logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

Rakennusprojektien digitaalisten mallien, jotka ovat nyt saatavilla BIM-järjestelmissä (Building Information Modeling), odotetaan tekevän rakennusalasta kestävämpää. Novatron hyödyntää BIM-tietoja mahdollistaakseen nopeamman ja tarkemman maansiirtotyön, mikä säästää arvokkaita resursseja. Tämän saavuttamiseksi yritys on kehittänyt congatecin tietokonemoduuleihin perustuvia koneenohjausjärjestelmiään varten lujatekoisia teollisuustietokoneita.

Artikkelin ovat kirjoittaneet Timo Poikonen ja Jesse Kettunen. Poikonen toimii congatecilla Pohjoismaiden avainasiakaspäällikkönä. Kettunen vastaa Novatronilla koneohjauksen laitteistokehityksen johtamisesta.

Nykyään rakennusyritykset voivat saavuttaa kilpailukykyiset hinnat ja suurimman tehokkuuden vain digitaaliteknologiaa hyödyntäen. Mitä tulee maansiirto- tai poraustöihin raskailla rakennuskoneilla, projektin digitaaliset 3D-mallit - jotka yhä useammin ovat saatavilla tietomallijärjestelmien kautta - toimivat perustana tehokkaalle ja tarkalle työmaalle. Tämä prosessi edellyttää todellisen rakennustyön vertaamista suunnitteludataan, mikä edellyttää kaikkien asiaankuuluvien rakennuskoneiden ja ympäristöparametrien tarkkaa kirjaamista.

Tavoitteena on vähentää mittaamista

Novatron on johtava IIoT-pohjaisten koneenohjausjärjestelmien toimittaja. Nämä järjestelmät toimivat vastaavalla tavalla kuin autojen kuljettajaa avustavat ADAS-järjestelmät. Novatronin tapauksessa järjestelmä tarjoaa käyttäjälle tarkkaa tietoa työkoneen ja suunnitelmamallin sijainneista. Mukana on esimerkiksi reaaliaikaiset tavoitteiden ja toteutuneiden töiden vertailut. Tämän tekniikan avulla käyttäjät voivat säästää jopa 90 prosenttia maanmittaustyöstä rakennustyömailla, koska manuaaliset ohjausmittaukset ja niiden vertaaminen BIM-spesifikaatioihin voidaan jättää kokonaan pois.

Näin projektit saadaan valmiiksi kaksi kertaa nopeammin ja rakennuskaluston käyttöajat lyhenevät noin kolmanneksella. Lisäksi järjestelmä mahdollistaa, että työt suoritetaan korkeimmalla laatutasolla. Lukuisat erittäin tarkat anturit tallentavat kaivinkoneen kauhojen tarkan sijainnin reaaliajassa, joten maansiirtoa voidaan tehdä jopa 2 senttimetrin tarkkuudella.

Kuva 1. Uutta lisäarvoa syntyy, kun rakennuskoneet yhdistävät IoT:n BIM-datamalliin (lähde: Novatron).

Novatronin Xsite-ohjausjärjestelmiä käytetään monenlaisissa maansiirtoajoneuvoissa, mukaan lukien kaivinkoneet, pyöräkuormaajat, puskutraktorit ja poravaunut, valmistajasta riippumatta. Xsite-asennukset löytyvät lähes kaikista tärkeimmistä konetyypeistä maailman kymmenen suurimman valmistajan koneista. Joukossa on markkinajohtajia kuten Caterpillar, Komatsu ja XCMG, Sany, Zoomlion, John Deere, Volvo, Hitachi, Liebherr, Doosan Infracore ja monet muut.

Soveltuu universaalisti rakennuskoneisiin

Xsite-ratkaisujen suunnitteluvaihtoehdot sopivat laajasti erilaisiin rakennuskoneisiin. Eri valmistajien verkkokorjauspalveluita, tukiasemia ja GNSS-vastaanottimia on helppo yhdistää, minkä avulla voidaan pysyä mukana teknologioiden nopeassa kehityksessä. Xsite ei ole riippuvainen yksittäisestä valmistajasta, mikä takaa joustavuuden. Järjestelmä on yhteensopiva myös suosittujen 3D-mallien ohjelmistojen kanssa, mukaan lukien pilvipohjaiset tietomalliratkaisut. Erilaisia ​​openBIM-dataformaatteja voidaan käyttää ilman muunnos- tai yhteensopivuusongelmia ja reaaliaikainen työn edistyminen voidaan tallentaa tarvittaessa. Modulaarisen ohjelmistorakenteensa ansiosta Xsite on skaalautuva ja sen pro-versio tukee sekä 2D- että 3D-visualisointeja.

