Nokia ja sijoitusyhtiö Celesta Capital ovat julkistaneet uuden terveysteknologia-alalle tulevan startupin, joka on irrotettu Nokia Bell Labsista. Astranu-yrityksen tavoitteena on mullistaa korvasairauksien diagnostiikka hyödyntämällä Nokian kehittämää integroitua optista koherenssitomografiaa (iOCT).
Bell Labsissa kehitetty iOCT on edistyksellinen kuvantamisteknologia, joka mahdollistaa reaaliaikaisen ja erittäin tarkan kolmiulotteisen kudoskuvantamisen ilman säteilyä tai leikkausta. Tekniikka perustuu valon hajontaan kudoksissa ja sen avulla voidaan "katsoa ihon tai tärykalvon läpi" sisäisiin rakenteisiin — esimerkiksi välikorvaan — täysin ei-invasiivisesti.
Innovaation ytimessä on se, että iOCT-järjestelmä on miniatyrisoitu mikrosirulle, mikä tekee siitä huomattavasti edullisemman ja helpommin integroitavan kuin perinteiset OCT-laitteet. Tämä avaa mahdollisuuksia tuoda huipputason diagnostiikkaa myös perusterveydenhuollon tasolle ja kehittyviin maihin.
Astranu hyödyntää iOCT-teknologiaa erityisesti korvatulehdusten ja kuulonhäiriöiden diagnostiikassa. Teknologia voi korvata kalliit ja invasiiviset menetelmät kuten CT- ja MRI-kuvaukset, sekä vähentää väärien diagnoosien ja turhien lähetteiden määrää.
Yrityksen toimitusjohtajaksi on nimitetty kokenut biotekniikan asiantuntija Trevor Hawkins, PhD, ja mukana on myös teknologian alkuperäiset kehittäjät, Michael Eggleston ja Bibek Samanta, jotka veivät keksinnön laboratoriosta kaupalliseen valmiuteen.
Astranu on ensimmäinen spin-out Nokian ja Celesta Capitalin uudesta yhteistyöstä, jonka tavoitteena on tuoda laboratoriotutkimuksesta syntyvät huipputeknologiat markkinoille. Astranun hallitukseen liittyy myös kuulokojevalmistaja Starkeyn teknologiajohtaja Achin Bhowmik, PhD, joka uskoo teknologian parantavan merkittävästi hoidon laatua. - iOCT tarjoaa mahdollisuuden tarkkaan, reaaliaikaiseen diagnostiikkaan suoraan vastaanotolla, mikä voi mullistaa potilaiden hoitokokemuksen, Bhowmik kehuu.
Kuva: Bell Labs. iOCT-teknologia kehitettiin alun perin pienentämään tietoliikennelaitteiden kokoa, kustannuksia ja virrankulutusta, jotta voitiin mahdollistaa tiheät, nopeatoimiset lähettimet ja vastaanottimet.