4G-verkkoihin on kehitetty kaksi eri IoT-tekniikkaa, NB-IoT ja LTE-M. Elisan NB-IoT on kattanut kaikki asutut alueet Suomessa jo kahden vuoden ajan. Tässä kuussa myös operaattorin LTE-M-verkko kasvoi peitoltaan valtakunnalliseksi.
NB-IoT- ja LTE-M-tekniikoiden avulla IoT-verkkoon voi liittää kymmeniä kertoja enemmän laitteita kuin aiemmilla IoT-teknologioilla. Massiivisen IoT:n avulla voidaan mitata ja monitoroida lähes mitä tahansa esineitä ja laitteita. Sovelluskohteita löytyy lähes kaikilta toimialoilta, muun muassa teollisuudesta, logistiikasta, terveydenhuollosta ja kaupan alalta.
Elisan liiketoimintajohtaja Eetu Prieur nostaa esiin mobiiliverkkojen IoT-ratkaisujen ilmeiset hyödyt. - NB-IoT- ja LTE-M-teknologioiden kuuluvuusominaisuudet ovat huippuluokkaa. Tämä mahdollistaa IoT-laitteiden käytön aiempaa haastavimmissakin ympäristöissä, kuten kellareissa tai maan alla, Prieur sanoo.
Moniin vapailla taajuuksilla toimivaan IoT-verkkoon verrattuna mobiiliverkon ratkaisujen ehdoton etu on se, että verkon infra on pääosin aina jo valmiina. Siksi esimerkiksi sähköyhtiö Loiste Energia tulee käyttämään NB-IoT-teknologiaa noin 8 000 sähkömittarin etäluentaan eri puolilla Kainuun maakuntaa. Sähköverkkoyhtiöt ovat uusimassa sähkömittareitaan, koska sähkömarkkinalakia ollaan uudistamassa ja sähkönmittauksen vaatimuksia ollaan kiristämässä. NB-IoT-testeri (kuvassa) helpottaa erityisesti sähköyhtiöiden asentajien työtä.
- Kainuussa on paljon haja-asutusta, jonka vuoksi sähkömittareiden etäluenta on meille järkevää sen sijaan, että kävisimme fyysisesti kaikissa kohteissa. Uudistamme etämittauksen kannalta mahdottomissa kohteissa sijaitsevat sähkömittarit tukemaan NB-IoT-teknologiaa. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi maan alla paksujen betoniseinien ympäröimät kellarit sekä harvaan asutuilla alueilla sijaitsevat mittauskohteet. Varmistamme NB-IoT-testerillä riittävän kuuluvuuden ja sen, että etäluenta onnistuu, sanoo Loiste Energian mittauspäällikkö Jari Rusanen kertoo.