Kuva 2. Maansiirtolaitteiden digitalisointi säästää aikaa, koneita ja ympäristöä.

Novatronin avoimet Xsite-ohjausjärjestelmät toimivat monipuolisena digitalisointialustana rakennuskoneille. Maanrakennusyritykset ja rakennuskonevalmistajat arvostavat tämän alan teknologiajohtajan tarjoaman kokonaisratkaisun poikkeuksellista laatua. Tällaisen merkittävän markkina-aseman saavuttaminen vaatii kuitenkin jatkuvaa ponnistelua ja omistautumista, jotta teknologisessa kehityksessä pysytään mukana.

Tekninen johtajuus edellyttää jatkuvaa innovaatiota

Novatronin lanseerattua ensimmäisen kaupallisesti kannattavan 2D-koneenohjausjärjestelmänsä noin 30 vuotta sitten lasereita oltiin vasta alkamassa hyödyntää rakennusteollisuudessa, ja satelliittipaikannus senttimetrin tarkkuudella oli vielä kaukainen tavoite. Myöskään BIM ja IIoT eivät olleet silloin vielä suuria trendejä. Kuitenkin alusta alkaen nopeat ja viiveettömät reaaliaikaiset suunnittelutietojen visualisoinnit verrattuna todellisiin maansiirtoihin näyttävällä grafiikalla ovat olleet yritykselle tärkeitä. Tämä johtuu siitä, että graafisella käyttöliittymällä (GUI) on tärkeä rooli tuotteen koetun laadun määrittämisessä.

- Xsite-järjestelmää kehittäessämme halusimme tarjota käyttäjälle parhaan mahdollisen suorituskyvyn ja haimme siksi inspiraatiota esimerkiksi pelikonsoleissa käytetystä huipputeknologiasta, joka nykyään tarjoaa upeita käyttökokemuksia. Kattava Open GL -tuki oli meille erityisen tärkeää, koska se takasi nopean avun 2D- ja 3D-vektorigrafiikkaa koskevissa ongelmissa. Siksi valisimme AMD:n prosessoriteknologian tuolloin, ja olemme iloisia siitä, että AMD säilyttää edelleen johtavan asemansa SoC-integroiduissa GPU-prosessoreissa, kertoo Novatronin tuotantojohtaja Kalle Jussila.

Käyttökokemus on aina ollut tärkeintä

Alkuperäinen 3D-koneohjaustietokone Xsite MCC15 käytti AMD:n sulautettua prosessoria Embedded G-sarjasta. Tämä prosessori toi lukuisia parannuksia verrattuna AMD:n aikaisempaan sukupolveen. Tämä yksisiruinen G-Series SOC-järjestelmäpiiri paransi prosessorin suorituskykyä jopa 113 prosenttia ja paransi tukea DirectX 11.1-, OpenGL 4.2- ja OpenCL 1.29:lle tehokkaan grafiikan käsittelyyn jopa 20 prosentin parannuksella. Vielä tänäkin päivänä AMD on kehityksen kärjessä sulautetuissa x86-prosessoreissa, joissa on integroitu grafiikka. Esimerkiksi uusimmassa 3D-koneohjaustietkoneessa on AMD Ryzen Embedded V1000 -piiri, joka tarjoaa grafiikan ja multimedian käsittelyyn erillisgrafiikkaprosessorien suorituskyvyn. Se saavuttaa jopa 3,61 TFLOPS:n suorituskyvyn, mikä on huomattava 200 prosentin parannus aiempiin AMD:n SoC-piireihin verrattuna. Vielä tärkeämpää on, että saatavilla on teollisuusluokan prosessorivaihtoehtoja, jotka voivat toimia äärimmäisissä lämpötiloissa -40 asteesta +85 asteeseen. Tämä on olennainen ominaisuus rakennustyömailla, kuten Novatronin Xsite-ratkaisussa.

Nykyinen suorituskyky riittää mainiosti vertaamaan reaaliaikaisia - 200 kertaa sekunnissa kysyttäviä - rakennuskone- ja ympäristöparametreja 3D-datamallien tavoitetietoihin. Tulokset voidaan visualisoida kosketuspaneeleilla ja LED-näytöillä. Novatron on hyvin valmistautunut mahdollisiin tuleviin projekteihin: Xsite-ohjain perustuu PICMG COM Express -standardia noudattaviin Computer-on-Modules- eli COM-järjestelmiin. Jos tarvitaan tehokkaampia prosessori-integraatioita, COM-standardi mahdollistaa helpon prosessorin vaihtamisen, vaikka siinä olisi uusi liitin tai se olisi toiselta valmistajalta.

