VTT:ssä kehitetty UWB-tekniikkaan perustuva paikannus on viety kaupalliseksi kajaanilaisessa Iiwarissa. Nyt vuonna 2018 perustettu yhtiö on saanut valmiiksi 1,5 miljoonan euron rahoituksen, jolla 10 sentin tarkkuuteen kustannustehokkaasti yltävä paikannus voidaan kaupallistaa.
Iiwarilla on jo valmis tuoteportfolio. Siihen kuuluu kaksi eri tukiasemamallia – toinen toimii solussa masterina – ja tagi eli seurantalaite. Toimitusjohtaja Ville Kolehmaisen mukaan laitteet perustuvat Decawaven UWB-radiopiiriin, toimivat UWB-kaistoilla ja täyttävät UWB-radioiden lähetystehomääritykset.
- Käyttämämme DM1000-piiri tulee useita eri taajuuksia. Käytetyn kanavan leveys on 500 – 1300 megahertsiä, Kolehmainen kertoo.
Iiwarin paikannus toimii niin, että kahdeksasta tukiasemasta rakennetaan noin 800 neliömetrin kokoinen solu. Tagit laskevat itse paikkansa tukiasemista tulevien signaalien kulkuaikaerolla. Paikkatieto lähetetään solun master-tukiasemaan, joka on liitetty yhdyskäytävään, josta data siirtyy ethernetillä verkkoon ja Iiwarin pilvipalveluun.
- Tulevaisuudessa kun UWB-radio on kännyköissä, kykenemme paikantamaan rajoittamattoman määrän kännyköitä yhdessä solussa. Solun koko on tilan rakenteesta riippuva. Avoimessa hallissa solukoko suurempi, Kolehmainen valottaa suunnitelmia.
Myös solun yhteys verkkoon on tarkoitus myöhemmin toteuttaa langattomasti. Tällä hetkellä Iiwari käyttää omaa pilviratkaisuaan, mutta rajapinnat muihin pilviin kyetään toteuttamaan joustavasti, Kolehmainen kertoo.
Iiwari on pilotoinut tekniikkaansa runsaasti jo viime vuonna, esimerkiksi toimistotiloissa ja sairaaloissa. Kolehmaisen mukaan nyt ollaan niin pitkällä, että kyetään jo skaalautuviin asiakastoimituksiin. - Seuraavaksi tuomme tagille lisää älyä. Pyrimme tuottamaan kaikenlaista dataa, joka voidaan sitoa tarkkaan paikkatietoon sisätiloissa. Tähän etsimme kumppaneita, joilla on eri toimialoilta syväosaamista ja toimivia sovelluksia, joihin voimme tuottaa tekniikallamme lisäarvoa.
Entäpä yrityksen nimi? Mistä Iiwari tulee?
- Ensinnäkin mietimme, että miten nimi taipuu suussa lähinnä englanniksi. Periaatteessa nimen voi lausua e-wear, i-wear, e-where tai i-where. Nämä kaikki kuvaavat paikkaa, jossa ollaan tai jossa elektroniikkaa puetaan päälle. Käytännössä on kuitenkin puhuttu puhtaasti Iiwarista, olipa kieli sitten englanti tai suomi. Myöhemmin selvisi, että skandinaavisessa mytologiassa "ivar" liittyy sanaa "warrior" eli soturiin, Kolehmainen kertoo.