logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Teholähteiden pitää olla entistä integroidumpia. Usein elegantein ratkaisu on valita uudenlainen kotelotyyppi teholähteen komponentteihin.

Artikkelin kirjoittaja Edward Ong vastaa keski- ja suuritehoista teholähteiden markkinoinnista Power Integrationsissa. Nykyisessä tehtävässään hän on toiminut neljän vuoden ajan. Aiemmin Edward työskenteli Emerson Network Powerilla 10 vuoden ajan vastaten uusien tuotteiden lanseerauksesta. Hänellä on elektroniikkainsinöörin tutkinto Mapuan filippiiniläisestä Mapuan teknologiainstituutista sekä liiketoiminnan tutkinto Phoenixin yliopistosta.

Markkinoille on tulossa uusia IC-koteloita, jotka tuovat monia etuja vanhempiin tehopiirien koteloihin verrattuna. Siinä missä perinteinen 30 watin teholähde oli toteutettu mosfeteilla TO-220-kotelossa, jäähdytyslevyllä ja erillisellä SO-8-koteloidulla ohjaimella, tänään mosfet ja ohjainpiiri on yhdistetty yhteen, moderniin IC-koteloon, joka käyttää piirikortin kuparijohtimia jäähdytyselementteinä parantaen sen lämpöominaisuuksia. Tällaiset uudet komponentit parantavat tuotteen suorituskykyä ja alentavat sen kustannuksia ilman, että valmistajan tarvitsee investoida uusiin tuotantolaitteisiin tai erikoisprosesseihin päästääkseen hyödyntämään uusia suunnitelmia.

Ohuempi profiili

Yksi esimerkki uuden sukupolven tehopiirien koteloista on Power Innovationsin eSIP (single-in-line), jonka lämpöimpedanssi on yhtä matala kuin perinteisen TO-220:n, mutta jonka 10 millimetrin korkeus on vain puolet TO-220:n korkeudesta. Tämä formaatti sopii ihanteellisesti ohuempiin elektroniikkalaitteisiin kuten LCD-näyttöihin, litteisiin televisioihin ja digipäätteisiin.

Muihin eSIP:n etuihin kuuluvat TO-220:n kaltainen lämpöimpedanssi koteloliitännässä, lämpöä haihduttava metallikieleke integroidun mosfetin lähteen vieressä, mikä vähentää EMI-kohinaa, ja mahdollisuus käyttää yksinkertaista liittimellä kiinnitettävää jäähdyslevyä, mikä alentaa valmistuskustannuksia ja parantaa luotettavuutta. eSIP voidaan liittää jäähdytyselementtiin nipistimillä, kaksipuoleisella lämpöä johtavalla teipillä tai lämpöä johtavalla liimalla. Muoviklipsejä pitää paikallaan ruuvi ja ne toimivat kotelon etupintaa painamalla. Lämpö johtavat liimat mahdollistavat erilaisten alustojen pysyvän asennuksen, mikä yksinkertaistaa kokoonpanoa.

Yksi Power Integrationsin asiakkaista käyttää L:n muotoon taivutettua versiota eSIP:stä (asennuskorkeus 2,1 mm) valmistaakseen ultraohuen 65 watin teholähteen kannettavalle tietokoneelle. Kun jäähdytyselementti on kiinnitetty Power Integrationsin TOPSwitch-piiriin lämpöä johtavalla liimalla, tuloksena oleva adapteri on vain 15 millimetriä paksu.

Enemmän tilaa

Turvallisuuden ja luotettavuuden takia korkean jännitteen teholähteiden kotelomäärityksissä nastojen etäisyyksillä on tärkeä merkitys. 90-264 voltin AC-virralla toimiva kytkinteholähteessä (switch-mode) on useita korkean jännitteen terminaaleja, jotka vaativat asianmukaisen tilan ja eristyksen. Nastojen väleistä tulee yhä tärkeämpiä kun teholähdettä käytetään ympäristöissä, joissa on epäpuhtauksia ilmassa, joissa nastojen ja tyynyjen (pad) välien pitää olla pidempiä. Turvallisuusstandardi UL60950 määrittelee kahden johtavan nastan välisen minimietäisyyden tai piirikortin pintojen välisen etäisyyden.

