Sataa suomalaista organisaatiota tarkastellut tuore tutkimus osoittaa, että monet yritykset ovat vasta aloittelemassa generatiivisen tekoälyn käyttöä. Generatiivisen tekoälyn käytön lisääminen on vuoden tärkein innovaatiotavoite noin viidennekselle (22 %) suomalaisista organisaatioista.

Tämä käy ilmi Dell Technologiesin tilaamasta ja VansonBournen tekemästä kansainvälisestä tutkimuksesta, jossa haastateltiin 6600 johtajaa. Generatiivisen tekoälyn käytön lisääminen on vuoden tärkein innovaatiotavoite noin viidennekselle (22 %) suomalaisista organisaatioista.

Suomalaisyritykset ovat kuitenkin vasta tekoälytaipaleensa alkumetreillä. Monet niistä ovat kuitenkin vasta kartoittamassa uuden teknologian mahdollisuuksia. 18 prosentilla organisaatioista ei vieläkään ole tekoälystrategiaa, ja yhtä moni on käynnistänyt pilottihankkeita. Vain 6 prosenttia on saavuttanut pisteen, jossa käyttöön on otettu generatiivisen tekoälyn työkaluja ja työntekijöille on annettu asiaankuuluvaa koulutusta niiden täysipainoiseen hyödyntämiseen.

Huomattavaa on sekin, että useampi kuin joka kymmenes organisaatio (11 %) on kieltänyt generatiivisen tekoälyn käytön kokonaan.

- Jotta kaikki menisi alusta alkaen oikein, organisaatioiden on ennen generatiivisten tekoälytyökalujen ja teknisten ratkaisujen käyttöönottoa huolehdittava, että niiden strategia on vankalla pohjalla ja käyttöalueet valmiiksi mietittynä, Dell Technologiesin Suomen ja Baltian toimitusjohtaja Riikka Salminen sanoo.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset organisaatiot odottavat generatiivisen tekoälyn ensisijaisesti parantavan turvallisuutta, avaavan markkinanäkymiä ja tehostavan asiakaspalvelua. Odotuksista huolimatta vain 20 prosentilla on erillinen budjetti tekoälyprojekteille. Monissa tapauksissa tekoäly on sisällytetty IT-budjettiin, ja 44 prosenttia organisaatioista on ohjeistanut, että tekoälyhankkeita on priorisoitava yleisessä IT-budjetissa.

Suurin osa johtajista, 82 prosenttia, ei usko generatiivisen tekoälyn ensisijaisesti korvaavan työntekijöitä vaan ennemminkin luo lisäarvoa parantamalla valmiuksia ja lisäämällä tuottavuutta. Useampi kuin kuusi kymmenestä (67 %) arvelee, että monia niistä työtehtävistä, joita vuonna 2030 tarvitaan osana tekoälykehitystä, ei ole vielä edes olemassa. Tutkimus paljastaa myös haasteita: 59 prosenttia uskoo tekoälyn kehittämisen syventävän digitaalista kuilua, ja 74 prosenttia uskoo, että generatiivisen tekoälyn käytöltä tullaan vaatimaan avoimuutta.

- Suomalaisessa keskustelussa on tällä hetkellä vallalla erilaisia näkökantoja: yksi ryhmä ennustaa, että uusi teknologia korvaa suurimman osan tämän päivän työpaikoista, kun taas toinen ryhmä uskoo vanhojen työpaikkojen korvautuvan muutoksessa uusilla. Kyselyyn vastanneet johtajat uskovat selvästi jälkimmäiseen vaihtoehtoon, Riikka Salminen sanoo.

Kyselyn perusteella suomalaisten johtajien keskuudessa on kahdenlaisia näkemyksiä turvallisuuteen liittyen. Suurin osa, 64 prosenttia, on huolissaan generatiivisen tekoälyn luomista uusista turvallisuus- ja yksityisyyshaasteista. Samaan aikaan 77 prosenttia uskoo, että tekoälyllä voi olla ratkaiseva rooli uudentyyppisiin kyberturvallisuushaasteisiin vastaamisessa.

Tekoälyä koskevalla sääntelyllä on selvästi kysyntää, sillä 78 prosenttia vastaajista pitää sitä ratkaisevan tärkeänä tekoälyn potentiaalin maksimoinnille ja tulevien sukupolvien tekoälyn käytön turvaamiselle. 69 prosentin mielestä on syytä varautua monopolin kaltaisiin tilanteisiin, jos tekoälytyökalujen ohjaus ja kehittäminen uhkaavat jäädä liian harvojen toimijoiden vastuulle.

Lisätietoa kyselystä löytyy täältä.

ETNtv

Watch ECF videos

Korteilla vauhtia IoT-kehitykseen

Sulautetun laitteen kehitys onnistuu useimmiten helpoiten valmiiden moduulien avulla. Nykyään niitä saa myös tehokkailla Apollo Lake -sarjan prosessoreilla varustettuna.

Lue lisÀÀ...

Suomen suurin valtti kybersodassa on luottamus

Teknologia19 – Aalto-yliopiston kyberturvallisuusprofessori Jarno Limnéll uskoo, että luotettavuudesta voi tulla suomalaisten yritysten suurin myyntivaltti tulevaisuudessa. – Tärkein kysymys on tulevaisuudessa, kehen ja mihin voimme luottaa. Luottamuksesta on tulossa hyvin arvokas aineeton pääoma yrityksille, Limnéll sanoi eilen messukeskuksessa.

Lue lisÀÀ...

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

NEWSFLASH

 SPONSORS

 

congatec is a rapidly growing technology company focusing on embedded and edge computing products and services. The high-performance computer modules are used in a wide range of applications and devices in industrial automation, medical technology, robotics, telecommunications and many other verticals.

CVG Convergens is an ICT services company specialized in embedded systems, smart connected products and ICT systems and processes for SME businesses. Our mission is to help our clients, our team, and the society to improve and thrive by providing reliable and sustainable solutions, services, and products by creative and efficient application of technology.

 

ADLINK Technology leads edge computing, the catalyst for a world powered by artificial intelligence. We manufacture edge hardware and develop edge software for embedded, distributed and intelligent computing - from powering medical PCs in the intensive care unit to building the world’s first high-speed autonomous race car - more than 1600 customers around the world trust ADLINK for mission-critical success.

 

 

Testhouse Nordic is the leading supplier of test and measurement products and solutions in the Nordic countries. We partner with world's most renowned suppliers. Through our expertise and strong relationships with our suppliers, we offer products and services that regularly exceed our customers’ expectations.

 

In cooperation with

 

 

and

 





ECF template