logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...
" "

Mitä mahtaisi teollisuuden koneiden toimintaan vaikuttaa, jos ne näkisivät ympärillään olevat olosuhteet? Älykkään konenäön toteuttamisen vaikeus tiivistyy käsiteltävän datan suureen määrään ja luonteeseen. Teollisessa kuva-anturissa on tyypillisesti miljoonasta kymmeneen miljoonaan pikseliä ja sen kehysnopeudet yltävät useisiin satoihin kehyksiin sekunnissa.

Artikkelin on kirjoittanut Future Electronicsin Pohjois-Euroopan alueen tekninen johtaja André Schwarz.

Useimpien teollisuuden laitteiden kohdalla kysymys ympäristön näkemisestä on tähän asti ollut lähinnä hypoteettinen. Toki joitakin konenäköön perustuvia sovelluksia on jo olemassa esimerkiksi suursarjatuotannossa ja prosessiteollisuudessa, joissa kameroita käytetään automaattisessa optisessa tarkastuksessa (AOI) havainnoimaan vikoja tai luokittelemaan tavaroita ihmissilmää luotettavammin, nopeammin ja edullisemmin. Kameralaitteilla voidaan myös suorittaa visuaalisia tehtäviä kuten optista merkkien tunnistamista, esimerkiksi auton rekisterikilpien lukemista parkkihalleissa. Tämän kaltaiset konenäkösovellusten järjestelmät ovat tähän saakka perustuneet arkkitehtuuriin, jossa on kamera ja siihen kytketty PC tai palvelin.

PC-pohjaisten järjestelmien toteutukset vaativat kuitenkin varsin paljon tilaa sekä tehoa ja ovat varsin kalliita, jolloin ne eivät sovellu käytettäväksi monissakaan valtavirran teollisuussovelluksissa. Tässä artikkelissa esitelläänkin uudenlainen näköominaisuuksilla varustettu järjestelmäsiru (SoC) ja sitä tukevat helppokäyttöiset kehitystyökalut, joiden avulla lähes mihin tahansa sulautettuun järjestelmään voidaan lisätä älykästä näkemistä halutun lopullisen toiminnon vaatimusten mukaisesti.

Nykyiset konenäköjärjestelmät hankalasti käytettäviä

Älykkään konenäön toteuttamisen vaikeus tiivistyy käsiteltävän datan suureen määrään ja luonteeseen. Teollisessa kuva-anturissa on tyypillisesti miljoonasta kymmeneen miljoonaan pikseliä ja sen kehysnopeudet yltävät useisiin satoihin kehyksiin sekunnissa. Kun IT-ammattilaiset puhuvat suurista potentiaalisista tietomääristä (big data), he osittain tarkoittavat valtavia kuvadatan määriä, joita sulautetut kamerajärjestelmät tuottavat.

Sen lisäksi että syntyvät tietokannat ovat valtavia, ne ovat myös vaikeasti luokiteltavissa. Ihmisaivot pystyvät helposti tutkimaan kuvatietokantaa ja nimeämään sen yksittäiset kuvaobjektit ”koiraksi”, ”linnuksi” tai ”linja-autoksi” absoluuttisella varmuudella. Tämän suorittamiseksi kone vaatii hyvin monimutkaisen loogisten operaatioiden käskykannan. Joitakin kuvadatan muotoja on jo nykyisin helppo käsitellä ja on kehitetty kamerajärjestelmiä, joilla voidaan suorittaa niihin perustuvia suoraviivaisia toimintoja kuten alfanumeeristen merkkien tunnistusta, tason ilmaisua tai värin havainnointia.

Jotkut sovellukset taas vaativat monimutkaisempia käsittelymuotoja. Esimerkiksi itsenäisesti toimivien kulkuneuvojen teknologioita on kehitelty jo vuosia. Tässä vaikeutena on ollut opettaa koneita erottamaan liikkuvia kohteita, kuten autoja, linja-autoja, polkupyöriä ja jalankulkijoita. Konenäöltä edellytetään tässä teknologiassa vielä paljon enemmän kuin nyt tutkimuksen alla olevissa koneissa, joilla pyritään lukemaan tunnetiloja ihmiskasvoilta tarkoituksena käyttää saatuja tietoja mainonnassa tai rikosten ehkäisyssä.