Pesukoneen teholähde on tyypillinen sovellus, joka toimii pölyn ja kosteuden keskellä. Vierekkäisten korkeajännitteisten nastojen siltaaminen näiden epäpuhtauksien takia voi aiheuttaa ennenaikaisia toimintahäiriöitä. Koneissa, jotka edelleen käyttävät erillistä mosfetia standardissa TO-220-kotelossa tätä riskiä yritetään yleensä pienentää eristyslevyllä tai päällysteellä, mutta nämä ovat aikaa vieviä tuotantovaiheita, jotka lisäävät prosessin kustannuksia.

Jotkut kodinkonevalmistajat hyödyntävät nyt Power Integrationsin kehittämiä koteloita päästäkseen eroon hankalista tuotantovaiheista. Tämä johtuu siitä, että PI:n koteloissa nastojen ja tyynyjen väli on pitkä, ja siksi pinta- ja ilmavälit ovat parempi kuin TO-220-koteloissa.

Kuvat 1 ja 2 vertaavat graafisesti nastoitusta ja piirikortin tyynyjen etäisyyksiä TO-220:n ja Power Integrationsin kehittämien koteloiden välillä. Punaiset viivat ilmaisevat UL60950-määritysten minimivaatimuksia eristyksille. Viivan yläpuolella olevat kotelot vastaavat tai ylittävät UL60950:n arvot ilma- ja pintaväleille. (Koteloa voidaan kuitenkin käyttää vaikka sen nastojen ja tyynyjen eätisyydet ovat UL60950-määrityksiä lyhyempiä, kunhan laitteet läpäisevät vaaditut turvallisuustestit.)


Kuva 1. Eri kotelotyyppien ilmavälien vertailut.


Kuva 2. Eri kotelotyyppien pintavälien vertailut.

Käyttämällä eDIP-, PDIP-8- tai SMD-8-koteloita laitevalmistajat ovat voineet päästä yleisten luotettavuus- ja turvamääritysten yläpuolelle, ja lisäksi pystyneet alentamaan teholähteiden korkeutta ja pienentämään niiden kokoa.

eDIP-kotelosta on tullut erityisen hyödyllinen ratkaisu kodinkoneiden 40-wattisille ja sitä pienempitehoisille teholähteille, koska sen kanssa ei tarvitse käyttää ulkoista jäähdytyselementtiä. eDIP-kotelossa nastojen toinen rivi liitetään integroituun mosfetin lähteeseen (joka tuottaan ison osan lämmöstä). Juottamalla nämä nastata piirikortin kuparialueeseen piirikortista itsestään tulee jäähdytyselementti. Esimerkiksi RDK-242 - 12-volttinen, 30 watin teholähde - joka toimii universaalista tuloalueesta käyttämällä eDIP-koteloitua TOPSwitch-JX TOP266VG-piiriä voidaan istuttaa piirilevyllä vain 2 x 4,8 tuuman alaan ilman metallista jäähdytyselementtiä. TOPSwitch-JX -piiri on tyypillinen Power Integrationsin integroitu ratkaisu: se säilyttää käytännössä vakioisen hyötysuhteen laajalla kuorma-alueella ilman erikoisia toimintamoodeja. Piirin 132 kilohertsin kytkentätaajuus (toisin kuin erillisen mosfetin 70-100 kilohertsin taajuus) myös osaltaan pienentään muuntimen kokoa.



Kuva 3. Piirikortin komponenttipuoli.

Kuva 4. Piirikortin juotospuoli.

