Tutkimuksessaan hän on kehittänyt erityisesti menetelmiä, joilla torjutaan satelliittipaikannuksen häirintää. Kuusniemellä on ollut ratkaiseva rooli myös uuden avaruustalouden pohjoismaisessa yhteistyössä.
Kuusniemi on esiintynyt usein mediassa valottamassa paikkatietojen merkitystä tulevaisuuden innovaatioissa ja yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisussa. Kuusniemi on myös lasten tiedekasvatuksen edistäjä, joka on ollut mukana innostamassa nuoria tieteeseen ja teknologiaan LUMA-keskuksessa.
Kuusniemi on erittäin aktiivinen julkaisija, ja hänen tutkimustyönsä on saanut laajaa kansainvälistä tunnustusta. Kuusniemi on ollut mukana johtamassa merkittäviä EU-hankkeita, kuten GNSS-pohjaisten paikannusratkaisujen luomista tulevaisuuden autonomisiin järjestelmiin. Hän on julkaissut yli 150 vertaisarvioitua artikkelia sekä kansainvälisissä tieteellisissä lehdissä että alan konferensseissa. Kuusniemi on palkittu useilla tunnustuksilla innovatiivisesta työstään paikkatiedon ja satelliittinavigoinnin kehittämisessä.
Kuusniemi toimii satelliittipaikannuksen dosenttina Tampereen yliopistossa ja Aalto-yliopistossa, ja hän on myös Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen osa-aikainen tutkimusprofessori. Kuusniemi on toiminut Euroopan komission ja Euroopan avaruusjärjestön neuvonantajana satelliittipaikannuksen työryhmissä sekä ollut pitkään Pohjoismaisen navigointiyhdistyksen puheenjohtajana. Lisäksi hän johtaa suomalais-ruotsalaista Merenkurkun avaruuskeskus -hanketta sekä koordinoi Digital Economy -tutkimusalustaa Vaasan yliopistossa.
Kuusniemen valinta Vuoden Professoriksi julkistettiin eilen Tieteen päivillä Helsingissä. Tunnustuksen palkintosumma on 20 000 euroa.