Konenäkö siis edellyttää valtavien datamäärien nopeaa käsittelyä monimutkaisia algoritmeja hyödyntäen. Nykyisin tämä toteutetaan tavallisesti PC- tai palvelinpohjaisilla arkkitehtuureilla. Nämä tarjoavat kaksi tasavahvaa etua:

  • Uusimpien ultranopeiden, moniytimisten prosessorien tai grafiikan käsittely-yksiköiden (GPU) mahdollistava massiivinen datankäsittely
  • Windowsin tai Linuxin tarjoamat monipuoliset korkeantason sovellusten ohjelmoinnin resurssit ja työkalut

Sulautettujen järjestelmien suunnittelijoiden ongelmana on kuitenkin se, että PC ei usein ole kovinkaan kätevä laitealusta heidän sovelluksiinsa. Tyypillisesti sulautettuja järjestelmiä suunnitellaan hyvin tiukkojen tehonkulutus-, koko- ja kustannusvaatimusten paineessa. PC ei ole optimaalinen missään noissa vaatimuksissa.

On kuitenkin selvästi nähtävissä, että sulautettujen järjestelmien lisäarvoa voidaan kasvattaa varustamalla ne älykkäillä näköominaisuuksilla. Esimerkiksi automaattiovien aukeaminen saadaan nykyisin käynnistymään lähestymistä aistivilla infrapuna-antureilla tai lattiassa olevilla paineantureilla. Nämä ”tyhmät” anturit voivat kuitenkin tuottaa myös virhetoimintoja. Vilkkaalla kadulla automaattiovet voivat aueta yhtä hyvin myös ohikulkijan kuin liikkeeseen sisälle haluavan vaikutuksesta.

Ovet, joilla on kyky nähdä ja erottaa pikseleitä ihmiskasvojen muodoista, voivat erottaa ihmisen, jonka kasvot ovat kohti ovea, ihmisestä, joka vain kävelee ohi suuntaamatta kasvojaan ovea kohti, jolloin kameraa kohti suuntautuu vain ohikulkijan kasvojen profiili kasvojen sijaan. Tämän kaltainen älykkyys mahdollistaa sen, että ovijärjestelmän avulla säästetään energiaa, koska ovi avautuu vain liikkeeseen sisään tuleville, jolloin lämpö pysyy paremmin sisällä ja veto vähenee. Samalla ovimekanismi ei kulu turhissa avautumisissa, jolloin oven käyttöikä todennäköisesti lisääntyy ja huoltokustannukset pienenevät.

Edellä kuvattu on esimerkki sovelluksesta, jossa on tiukat kokoa ja kustannuksia rajoittavat vaatimukset, jolloin PC ei ole sopivin laitealusta. Kun konenäkö halutaan sulauttaa tällaiseen sovellukseen, suunnittelija joutuu ottamaan huomioon seuraavat näkökohdat:

  • Pieni tehonkulutus
  • Lausekielisen ohjelmoinnin tuki toiminnallisella tasolla
  • Yhteysvaihtoehdot järjestelmän liittämiseksi isäntäjärjestelmään tai pilveen
  • Monipuolinen etupää kuva-anturiliitännöille
  • Perustason laitteistokiihdytettävät kuvanparannuslohkot, jotka nykyisin toteutetaan tavallisesti FPGA-piirillä
  • Tehokas kuvanpakkaus
  • Yhteydet massamuistiin
  • Stardardoidun kestävän käyttöjärjestelmän tuki – sulautetuissa se on yleensä Linux

Edellä mainituilla ominaisuuksilla varustetun sulautetun konenäön toteuttamiseen soveltuvan SoC-pohjaisen S32V-alustan on esitellyt NXP Semiconductors.

Monipuoliset laitteet ja ohjelmistot

SoC-pohjainen S32V koostuu yhdistelmästä laitteisto- ja ohjelmistoresursseja, joita tarvitaan sulautettujen järjestelmien kehitystyössä ja suunnittelussa.

