Taiwanilainen TSMC tunnetaan monien edistyneimpien puolijohdesirujen sopimusvalmistajana. Tällä hetkellä volyymituotantoon ovat siirtymässä 3 nanometrin prosessissa valmistetut piirit. Vuonna 2025 edessä ovat ensimmäiset isot sarjat N2-prosessissa, jossa viivanleveys on enää kaksi nanometriä.
TSMC:n 2 nanometrin prosessi perustuu nanolevy-tekniikkaan (nanosheet technology). Tämä viittaa transistorirakenteeseen, jota on kutsuttu nimellä GAA eli gate-all-around. GAA-rakenteen tärkein idea on se, että siinä hila ympäröi kanavaa kokonaan.
Nanolevytransistorin suorituskyky on ylittänyt 80 prosenttia TSMC:n aiemmin ilmoittamista teknologiatavoitteista. Transistorien kytkentänopeus on siis odotettua parempi samalla kun niiden energiatehokkuus on parempi (alhaisempi Vmin) Prosessi sopii siis erinomaisesti energiatehokkaaseen laskemiseen.
N2-prosessia on jo kokeiltu Arm A715 -suorittimen kanssa. Tämän hetken N3E-prosessiin (energiatehokas 3 nanaometrin prosessi) sillä päästiin 30 % nopeuden lisäykseen samalla teholla. Toisin päin: samaan suorituskykyyn päästään kolmanneksen pienemmällä tehonkulutuksella.
Tutkijat yrittävät kehittää uudenlaisia rakenteita, jotta mahdollisimman suuri osa auringonvalosta saataisiin muunnettua sähkövirraksi. Bangladeshilaiset tutkijat väittävät kehittäneensä hybridikennon, jonka hyötysuhde olisi 38,39 prosenttia.
Saksalainen KUKA on laajentanut robottivalikoimaansa. Uudet autonomiset mobiilirobotit ovat KMR iisy ja KMP 1500P. Jälkimmäinen jaksaa liikutella jo peräti 1,5 tonnin painoisia kuormia.
4 gigatavun elokuva siirtyy tälle levylle kahdessa sekunnissa. Näin lupaa Samsung uuden T9-sarjan SSD-levynsä kanssa. T9 on Samsungin ensimmäinen SSD-levy, jossa on USB 3.2 Gen 2x2 -liitäntä. Sen ansiosta dataa voidaan lukea ja kirjoittaa jopa 2000 megatavun sekuntinopeudella.
OSM eli Open Standard Module näyttää kasvattavan suosiotaan sulautettujen moduulien kentällä. Kyse on siis suoraan piirikortille juotettavasta eikä mitään erillistä liitäntää käyttävästä moduulista. Avnet Embeddedin uusin moduuli pohjaa NXP:n i.MX93-sovellusprosessoriin.
5G on nopeimmin kasvava matkapuhelinteknologian sukupolvi. 5G Americas arvioi, että kesäkuun lopussa maailmassa oli 1,4 miljardia 5G-käyttäjää. Ennusteet osoittavat, että 2 miljardin käyttäjän raja on lähestymässä vuoden 2023 loppuun mennessä.
Nokia-puhelimia valmistava HMD tuo ensimmäisenä älypuhelinvalmistajana laitteidensa valmistuksen Eurooppaan. Unkarissa alkaa yhtiön Nokia XR21-huippumallin tuotanto yritysasiakkaille. Lisäksi HMD myy 30 laitteen rajoitetun erän kuluttajille.
Kupariverkko on palvellut televiestintää jo yli 160 vuotta, mutta sen käyttöaste ja merkitys on ollut viime vuosina enää hyvin pieni. DNA tiedotti jo vuonna 2021 kupariverkkojensa korvaamisesta moderneilla ratkaisuilla ja varsinainen kupariverkkojen purkaminen alkoi vuonna 2022.
Helen aikoo energiantuotannossaan hiilineutraaliksi vuonna 2030. Yksi keino tässä on lämmön tuottaminen maan pisimpään kaukolämpöverkkoon ydinvoimalla. Nyt Helen on sopinut Steady Energyn kanssa aiesopimuksen, jonka tavoitteena on mahdollistaa investointi pieneen lämpöä tuottavaan ydinvoimalaitokseen.
Akut lienevät tällä hetkellä yksi maailman tutkituimmista aiheista, kun halutaan pidentää sähköautojen kantamaa ja tulevien sähkölentokoneiden lentomatkoja. Georgian teknillisessä korkeakoulussa on onnistuttu kehittämään alumiinipohjainen katodi, joka varastoi litiumioneja nykyakkuja tehokkaammin.
