Tietoturvayhtiö Check Point Software Technologies on julkaissut uusimman kyberturvaennusteensa, joka listaa yritysten ja organisaatioiden ensi vuoden tärkeimmät tietoturvahaasteet. Check Point ennustaa, että kyberrikolliset jatkavat Covid-19-pandemian hyödyntämistä ja löytävät lisäksi uusia tilaisuuksia tehdä hyökkäyksiä, kuten deepfake, kryptovaluutat ja mobiililompakot.
Vuonna 2021 oli liikkeellä väärää tietoa Covid-19-pandemiasta ja rokotuksista. Vuonna 2022 kyberrikolliset jatkavat valeuutiskampanjoiden hyödyntämistä tietojenkalastelussa ja huijauksissa.
Toimitusketjuun kohdistuvat hyökkäykset lisääntyvät edelleen: Toimitusketjuhyökkäysten yleistyminen pakottaa viranomaiset ryhtymään toimiin sääntelyn lisäämiseksi sekä tekemään yhteistyötä yksityisen sektorin ja muiden valtioiden kanssa kyberrikollisuuden tunnistamiseksi ja tekijöiden kiinni saamiseksi maailmanlaajuisesti.
Toisen ennusteen mukaan ns. ”kylmä kybersota” kiihtyy. Parantuneen infrastruktuurin ja teknisten valmiuksien ansiosta terroristiryhmät ja poliittiset aktivistit voivat toteuttaa entistä kehittyneempiä, laajamittaisia hyökkäyksiä. Kyberhyökkäyksiä käytetään yhä enemmän globaalin toiminnan horjuttamisen välikappaleina.
Tietomurrot ovat yhä laajempia ja kalliimpia. Tietomurtoja tehdään useammin suuremmassa mittakaavassa, mikä koituu organisaatioille ja hallituksille aiempaa kalliimmaksi. Toukokuussa 2021 yhdysvaltalainen vakuutusjätti maksoi hakkereille ennätykselliset 40 miljoonan dollarin lunnaat. Voimme odottaa hyökkääjien vaativan entistä suurempia summia vuonna 2022.
Kryptovaluutan suosio kasvaa hyökkääjien keskuudessa. Kun rahasta tulee vain ohjelmakoodia, muutokset ovat tarpeen myös tietoturvatoimissa, joilla bitcoineja ja altcoineja suojataan hakkereiden varkauksilta ja manipuloinnilta. Yhä useammin hyökkäykset myös kohdistuvat mobiiliin. Mobiililompakoiden ja -maksualustojen käytön lisääntyessä kyberrikolliset kehittävät tekniikoitaan ja pyrkivät hyödyntämään ihmisten kasvavaa riippuvuutta mobiililaitteista.
Uutena hyökkääjien asenaa yleistyy Deepfake-videotekniikka. Videokuvan ja äänen väärentämisen tekniikat ovat nyt niin pitkälle kehittyneitä, että niitä on mahdollista käyttää muun muassa mielipiteiden ja pörssikurssien manipuloimiseen. Hakkerit käyttävät syväväärennöksiä sosiaalisen manipuloinnin hyökkäyksissä päästäkseen käsiksi arkaluontoisiin tietoihin.
Lue Check Point Softwaren vuoden 2022 kyberturvaennuste kokonaisuudessaan osoitteessa yhtiön blogista.