Uudenlaisessa SoC-laitteistossa on erityiset lohkot näkötoimintoja varten rinnallaan tehokas yleiskäyttöinen prosessointilohko (katso kuva 1). CPU-alusta koostuu kahdesta tai neljästä enimmillään 1 GHz:n taajuudella toimivasta Arm Cortex-A53 -ytimestä. 133 MHz:n Arm Cortex-M4 -ydin huolehtii puolestaan toimintavarmuuden ja turvallisuuden takaavista operaatioista sekä muista ylläpitoon liittyvistä tehtävistä. 

Kuvankäsittelyn toimintalohko käsittää kaksi APEX-2 vision -kiihdytinydintä sekä ohjelmistosuunnittelun työkalut OpenCL, APEX-CV ja APEX-grafiikkaohjelmistot. S32V käsittää lisäksi kaksi kameraliitäntää, joiden avulla voidaan toteuttaa myös stereonäkösovelluksia, jolloin algoritmit soveltuvat käytettäväksi vaativissakin luonnon olosuhteissa.

Sulautettu kuva-anturikäsittely (ISP) tukee HDR-videota, värimuunnoksia, sävykartoitusta ja muita toimintoja, joiden toteuttaminen FPGA-lähestymistapaa käyttäen olisi useissa tapauksissa työläämpää.

Kuva 1: S32V SoC:n lohkokaavio.

Monipuoliset liitäntävaihtoehdot takaavat sen, että prosessoidut kuvat siirtyvät nopeasti tietokonearkkitehtuurin rajapinnoilla. Tarjolla on liitännät skaalattavaksi mm. seuraaville rajapinnoille: Gigabit Ethernet -ohjain, kaksois-CAN-FD, kaksois-FlexRay ja yksikanavainen PCIe-litäntä (5 Gb/s).

Vaihtoehtoinen grafiikka-alijärjestelmä sisältää 3D-grafiikan käsittely-yksikön, joka tukee OpenCL 1.2 EP 2.0:aa, OpenGL ES 3.0:aa ja OpenVG 1.1 -grafiikankorjausta. Tällöin saadaan toteutettua kuvankäsittelyä, jonka tuloksena saadaan tasokkaat videolähdöt älykkään mainonnan, kuljettajan ajoavustimien tai turvatarkastussovellusten tarpeisiin.

Armin A-luokan prosessoriperheen tehohyötysuhteen ansiosta S32V:n tehonkulutus on tyypillisesti 5-10 W ja S32V tarjoaa riittävästi tehoa suorittaa edistyneitä toimintoja, kuten kasvojen tunnistusta tai liikkuvan kohteen ilmaisua (katso kuva 2). Mutta jos sitä käytetään näköominaisuuksien lisäämiseksi järjestelmään, esimerkiksi automaattioveen, ensimmäistä kertaa, suunnittelija saattaa olla tottumaton kirjoittamaan ohjelmistoa edistyneisiin konenäkösovelluksiin. Suunnittelijan kannalta onkin tärkeää ottaa huomioon, kuinka hyvin S32V-ekosysteemi tukee sovellusohjelmiston kehitystä.

Kuva 2: S32V Vision -työkaluissa on saatavissa esimerkkikoodina kasvontunnistuksen algoritmi.

S32V:n ohjelmiston perustan tarjoaa NXP:n ohjelmistokehityspaketti Vision SDK, joka on osana integroitua kehitysympäristöä S32 Design Studio for Vision IDE. NXP:n S32V-evaluointikortit tukevat Vision SDK:ta ja ne toimitetaan sovellusta tukevilla esimerkeillä toiminnoista kuten kasvojen tunnistuksesta ja ilmeiden vastaavuuksia ilmaisevasta homografiasta. Perustana on avoin lähdekoodi: Linux-käyttöjärjestelmä, avoin lähdekirjasto (OpenCV) sekä avoimet standardit kielet ja API:t mukaan lukien OpenCL ja OpenGL.

Ohjelmistonkehitys voidaan tehdä pelkästään C-ohjelmointikielellä. Vision SDK huolehtii osaltaan tehtävien jaosta laitteistokiihdyttimien ja yleiskäyttöisten ytimien välillä, mikä on aikaisemmin ollut erityisen hankalasti toteutettavissa ollut osa näköjärjestelmien suunnittelussa.