Suojautuminen ilman johtavilta epäpuhtauksilta

Tuuletinjäähdytteiset teholähteet ovat toinen sovellusalue, jossa PI:n kotelot tuovat paremman luotettavuuden pidemmän nasta- ja tyynyvälin ansiosta. Esimerkiksi datakeskuksissa palvelinten teholähteet voivat mennä toimintakyvyttömiksi imiessään sisäänsä ilman epäpuhtauksia kuten metallipiikkejä (whiskers). Nämä takertuvat teholähteiden piirikorteille aiheuttaen oikosulkuja. Erityisen riskin palvelimien teholähteille muodostavat sinkkipiikit, jotka muodostuvat sinkkipäällysteisten lattialaattojen sisäpuolelle (joita käytetään kohotetuissa lattioissa). Nämä pääsevät ilmaan huoltotöiden yhteydessä.

TO-220-koteloita käyttävien suunnittelujen pelastus on lisätä ratkaisuun eristävä vaippa tai muotoiltu päällyste. Mutta PI:n pitkälle mietity kotelot ovat yksinkertaisempi ratkaisu. Samanlaisia etuja saavat kaikki tuotteet, joissa ilma kulkee teholähteen läpi. Esimerkkejä kaupallisesti saatavilla olevista tuuletinjäähdyteisistä teholähteistä näkyy kuvassa 5. Johtavat epäpuhtaudet voivat päätyä teholähteisiin ilmastointireikien kautta.

Kuva 5. Kaupallisesti tarjolla olevia tuuletinjäähdytteisiä teholähdeyksiköitä.

On selvää, että nämä älykkäästi koteloidut integroidut tehopiirit tarjoavat merkittäviä etuja teholähteiden suunnittelijoille sekä piirilevytilan että suorituskyvyn osalta, mutta yllättäen niillä päästään myös eroon joistakin konstikkaista tuotantovaiheista. Ehkäpä se kaikkein käytännöllisin suunnitteluratkaisu on valita kaikkein elegantein ratkaisu.

Lisätietoa Power Integrationsin erilaisista IC-koteloratkaisuista ja niiden sovelluskohteista löytyy osoitteesta http://www.powerint.com/en/design-support/package-information.

MORE NEWS

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

Aurinkosähköä rakennettiin ennätysmäärä viime vuonna

Viime vuonna maailmassa rakennettiin ennätykselliset 597 gigawattia (GW) uutta aurinkosähkökapasiteettia, selviää SolarPower Europen tuoreesta Global Market Outlook for Solar Power 2025–2029 -raportista. Kasvua edellisvuodesta kertyi peräti 33 prosenttia, mikä tekee vuodesta 2024 historian parhaan aurinkosähkön asennusvuoden.

EU saa oman alustan piirien suunnitteluun

Euroopan unioni panostaa vahvasti puolijohteiden kehitykseen ja ottaa uuden askeleen kohti teknologista omavaraisuutta. Belgialaisen tutkimuskeskus Imecin johdolla käynnistyy European Chips Design Platform -niminen hanke, jonka tavoitteena on luoda yhteiseurooppalainen alusta integroitujen piirien suunnitteluun.

Uusi atomikello jätättää sekunnin 100 miljoonassa vuodessa

Yhdysvaltain kansallinen standardi- ja teknologiainstituutti (NIST) on ottanut käyttöön uuden sukupolven atomikellon, joka määrittää ajan ennenäkemättömällä tarkkuudella. NIST-F4-nimeä kantava kellojärjestelmä pystyy käymään virheettömästi jopa 100 miljoonan vuoden ajan heittäen enintään sekunnin.

Euroopan komponenttikauppa odottaa vieläkin käännettä kasvuun

Euroopan komponenttien jakelumarkkinoilla ei vieläkään näy merkkejä käänteestä parempaan. DMASS Europen tuoreiden tilastojen mukaan vuoden 2025 ensimmäinen neljännes toi mukanaan tuntuvan 14,3 prosentin laskun koko markkinalle, ja kokonaismyynti jäi 3,92 miljardiin euroon. Erityisesti puolijohteet jatkoivat jyrkkää laskuaan, romahtaen lähes 20 prosenttia 2,37 miljardiin euroon.

