Rakennusten ikkunat ja julkisivut voivat tulevaisuudessa toimia sähköntuottajina, kiitos Luulajan teknillisen yliopiston tutkimukselle. Uudenlainen ohut aurinkokennokalvo yhdistää sähköntuotannon, ympäristöystävällisyyden ja läpinäkyvyyden – ilman kompromisseja rakennusten estetiikassa tai luonnonvalon hyödyntämisessä.
Tutkija Pankaj Kumarin johdolla kehitetty aurinkokennotekniikka perustuu antimonisulfidiin, joka on myrkytön, halpa ja luonnosta saatava materiaali. Se pystyy tehokkaasti muuntamaan auringonvalon sähköksi samalla, kun se päästää valon kulkemaan lävitseen. Tämä tekee siitä erityisen sopivan ikkunoihin ja lasijulkisivuihin, joita ei ole aiemmin hyödynnetty energian tuotannossa.
- Aurinkokennojen ei tarvitse sijaita vain katoilla. Jos voimme integroida ne lasipintoihin, jokaisesta ikkunasta voi tulla pieni sähköntuottaja, sanoo Kumar, joka väitteli äskettäin kokeellisesta fysiikasta.
Uudessa tekniikassa käytetään menetelmää menetelmää, jossa ionisoitu kaasu irrottaa materiaalia ja muodostaa siitä ohuen kalvon. Tutkimuksessa onnistuttiin valmistamaan puoliläpinäkyviä aurinkokennoja, jotka päästävät läpi 20 prosenttia valosta. Näin se voivat toimia ikkunoina.
Lisäksi tutkijat korvasivat perinteisten kennojen haitallisia tai epävakaita aineita ympäristöystävällisemmillä vaihtoehdoilla ja paransivat samalla kennojen kestävyyttä ja suorituskykyä. Vaikka teknologia ei ole vielä valmis markkinoille, jatkotutkimukset keskittyvät erityisesti pitkäaikaiskestävyyden kehittämiseen.
- Meidän on ajateltava uudella tavalla, miten sähköä tuotetaan ja käytetään arjessa. Tämä tutkimus osoittaa, että kestävyys, tehokkuus ja muotoilu voidaan yhdistää tulevaisuuden rakennuksissa, Kumar kiteyttää.