Vision SDK:hon on saatavissa myös ylimääräinen tietokonenäkökirjasto APEX-CV, joka tarjoaa:

  • Laajat tietokonenäkökirjastot. Asiakaskohtaiset OpenCV- ja OpenVX-algoritmit, jotka on kirjoitettu käyttäen APEX-ytimen kehystä tai S32V APEX -ytimille optimoitua räätälöityä liukuhihnaa
  • APEX-CV:n perusversion: kuvankäsittelyn kernelien kirjasto kuvansuodatusta ja muita toimintoja varten käyttäjän avuksi vision-algoritmien tekemiseen
  • APEX-CV:n ammattilaisversion: laaja kehittyneempien algoritmien kirjasto kuvankäsittelyä, tietokonenäköä ja tietokoneella tapahtuvaa valokuvausta varten APX-ytimille optimoituna

Vision SDK:n lisäksi NXP:n repertuaariin kuuluu Vision-työkalulle tarkoitettu Model Based Design Toolbox, jonka avulla suunnittelija saa käyttöönsä MATLAB-ohjelmistot S32V-pohjaista sovelluskehitystä varten.

Tuotekehityksen nopea testaus

S32V toimitetaan esikonfiguroituna siten, että nopea prototyypitys on mahdollista suorittaa standardeilla kaupallisesti saatavilla olevilla kameramoduuleilla, jolloin suunnittelija voi alusta alkaen keskittyä ohjelmistokehitykseen:

  • NXP:n toimittama S32V-SONYCAM-moduuli
  • Omnivisionin toimittama suurella dynaamisella alueella varustettu MIPI-kamera OV10640CSP-S32V tai MXOV10635-S32V

Myös muiden anturien integrointi on mahdollista, kun niiden ajurien kehityksestä huolehditaan. S32V-kuvaliukuhihna on suunniteltu käytettäväksi aina kahden megapikselin resoluution kuva-antureille asti. On siis otettava huomioon kaistanleveysrajoitukset, kun toimitaan tätä suuremmilla resoluutioilla.

NXP toimittaa myös erilaisia evaluointikortteja S32V-pohjaisten prototyyppien tuotekehitystä varten. Näitä ovat:

  • SBC-S32V234-evaluointikortti vision- ja anturilaitteille
  • S32V234-EVB2-evaluointikortti vision- ja anturilaitteille sekä tuotekehitysalusta

Kuva 3: SBC-S32V234-evaluointikortti S32V-vision-prosessorin suunnitteluun.

Kaupallisesti saatavilla olevan tuotekehityslaitteiston ja monipuolisten työkalujen yhdistelmä valmiine sovellusesimerkkeineen antaa aloittelevalle sulautetun kokenäköjärjestelmän suunnittelijalle hyvän alustan nopeaan järjestelmäkehitykseen. Tämä mahdollistaa ensimmäistä kertaa sen, että ne sulautetut järjestelmät, joille PC-pohjainen arkkitehtuuri ei sovellu, saavat nyt käyttöönsä ne edut, joita älykkään konenäön lisääminen sulautettuun järjestelmään tuo. Tällä tavoin voidaan merkittävästi parantaa monia olemassa olevia sulautettuja järjestelmiä.

MORE NEWS

Yksinkertainen ratkaisu kasvattaa sähköauton akun eliniän jopa 19-kertaiseksi

Korelaisten POSTECHin (Pohang University of Science and Technology) ja Sungkyunkwanin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan pidentää sähköautojen litiumioniakkujen käyttöikää jopa 19-kertaiseksi – ilman uusia materiaaleja tai teknologioita. Ratkaisu on yksinkertainen: siinä pitää välttää akun täydellistä tyhjentämistä.

GaN tekee moottorinohjauksesta tehokkaampaa

GaN-teknologian edelläkävijä Navitas Semiconductor on julkistanut uuden GaNSense Motor Drive IC -piirisarjan, joka mullistaa moottorinohjauksen tehokkuuden ja integraation. Uusi ratkaisu yhdistää kaksi galliumnitridi-FET-transistoria (GaN FET), ohjauksen, suojaukset ja virranmittauksen yhteen, täysin integroituun piiriin.

