti arvioidaan, että 6G-verkot voisivat tulla käyttöön joskus ensi vuosikymmenen vaihteessa. Alueen tutkimus etenee jo kovaa vauhtia, kuten Nokian Bell Labs -tutkimuskeskuksen ja mittaustalo Keysightin demot kansainvälisessä mikroaaltotekniikan symposiumissa kesäkuussa osoittavat.

ECF23: RedCap saattaa kaupallistua ensi vuonna

3G on käytännössä kadonnut. 90 prosenttia verkoista tukee 4G-tekniikkaa. 4G tulee olemaan käytössä vielä pitkän aikaa ja 5G on suunniteltu toimimaan 4G:n rinnalla. 5G-NR on yhtenäinen, suorituskykyisempi radiorajapinta. Pian sen päällä alkaa kulkemaan IoT-data, sanoi AcalBFi:n myyntipäällikkö Hans Andersson ECF23-konferenssin esityksessään.

Maailman ensimmäinen vesitiivis MEMS-paineanturi

STMicroelectronics on esitellyt markkinoiden ensimmäisen vesi- ja nestetiiviin MEMS-pohjaisen paineanturin. Samalla ST lupaa komponentille pitkän käyttöiän eli teollisuuskomponenteille vaaditun 10 vuoden eliniän.

Tekoälystä kaikki hyöty irti: ilmainen kurssi opettaa promptaamaan

Tekoälystä on lyhyessä ajassa tullut jokaiselle tärkeä apuri. Siitä on jo nyt hyötyä kaikille arjessa ja työelämässä. Tulevaisuuden mahdollisuudet ovat rajattomat. Tekoäly voidaan valjastaa keventämään hallinnollista työtä, tukemaan oppimista ja luovuutta sekä vapauttamaan aikaa inhimillisiin kohtaamisiin.

”Suomeen tarvitaan nopeasti kattava valokuituverkko”

- Suomi on ollut mobiilimaana hurja edelläkävijä, mutta samalla kiinteiden yhteyksien puoli on jäänyt täysin paitsioon. Suuri osa ei edes tiedä, miltä tuntuu olla valokuituyhteyden päässä, kun esimerkiksi videopuhelu tai -peli on aidosti reaaliaikainen, sanoo valokuituyhtiö Valoon liiketoiminnan kehityksestä vastaavaksi johtajaksi nimitetty Vesa Kemppainen.

Turvallista Linuxin verkon reunalle

NXP Semiconductors on julkistanut uuden i.MX 91 -sovellusprosessorien perheen. Sarja tarjoaa optimoidun yhdistelmän suojausta, ominaisuuksia ja energiatehokasta suorituskykyä, joita tarvitaan seuraavan sukupolven Linux-pohjaisessa IoT:ssä ja teollisuuden sovelluksissa.

Suomalaiset kehittivät sentintarkan kaivuurobotin kiskotöihin

Ensi viikolla Espanjan Tarragonassa järjestetään raidetekniikan tutkimukseen keskittyvä näyttely. Siellä esitellään suomalaista demoa, joka vie kiskojen automatisoidun rakentamisen ja korjaamisen uudelle tasolle. Tampereen yliopiston ja Novatronin yhteisdemossa robotti skannaa ympäristöään ja liikkuu ja toimii sentintarkasti.

Arm esitteli tulevien puhelimien prosessorit - 32-bittiset sovellukset jäävät historiaan

Arm valitsi Taiwanin Computex-näyttelyn paikaksi, jossa sen seuraavan polven älypuhelinprosessorit esiteltiin. Luvassa on lisää tehoa kaikkiin laiteluokkiin, kun suorittimissa siirrytään TCS23-alustalle. Samalla tuki 32-bittisille sovelluksille loppuu.

2023 # 50 år box
 2022  # mobilbox
TMSNet  advertisement
Mar Apr May Jun # Rohde mobilbox
May  # Farnell  mobilbox f skyskrapa
2023 # 50 år mobilbox

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Elintoimintojen kliiniset mittaukset yhdellä piirillä

Moni fyysisen kunnon ja terveyden seurantaan tarkoitettu laite sisältää erilaisia elintoimintojen mittauksia, mutta niiden tarkkuus ja luotettavuus eivät täytä terveydenhoidon ammattilaisten vaatimuksia. Pitkälle integroidun AFE-piirin avulla voidaan kuitenkin rakentaa jopa iholle kiinnitettävän tarralapun muotoon mittausjärjestelmä, joka hoitaa kaikki tärkeät elintoimintojen mittaukset kliinisellä tasolla.

Lue lisää...

OPINION

Ennakkoluulot estävät tekoälyn täyden hyödyntämisen

Tekoäly on valloittanut kahvipöytäkeskustelut. Keskusteluista voimme kiittää ChatGPT:n kaltaisia tekoälyjä, jotka loistavat kyvyllään laatia tekstejä – niin pätevästi kirjoitettuja artikkeleita kuin toimivaa koodiakin, kirjoittaa Lenovolla globaalin monimuotoisuustoimiston johtajana työskentelevä Ada Lopez.

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Et ole ainoa - suomalainen pudottaa puhelimensa 60 kertaa vuodessa
  • Traficom varoittaa: myös tekstarit ja puhelut voivat tulla huijareilta
  • Simulaattori viilaa auton valotutkan
  • Missä se taivuteltava viipyy, Apple?
  • ECF23: Kyberhyökkäys ilman yhtään kirjoitettua koodiriviä

NEW PRODUCTS

  • KUKA toi nopeat ja tarkat robotit puhdastiloihin
  • Navitasin ihmetehopiirit Mouserin valikoimaan
  • 5 wattia neliötuuman powerista
  • 3,5 kilowattia erittäin korkealla hyötysuhteella
  • Automaattisesti varavirran varaan
 

NEWSFLASH

twitter
ETN_fi @ETN_fi
ETN_fi UK Semiconductor Strategy https://t.co/MABHzsSaK4
toukokuu 10 • reply • retweet • favorite
ETN_fi RT @joeprkns: Last night I used GPT-4 to write code for 5 micro services for a new product. A (very good) dev quoted £5k and 2 weeks. G…
maalis 17 • reply • retweet • favorite
ETN_fi This is why Nokia lost the game in mobile phones - an insiders view https://t.co/NB5Wndkx5p
joulu 12 • reply • retweet • favorite
ETN_fi @OnePlus_FI lahjoittaa Pelastusarmeijalle 50 puhelinta jouluapuun. Iso- Britanniassa samanlainen lahjoitus tehdään… https://t.co/LKdl2Pywie
joulu 07 • reply • retweet • favorite
ETN_fi Finnish PM Sanna Marin: We need to cut our dependence on China. https://t.co/598gQXKvlj #Slush2022 #China #electronics #semiconductors
marras 17 • reply • retweet • favorite
web design services
 

Section Tapet