COM-moduulissa on helppo parantaa suorituskykyä

Novatron on tehnyt näin useita kertoja. AMD Embedded G-Series -sarjan käytön jälkeen Novatron asensi AMD Embedded R-sarjan, joka julkaistiin vuonna 2015, ennen kuin siirtyi nykyiseen AMD Ryzen Embedded V1000:een. Sovellusvalmiiden COM-moduulien käyttö tarjoaa kuitenkin enemmän kuin vain skaalautuvuuden eri prosessorisukupolvien ja -valmistajien kesken. Se tarjoaa myös maksimaalisen turvallisuuden ja riippumattomuuden tietyistä moduulivalmistajista.

Kuva 3. AMD-prosessoriin pohjautuvien congatecin moduulien suorituskyvyn kasvu mahdollisti Novatron-ratkaisujen jatkuvan parantamisen.

Novatron arvostaa suuresti COM-moduulien suunnittelun luotettavuutta perusteellisesti testatun BSP-paketin (board support package) kanssa. Se vähentää huomattavasti kehitystyötä verrattuna täysin mukautetun suunnittelun luomiseen, joka muuten olisi tarpeen. Tämä on erityisen tärkeää, koska 3D-sovelluksiin käytetyn MCC22-ohjaimen koko on vain 250 x 160 x 90 millimetriä. Tämän takia siihen ei sovi tavallista sulautettua emolevyä jo pelkästään fyysisen koon perusteella. Lisäksi pienemmissä yleiskäyttöisissä SBC-korteissa tai kaupallisissa COM-kantakorteissa, jotka ovat molemmat saatavilla lisävarusteena, ei ole vaadittuja liitäntöjä tai komponentteja, jotka on kvalifioitu vaativiin ympäristöihin. MCC22-ohjain sisältää siis Novatronin suunnitteleman emolevyn, joka vastaa erityisesti Xsite-ratkaisun 3D-sovellusohjaimen vaatimuksiin. Se sisältää erilaisia ​​liitäntöjä, kuten CAN, RS232, USB, näyttöportti, SIM-kortti, Ethernet, PWR, GSM, UMTS, LTE, HSPA ja GPRS.

- Tällaisen ominaisuuspakettiin COM- ja emolevyihin nojaava lähestymistapa on juuri oikea meille, selittää Novatronin koneohjauksen laitteistokehityksestä vastaava johtaja Jesse Kettunen. - Vaikka valmis kortti olisi kätevä, se tulisi todennäköisesti yhdeltä toimittajalta. Sen sijaan käytämme mieluummin omia kantakorttejamme ja ostamme COM Express -moduulin sovellusvalmiina vakiokomponenttina. Mielestämme tämä lähestymistapa on paljon kestävämpi ja varmistaa myös tuotteidemme korkean laadun.

 

Kuva 4. Novatronin koneenohjausjärjestelmien kehitys.

COM Express vai COM-HPC

Entäpä PICMG:n uusin, huippuluokan moduulistandardi COM-HPC, onko sillä vaikutuksia Novatronin suunnittelupäätöksiin. - Emme vaadi niin montaa rajapintaa kuin COM-HPC tarjoaa, ja COM Expressin PCIe Gen4 -tuen ansiosta olemme edelleen hyvin varusteltuja seuraavan sukupolven Xsite-ohjaimiamme varten, Jesse Kettunen selittää.

Puoliautomaattisten rakennuskoneiden idea ei sekään ole Novatronille syy muuttaa ohjauskonseptiaan keskipitkällä aikavälillä. Tavoitteen ja toteutuneen maansiirron vertailu voidaan visualisoida ja tiedot voidaan siirtää ohjausjärjestelmiin. Autonomisten rakennuskoneiden edellyttämä ohjainsuunnittelu sisältäisi kuitenkin eri toimialueen ja vaatisi videodatan prosessointia. Kestää jonkin aikaa, ennen kuin tämä kaikki sulautuu reaaliaikaisiin BIM-pilviin. Siitä huolimatta Novatron on jo kaivinkoneiden puoliautomaatiovaiheessa. Yritys tukee myös OEM-asiakkaita palvelutarjonnan kehittämisessä, sillä Xsite-ratkaisu tarjoaa tarvittavan tietokannan, mukaan lukien pilvialustat ja BIM-integroinnin.