DigiKey alkaa myymään vakiotyökaluja

DigiKey on lanseerannut oman, yksinoikeudella myytävän tuotesarjansa nimeltä DigiKey Standard. Uusi vakiokomponenttien valikoima koostuu sähkö- ja elektroniikkasuunnittelun perustyökaluista ja tarvikkeista, jotka ovat heti saatavilla nopeaan toimitukseen.

Kuutiosentin kokoinen projektori AR-laseihin

Itävaltalainen teknologiayhtiö TriLite tuo markkinoille uuden, vallankumouksellisen Trixel 3 Cube -projektorin, joka esitellään ensi kertaa yleisölle Display Week 2025 -tapahtumassa San Josessa, Kaliforniassa. Trixel 3 Cube on maailman pienin ja kevyin laserkeilaukseen perustuva projektionäyttö.

Lightning-liitäntä katosi Suomesta

Älypuhelinmarkkina Suomessa on käännekohdassa, kun sekä kuluttajakäyttäytyminen että uusi EU-lainsäädäntö muovaavat sitä nopeassa tahdissa. Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä puhelinten ja oheislaitteiden myynti laski kappalemäärissä 1,1 %, mutta myynti euroissa nousi 2,7 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan.

200 miljoonan käyttäjän avoin ODF täyttää 20 vuotta

Open Document Format (ODF), maailman ainoa laajasti käytetty avoin standardi toimistodokumenteille, on täyttänyt 20 vuotta OASIS-järjestön virallisena standardina. Yli 200 miljoonaa käyttäjää turvautuu ODF:ään arjessaan.

Realme näyttää, että kännykkäakuissa on paljon kehitettävää

Älypuhelinvalmistaja realme julkaisee ensi viikolla uudet realme 14 5G- ja realme 14T -mallit, jotka nostavat erityisesti akunkeston uudelle tasolle. Uutuusmallit on suunniteltu tarjoamaan poikkeuksellisen pitkän käyttöajan, ja ne haastavat kilpailijat keskiluokan älypuhelinmarkkinoilla.

EU:n Chips Act saa kovaa kritiikkiä: tavoitteet epärealistisia

Euroopan tilintarkastustuomioistuin on esittänyt voimakasta kritiikkiä EU:n puolijohdestrategiaa, eli niin sanottua Chips Actia, kohtaan. Tuoreessa raportissaan tuomioistuin toteaa, että ohjelman keskeinen tavoite – nostaa EU:n osuus kehittyneiden ja energiatehokkaiden puolijohteiden maailmanlaajuisesta tuotannosta 20 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä – on nykymenolla saavuttamattomissa.

C++ sopii piirien suunnitteluun, mutta ei aina

Diplomi-insinööri Sakari Lahden tuore väitöskirjatutkimus Tampereen yliopistosta osoittaa, että korkean tason synteesi voi jopa puolittaa piirien kehitystyöhön kuluvan ajan verrattuna manuaaliseen RTL-suunnitteluun. Erityisesti FPGA-pohjaisissa projekteissa HLS tarjoaa huomattavan tuottavuushyödyn, kun aikaa vievät mikroarkkitehtuurin yksityiskohdat jätetään automaattisen työkalun huoleksi.

Uudenlainen valoanturi kiihdyttää optisen datansiirron nopeuden jopa 10-kertaiseksi

Elektroniikka- ja materiaaliteknologiayhtiö TDK on esitellyt vallankumouksellisen uuden valoanturin, joka lupaa kiihdyttää optisen datansiirron nopeuden jopa kymmenkertaiseksi nykyisiin teknologioihin verrattuna. Kyseessä on Spin Photo Detector – niminen muunnoselementti, joka yhdistää optiikan, elektroniikan ja magneettisuuden täysin uudella tavalla.

Tämän piti olla melkein mahdotonta – Wi-Fi 7 tulee IoT-käyttöön

Synaptics on rikkonut odotuksia tuomalla Wi-Fi 7 -teknologian kevyisiin ja vähävirtaisiin IoT-laitteisiin. Yhtiön uusi Veros-sarjan piiri tarjoaa huippunopeuden, matalan latenssin ja monipuolisen yhdistettävyyden, mikä avaa uusia mahdollisuuksia älylaitteille.