Thunderbolt on Intelin ja Applen yhteistyössä kehittämä nopea liitäntäväylä, joka esiteltiin vuonna 2011. Nyt Intel on julkistanut väylän 5-version. Edellisversioon verrattuna raaka datanopeus kasvaa kolminkertaiseksi, kun vauhti kasvaa 120 gigabittiin sekunnissa.
Raspberry Pi -korttitietokone päivittyy 5-versioon noin neljän vuoden kehitystyön jälkeen. Kehittäjien ja rakentajien suosikki saa selvästi lisää tehoa. Hinta pysyy kuitenkin vielä hyvin entisenkaltaisena.
Optisissa linkeissä tarvitaan jatkuvasti lisää nopeutta. Belgialaisen mikroelektroniikan tutkimuskeskus IMECin tutkijat ovat esitelleet Glasgow´ssa ECOC-konferenssissa optisen vastaanottimen, jonka bruttotiedonsiirtonopeus on 200 gigabittiä sekunnissa.
Esineiden internet eli IoT on tärkeässä asemassa digitalisaatiossa, sillä se mahdollistaa infrastruktuurin osana olevien anturien asentamisen siten, että fyysisen liikenteen määrän tarve vähenee dataa siirrettäessä. Kuten odotettavissa onkin, tällä on merkittävä vaikutus pystytettäessä kestävän kehityksen mukaisia ekosysteemejä.
Saksalainen Aries Embedded on esitellyt kaksi uutta SMARC-standarin mukaista järjestelmämoduulia. MRZG2LS- ja MRZV2LS-moduulit perustuvat Renesas RZ -perhearkkitehtuuriin ja tarjoavat korkean suorituskyvyn sulautetuille järjestelmille.
Intel on yltänyt merkittävään virstanpylvääseen, kun se on aloittanut piirien tuotannon EUV-litografialla Leixlipin tehtaassaan Irlannissa. Samalla Intel on ensimmäinen valmistaja Euroopassa, joka ryhtyy valmistamaan siruja EUV-tekniikalla.
Kiinassa on kehitetty uusi latausliittimen standardi. ChaoJi-1 on tarkoitettu erityisesti raskaiden ajoneuvojen lataamiseen, sillä maksimiteho on peräti 1,2 megawattia.
Panasonic Mobile Solutions on esitellyt kovien olosuhteiden Toughbook-läppäristään 40 Military -version, joka on kehitetty erityisesti sotilasajoneuvoissa käytettäväksi. Laite on kehitetty yhdessä roda computer GmbH:n kanssa, joka on jo pitkään konfiguroinut ja mukauttanut Panasonicin laitteita erilaisiin sotilassovelluksiin.
Tampereen Alihankinta-messut täytti tällä viikolla jo 35 vuotta. Kolmipäiväinen tapahtuma keräsi hyvin väkeä, kaikkiaan 16 925 kävijää. Luku ei ole aivan ennätysvuoden 2016 tasolla, mutta selkeä parannus vaisuun viime vuoteen.
Japanilainen Zuken tunnetaan piirilevyjen suunnittelun työkaluistaan. Nyt yritys on tuomassa tekoälyn asiakkaidensa käyttöön. Tämä tapahtuu kolmessa vaiheessa Zukenin CR-8000-työkaluissa.
Raspberry Pi on suosituin kehittäjien yhden kortin tietokone, mutta nykyinen 4-sukupolvi on jo neljän vuoden ikäinen. Tämä ongelma poistuu lokakuussa. Raspberry Pi 5 saa jopa 2-3 kertaa enemmän suorituskykyä, kun prosessoriksi vaihtuu Broadcomin BCM2712.
Esineiden internet eli IoT on tärkeässä asemassa digitalisaatiossa, sillä se mahdollistaa infrastruktuurin osana olevien anturien asentamisen siten, että fyysisen liikenteen määrän tarve vähenee dataa siirrettäessä. Kuten odotettavissa onkin, tällä on merkittävä vaikutus pystytettäessä kestävän kehityksen mukaisia ekosysteemejä.
Ilmastokriisin ratkaiseminen edellyttää teknologian käyttöiän pidentämistä ja laitteiden kierrättämistä jatkuvan uusien laitteiden ostelun ja pois heittämisen sijaan, kirjoittaa Panasonic TOUGHBOOKin Pohjoismaiden maajohtaja Stefan Lindau.