Kontronilla erinomainen alkuvuosi

Kontron aloitti vuoden 2025 vahvasti, raportoidessaan merkittävää kasvua kannattavuudessa ja tilauskannassa. Samalla yhtiö laajentaa IoT-tuotevalikoimaansa uudella LTE-yhteyksiä hyödyntävällä teollisuuslaitteella.

Nopeutuvat signaalit vaativat parikaapelilta yhä enemmän

Signaalinsiirron kehitys kiihtyy – kirjaimellisesti. Uusimmat datakeskus- ja verkkosovellukset siirtyvät käyttämään jopa 224 Gbps PAM4 -modulaatiota, jossa jokainen bittikanava kuljettaa neljää jännitetasoa äärimmäisen tiiviissä aikakehyksessä. Tällainen signalointi vaatii kaapeleilta ennen näkemätöntä tarkkuutta.

MEMS-pohjainen tahdistus tulee nyt älypuhelimeen

Piilaaksolainen SiTime tuo markkinoille ensimmäisen mobiilikäyttöön suunnitellun MEMS-kellopiirin, joka haastaa perinteiset kvartsikiteet älypuhelimissa.

Tilaäänikoodekki on hyvä esimerkki uudesta Nokiasta

Maailman ensimmäinen tilaäänipuhelu kuulostaa tieteiselokuvalta – mutta se on todellisuutta. Kesällä 2024 Nokia esitteli uuden Immersive Voice -teknologian avulla toteutetun puhelun, jossa ääni ei vain kuulu, vaan ympäröi kuulijan kuin keskustelukumppani olisi fyysisesti läsnä. Tämän mahdollisti uusi 3GPP-standardiin hyväksytty IVAS-koodekki (Immersive Voice and Audio Services), joka vie mobiiliviestinnän täysin uudelle tasolle.

Tinahiukkaset anodissa vauhdittavat latausta ja kasvattavat energiatiheyttä

Eteläkorealaiset tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen akun anodimateriaalin, joka yhdistää nopean latauksen, suuren energiatiheyden ja pitkän käyttöiän – läpimurto voi mullistaa sähköautojen ja energiavarastojen markkinat.

Kännykkämarkkina kasvoi vain 3 prosenttia alkuvuonna

Älypuhelinmarkkinoiden globaali kasvu jäi vaatimattomaksi vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä, kertoo tutkimusyhtiö Counterpoint Research tuoreessa raportissaan. Markkinatulot nousivat vain 3 prosenttia vuoden takaisesta, mikä vastaa kasvua myös toimitusmäärissä.

Uuden polven SiC-tekniikka kutistaa sähköauton invertterin

Infineon esittelee tehoelektroniikan PCIM-messuilla Nürnbergissä uraauurtavan piikarbidikomponentin, joka tehostaa sähköautojen vetojärjestelmiä – pienemmät, kevyemmät ja energiatehokkaammat invertterit ovat askeleen lähempänä.

Nokian privaattiverkko seuraa jatkossa Maerskin rahtilaivoja

Nokia on solminut merkittävän sopimuksen tanskalaisen logistiikkajätti Maerskin kanssa toimittaakseen privaattiverkkoratkaisunsa yhtiön 450 rahtialukseen. Kyseessä on osa Maerskin uutta IoT-alustaa, OneWirelessia, jonka tavoitteena on parantaa reaaliaikaista rahtiseurantaa, toimitusketjun näkyvyyttä ja operatiivista tehokkuutta.

Piinanolanka-akku siirtyy vihdoin tuotantoon

Kalifornialainen vuonna 2008 perustettu Amprius Technologies on valmis siirtymään sarjatuotantoon uudenlaisen akkukenno­tekniikkansa kanssa. Yhtiön "Sicore"-niminen kenno käyttää pii-nanopilareihin perustuvaa anoditeknologiaa ja saavuttaa huipputason energiatiheyden: 450 Wh/kg painon mukaan ja 950 Wh/l tilavuuden mukaan.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article