Uusi eSIM tulee Telenorin IoT-verkkoon

Telenor IoT ottaa käyttöön uuden sukupolven SGP.32-eSIM-standardin syksyllä 2025, vahvistaen asemaansa edelläkävijänä teollisen IoT-yhteyksien hallinnassa. Uusi standardi tuo merkittäviä parannuksia skaalautuvuuteen, hallinnan helppouteen ja energiankulutuksen optimointiin verrattuna aiempiin eSIM-ratkaisuihin.

Olisiko UWB parempi kuulokkeisiin kuin Bluetooth?

UWB-teknologia, joka lähettää dataa nopeina purskeina erittäin laajalla taajuusalueella (3,1–10,6 GHz), tarjoaa useita etuja perinteiseen Bluetoothiin verrattuna. Siinä missä Bluetoothin parhaatkin koodekit, kuten aptX Lossless ja LDAC, jäävät 1–1,2 megabitin sekuntinopeuksiin, UWB voi teoriassa tarjota yli 100 Mbps siirtonopeuden jopa 10 metrin säteellä.

Click-lisäkortti tarkkaan moottorinohjaukseen

MIKROE on julkaissut uuden Power Step 2 Click -lisäkortin, joka tuo erittäin tarkan ja tehokkaan moottorinohjauksen osaksi mikroBUS-ekosysteemiä. Uutuus sopii vaativiin sovelluksiin, kuten robotiikkaan, lääkintälaitteisiin, antennien suuntaukseen sekä turvajärjestelmiin.

​Intelin uusi pomo laittaa tuulemaan – joka viides saa lähteä

Intel on ilmoittanut suunnittelevansa vähentävänsä jopa yli 20 prosenttia henkilöstöstään. San Francisco Chroniclen raportoimat vähennyksen olisivat samalla yhtiön historian suurin irtisanomisaalto.

Lenovo jäähdyttää GPT-laskentaa nesteellä

Lenovo on julkaissut uuden sukupolven tekoälyratkaisun, jossa yhdistyvät hyperkonvergoitu infrastruktuuri (HCI), generatiivinen tekoäly ja ensi kertaa myös nestejäähdytys. Yhtiön uusi ThinkAgile V4 -sarjan laitekokonaisuus esittelee maailman ensimmäisen nestejäähdytetyn HCI-alustan, jonka tavoitteena on tehostaa tekoälylaskentaa ja pienentää energiankulutusta jopa 25 prosentilla edellisiin sukupolviin verrattuna.

Ransomware kasvaa hurjaa vauhtia

Kiristyshaittaohjelmahyökkäysten määrä kasvoi alkuvuonna 2025 peräti 126 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kertoo Check Point Researchin tuore raportti. Tammi-maaliskuussa kiristyshaittaohjelmaryhmät ilmoittivat yhteensä 2289 uhrista – enemmän kuin koskaan aiemmin yhden vuosineljänneksen aikana.

Kalle Härkki on VTT:n uusi toimitusjohtaja

Tekniikan tohtori Kalle Härkki on nimitetty Teknologian tutkimuskeskus VTT:n uudeksi toimitusjohtajaksi 13.8.2025 alkaen. Härkki siirtyy VTT:lle Resand Oy:n toimitusjohtajan paikalta, jossa hän on työskennellyt vuodesta 2021 lähtien.

USBC-liitännästä aiempaa viileämpi

Brittiläinen tehonmuunnospiirejä kehittävä Pulsiv julkaisee uuden sarjan 65–70 W:n USB-C-moduuleja, jotka on kehitetty erityisesti asennettaviin sovelluksiin, kuten pistorasioihin, työpöytiin ja huonekaluihin. Nämä erittäin kompaktit ja täysin koottavat moduulit saavuttavat maailman alhaisimman käyttölämpötilan.

Joka neljännellä on tili, joka on murrettu heikon salasanan takia

Salasanojen huono hallinta jatkaa tietoturvariskien kasvattamista myös vuonna 2025. Tuoreen Panda Securityn tutkimuksen mukaan joka neljäs ihminen on kokenut tilimurtoja, joissa heikko salasana on ollut syynä.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article