Suomalaisista yrityksistä 89 prosenttia pohtii käyttöikää ja uudelleenkäyttöä uusien tietokoneiden ja tablettien hankinnan yhteydessä. Näin käy ilmi Panasonic TOUGHBOOKIN YouGov-tutkimuslaitokselta tilaamasta Pohjoismaiden IT-kyselytutkimuksesta. Eikä siinä vielä kaikki.
Kyselyssä kävi myös ilmi, että suomalaiset yritykset vaihtavat tietokoneitaan ja tablettejaan aivan liian aikaisin. Kyselyn mukaan 35 prosenttia vastaajista vaihtaa laitteita viimeistään kolmen vuoden kuluttua, vaikka sekä tietokoneiden että tablettien pitäisi kestää vähintään viisi vuotta, kunhan ne on suunniteltu hyvin. Näin sanoo Stefan Lindau, Panasonic TOUGHBOOKin Pohjoismaiden maajohtaja.
- Halusimme tutkia mahdollista eroa aikomusten ja toimien välillä, ja tällainen ero vaikuttaakin olevan olemassa. Useimmat suomalaiset yritykset harkitsevat käyttöikää ennen laitteiden ostamista, mutta todellisuudessa niitä käytetään paljon lyhyemmän aikaa kuin olisi teknisesti mahdollista, hän toteaa.
Lindaun mukaan yksi ongelma on, että useimmat yritykset käyttävät kiinteitä laitteiden vaihtosyklejä. Näin on ollut Euroopassa vuosien ajan, ja Suomi on selvästi osa ongelmaa. - Yritykset eivät huomioi, kuinka kauan laitteita voisi todellisuudessa käyttää, vaan ne vaihtavat niitä aina esimerkiksi kahden tai kolmen vuoden välein. Tämä on valtava ongelma ympäristölle ja yksi syy sille, että elektroniikkaromua syntyy entistä enemmän.
YK:n maaliskuussa julkaisemasta vuosittaisesta elektroniikkaromun maailmanlaajuisesta raportista käy ilmi, että elektroniikkaromun syntyminen kasvaa globaalisti viisi kertaa nopeammin kuin sen dokumentoitu kierrätys. Ällistyttävää on myös, että vuonna 2022 syntyneellä 62 miljoonalla elektroniikkaromutonnilla voisi täyttää 1,55 miljoonaa 40 tonnin kuorma-autoa.
Helmikuussa Euroopan komissio hyväksyi uuden lakiehdotuksen, joka velvoittaa tietokoneiden, tablettien ja älypuhelinten valmistajia tarjoamaan laitteisiinsa varaosia ja ohjelmistopäivityksiä vähintään viiden vuoden ajan. Ehdotuksessa kuluttajille annetaan laillisten ja muiden vaatimusten puitteissa uusi ”oikeus korjata”, mikä helpottaa tuotteiden korjauttamista ilman, että ne tarvitsisi aina vaihtaa uusiin.