CSC – Tieteen tietotekniikan keskus ja Eviden, Atos Groupin edistyneen laskennan yksikkö, ovat solmineet jopa 60 miljoonan euron arvoisen sopimuksen Roihu-nimisen supertietokoneen toimittamisesta. Roihu on Suomen uusi kansallinen supertietokone, jonka laskentateho tulee kolminkertaistamaan nykyisten Mahti- ja Puhti-tietokoneiden suorituskyvyn.
Roihu perustuu Evidenin BullSequana XH3000 -hybridialustaan ja tarjoaa huipputehoksi jopa 49 petaflopsia. Tämä merkitsee kymmenkertaista GPU-laskentatehoa verrattuna nykyisin käytössä olevaan Puhti-tietokoneeseen. Roihu palvelee laajasti erilaisia käyttötarkoituksia, kuten tekoälysovelluksia, ilmavirtauksien ja ilmastonmallinnusta sekä ääni- ja videodatan analysointia.
CSC:n johtaja Pekka Lehtovuori korostaa, että Roihu täydentää kansainvälistä EuroHPC LUMI -superkonetta ja tarjoaa suomalaisille tutkijoille kilpailukykyiset resurssit. - Pitkäjänteinen kansallinen investointi tietojenkäsittelyinfrastruktuuriin on keskeistä. Roihu varmistaa, että suurin osa tutkijoistamme saa tarvitsemansa resurssit, kun taas erittäin suurta laskentatehoa vaativat haasteet ratkaistaan LUMI-superkoneella.
Evidenin globaalin HPC-, AI- ja kvanttilaskennan johtaja Bruno Lecointe korostaa, että Roihu ei ainoastaan tuo huipputehokkuutta vaan tukee myös kestävää kehitystä.
- Roihu on merkittävä askel kohti entistä vastuullisempaa laskentaympäristöä. Se mahdollistaa uudenlaiset tieteelliset läpimurrot ja vahvistaa Suomen asemaa innovaatioiden kärjessä, erityisesti tekoälysovellusten hyödyntämisessä.
Nykyiset Mahti ja Puhti -tietokoneet ovat olleet Suomen tutkimusympäristön tukipilareita, mutta niiden laskentateho jää kauas Roihusta. Esimerkiksi Puhti tarjoaa noin 1,7 petaflopsia laskentatehoa, kun taas Mahti yltää noin 3,2 petaflopsiin. Roihun 49 petaflopsin huipputeho ylittää molempien yhteistehon moninkertaisesti ja avaa uusia mahdollisuuksia erityisesti tekoälyratkaisujen kehittämisessä.
Roihun käyttöönotto ei hyödytä vain huippututkimusta, vaan tarjoaa myös koulutussektorille uusia mahdollisuuksia. Kone tuo joustavuutta ja skaalautuvuutta, mikä helpottaa nuorten tutkijoiden ja opiskelijoiden pääsyä kehittyneisiin laskentaresursseihin. Tämä investointi varmistaa, että Suomi pysyy tutkimuksen ja teknologisen kehityksen eturintamassa myös tulevaisuudessa.