Novatron ei kuitenkaan kertonut tarkempia tietoja tulevista innovaatioista, koska niiden markkinoilletuloaika on ratkaiseva niiden käyttöönoton kannalta. Yhtiöstä myönnetään, että standardisoidut COM-moduulit lyhentäisivät merkittävästi tuotteiden markkinoilletuloaikaa. Esimerkiksi integroiduilla tekoälymoottoreilla varustettujen moduulien hyödyntäminen olisi mahdollista. - COM-moduuleilla prosessoriteknologian innovaatiosyklit voidaan toteuttaa paljon nopeammin - varsinkin kun niiden mukana tulee hyvin valmisteltu käyttövalmis BSP, Jesse Kettunen lisää.

Korkea suorituskyky myös palveluun

Xsite-ohjaimet käyttävät congatecin COM Express -moduuleja. Novatron on valinnut johtavan sulautetun tietotekniikan toimittajan, joka on erikoistunut erityisesti korttimoduuleihin. Tämä erikoistuminen takaa korkean laadun ja tarjoaa laajan valikoiman vaihtoehtoja hinnan ja suorituskyvyn tasapainottamiseen. Se takaa myös kestävän etenemissuunnitelman Xsite-ohjainten tuleville päivityksille.

Jesse Kettunen ei kuitenkaan ole vaikuttunut pelkästään laajasta moduulivalikoimasta ja ekosysteemistä, joka sisältää sopivat jäähdytyslevyt ja alustalevyt evaluointia varten. Hän on myös jatkuvasti vaikuttunut congatecin henkilökohtaisesta integraatiotuesta, joka on aina helposti saatavilla ja nopeasti reagoiva.

- Koko congatec-tiimi on uskomattoman ketterä ja tehokas. Näin tehokas palvelu tekee uusien teknologioiden kanssa työskentelystä erittäin miellyttävää, sillä sen avulla saadaan nopeita vastauksia kaikkiin esille tuleviin kysymyksiin ja BIOSin muuttuviin vaatimuksiin vastaaminen on erittäin helppoa. Voimme tehdä sen omien sisäisten tiedostokuviemme avulla, Jesse Kettunen kehuu.

Tietoja Novatronista

Novatron on maansiirtoautomaatioon keskittynyt teknologiayritys, joka tarjoaa avoimia ratkaisuja maansiirtotyömaiden digitalisointiin ja maansiirtokoneiden robotisointiin. Yritys kehittää, valmistaa ja toimittaa laitteistoja ja ohjelmistoja parantaakseen maanrakennusteollisuuden tuottavuutta, laatua, turvallisuutta ja kestävyyttä. Asiakkaita ovat maanrakennusurakoitsijat ja rakennuskonevalmistajat. Pääkonttori sijaitsee Pirkkalassa. Tiimi koostuu yli 140 ammattilaisesta ja sillä on yli 30 vuoden kokemus koneohjauksen alalta. Novatron on osa saksalaista MOBA Mobile Automation AG:ta, joka on globaali maansiirto-, tienrakennus-, nosturi- ja nosturi-, jätehuolto-, kaivos- ja maatalousratkaisujen toimittaja.

Tietoja congatecista

Saksalainen congatec on nopeasti kasvava teknologiayritys, joka keskittyy sulautettuihin ja reunalaskentatuotteisiin ja -palveluihin. Sen suorituskykyisiä tietokonemoduuleja käytetään monenlaisissa sovelluksissa ja laitteissa teollisuusautomaatiossa, lääketieteen tekniikassa, robotiikassa, tietoliikenteessä ja monilla muilla toimialoilla. Enemmistöomistaja on saksalainen DBAG Fund VIII -rahasto, joka keskittyy kasvaviin teollisuusyrityksiin. Congatec on tietokonemoduulien markkinajohtaja, jonka asiakaskunta yltää startupeista suuriin kansainvälisiin suuryrityksiin.

 

 

 

MORE NEWS

Uuden sirun avulla kännykkä voi tietää sijaintinsa sentin tarkkuudella

Nykyisten GPS-järjestelmien tarkkuus on vain muutamia metrejä, mutta uusi teknologia voi viedä paikannuksen tarkkuuden senttimetriluokkaan. Purdue Universityn ja Chalmersin teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet sirupohjaisen aaltokampatekniikan, joka voi mullistaa navigoinnin, autonomiset ajoneuvot ja tarkat mittausjärjestelmät.

Uusi salaus suojaa jo tämän päivän kuituyhteyksiä kvanttikoneilta

Kvanttitietokoneiden uhka nykyiselle tietoturvalle on herättänyt huolta laajasti: tulevaisuudessa ne voivat murtaa laajasti käytössä olevat salausmenetelmät. Nyt Karlsruhen teknillisen instituutin (KIT) tutkijat ovat kehittäneet ratkaisun, joka tuo kvanttiturvallisen salauksen jo olemassa oleviin kuituyhteyksiin – ilman kalliita erikoislaitteita.

Tekoäly alkaa valvoa Pohjoismaihin tulevaa dataa

Tiedon valtaväylistä Pohjoismaissa vastaava GlobalConnect ottaa käyttöön kehittyneen tekoälypohjaisen valvontajärjestelmän. Yhtiö investoi ScienceLogicin alustan käyttöönottoon, jonka avulla voidaan reaaliaikaisesti seurata verkon toimintaa ja ratkaista ongelmia ennen kuin ne ehtivät vaikuttaa käyttäjiin.

Uusi fotonipiiri kiihdyttää tekoälyn prosessoinnin huippunopeuteen

Amerikkalainen teknologia-alan yritys Lightmatter on julkaissut uudenlaisen fotoniikkaan perustuvan superpiirin, joka lupaa mullistaa tekoälyn infrastruktuurin. Passage M1000 -niminen piiri mahdollistaa ennennäkemättömän nopean tiedonsiirron tekoälylaskennassa, avaten tien entistä suuremmille ja tehokkaammille AI-malleille.

Trumpin politiikka voi nostaa seuraavan iPhonen hintaa jopa 40 prosenttia

USA Todayn mukaan Applen iPhonet saattavat kallistua jopa 43 prosenttia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusien tullien seurauksena. Trump ilmoitti keskiviikkona laajasta uudesta tullisuunnitelmasta, jonka tavoitteena on vauhdittaa yhdysvaltalaista tuotantoa. Tämä sisältää 34 prosentin lisätullit Kiinasta tuotaville tuotteille, mikä nostaa kokonaistullin 54 prosenttiin – korkeimmaksi Yhdysvaltain historiassa Kiinaa kohtaan.

Tänä vuonna jo joka viides uusi auto kulkee sähköllä

Sähköautojen suosio jatkaa kasvuaan haasteista ja epäilyksistä huolimatta. Uusimpien tilastojen mukaan vuonna 2025 jo 18 % maailmanlaajuisista autokaupoista kohdistuu sähköautoihin – kolme kertaa enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Microsoft lähti liikkeelle 50 vuotta sitten BASIC-tulkista

Microsoft juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan, ja juhlan kunniaksi yhtiön perustaja Bill Gates julkaisi alkuperäisen ohjelmakoodin, joka käynnisti koko teknologiayrityksen – Altair BASIC -tulkin. Gatesin mukaan kyseessä on "siistein koodi, jonka olen koskaan kirjoittanut".

Rohde lisäsi tehoa EMC-mittauksiin

Rohde & Schwarz on julkaissut päivitetyn version ELEKTRA-ohjelmistostaan, joka tuo lisää tehoa ja automaatiota EMC-mittauksiin. Uusi ohjelmistoversio tukee kaikkia ajankohtaisia EMC-standardeja eri toimialoilla – mukaan lukien kaupallinen elektroniikka, autoteollisuus, langattomat järjestelmät, puolustus ja ilmailu.

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Tamperelaissiru purkaa useampia audiovirtoja kuin mikään muu prosessori

Tamperelainen VLSI Solution on julkaissut uuden sukupolven audioprosessorin, joka asettaa uudet standardit äänenkäsittelylle sulautetuissa järjestelmissä. VS1073-uutuuspiiri pystyy purkamaan ja käsittelemään enemmän äänenpakkausmuotoja kuin mikään muu prosessori markkinoilla – mukaan lukien uudet tuetut formaatit kuten ALAC, DSD, Opus ja AC-3.

Uusi LUMI-supertietokone yllättää: kylkeen tulee kvanttitietokone

Suomeen rakennetaan maailman tehokkainta tekoälysupertietokonetta, ja sen rinnalle kehitetään nyt myös täysin uusi kvanttilaskenta-alusta. LUMI AI Factory -hankkeen johtaja Pekka Manninen vahvistaa, että uusi huippuluokan laskentaympäristö käynnistyy keväällä 2027.

Samsungin uusin tuo tekoälyn jäässä oleville tablettimarkkinoille

Tablettimarkkinat hakevat suuntaa, mutta Samsung uskoo tekoälyyn. Yhtiö julkaisi 2. huhtikuuta uuden Galaxy Tab S10 FE -sarjan, joka tuo älykkäät ominaisuudet yhä useamman käyttäjän ulottuville. Vaikka markkina kokonaisuudessaan junnaa lähes paikallaan, Samsung pyrkii herättelemään sitä AI-pohjaisella tuottavuudella ja kevyellä muotoilulla.

Trumpin tullit aiheuttavat suurta epävarmuutta puolijohdealalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista tullipolitiikoista, jotka uhkaavat horjuttaa puolijohdeteollisuuden globaaleja toimitusketjuja. Trumpin hallinto on määrännyt 10 prosentin perustullin kaikkiin tuontituotteisiin ja jopa 32 prosentin tullit valikoiduille maille, kuten Taiwanille. Vaikka Taiwanin puolijohteet ovat toistaiseksi tullivapaita, alan toimijat elävät epävarmuudessa mahdollisista tulevista muutoksista.

Maailman ensimmäisessä MEMS-kompassissa ei ole liikkuvia osia

Ranskalainen teknologiayritys SBG Systems on esitellyt maailman ensimmäisen MEMS-pohjaisen gyrokompassin, joka kykenee määrittämään suunnan ilman GNSS-apua ja täysin ilman liikkuvia osia. Tämä inertianavigoinnin läpimurto avaa uuden luvun tarkassa ja kompaktissa paikannuksessa, erityisesti merenkulun ja robotiikan sovelluksissa.

Cadence demosi eurooppalaisvoimin kehitettyä ajoneuvojen SoC-piiriä

Euroopassa pitäisi vähentää riippuvuutta sekä kiinalaisesta että amerikkalaisesta tekniikasta. Muutaman viikon takaisilla Nürnbergin Embedded World -messuilla nähtiinkin tähän suuntaan kasvavia versoja. Esimerkiksi Cadence ja saksalainen Dream Chip Technologies esittelivät uuden sukupolven älykkään SoC-järjestelmäpiirin ajoneuvosovelluksiin.

LUMI-tekoälytehdas on yksi ensimmäisiä Euroopassa

LUMI-tekoälytehdas avaa uuden luvun eurooppalaisessa tekoälyn kehityksessä yhdistämällä huipputeknologian, asiantuntijuuden ja yhteistyön ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Tekoälyhubin fyysiset tilat sijoittuvat Espoon Otaniemeen Aalto-yliopiston yhteyteen, ja laskennan ydin toimii Kajaanissa, missä nykyinen LUMI-supertietokone tarjoaa maailmanluokan suorituskykyä tekoälykehitykselle.

Jyväskylän ylioppilaskylään maailman nopein opiskelijanetti

Kotimainen valokuituyhtiö Lounea toteutti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Soihtu-asuntoihin huippumodernit nettiyhteydet. Opiskelijakylä nousi kerralla maailman kärkeen tarjoamalla asukkailleen poikkeuksellisen nopeat verkkoyhteydet. 

Painetun elektroniikan tutkija TactoTekin teknologiajohtajaksi

Oululaistaustainen elektroniikkayhtiö TactoTek on nimittänyt tekniikan tohtori Pälvi Apilon uudeksi teknologiajohtajakseen. Apilo on ollut osa TactoTekin asiantuntijatiimiä vuodesta 2018 ja toiminut viimeksi yhtiön ennakoinnin ja tutkimuksen johtajana.

Linuxista tulee parempi pelaajille

Linux-kernelin tuore 6.14-päivitys lupaa merkittäviä suorituskykyparannuksia Windows-pelejä pelaaville Linux-käyttäjille. Ytimeen on tuotu parannettu NTsync-ajuri, jonka ansiosta Wine- ja Proton-yhteensopivuuskerrosten kautta ajettavat pelit voivat hyötyä jopa satojen prosenttien teholisästä tietyissä tilanteissa.

Eficoden aprillijuttu oli hieno

Yli 600 koodaajan ohjelmistotalo Eficode päätti tänä vuonna aprillipäivän kunniaksi viedä kehittäjähuumorin uudelle tasolle julkaisemalla kuvitteellisen SUAMI-järjestelmän – Single Unified AI Metrics Indicator – joka mittaa kehittäjien tuottavuutta sielunmaiseman, eksistentiaalisen ahdistuksen ja astrologian avulla.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article