Tietoturvayritys Trend Micro on julkistanut vuoteen 2030 ulottuvan tulevaisuusraporttinsa. Videoidenkin avulla kerrotaan, miltä maailma voisi näyttää seuraavan vuosikymmenen alussa. Kyberuhkien ja verkkoturvan näkökulmasta tulevaisuus vaikuttaa synkältä.
Vuoteen 2030 mennessä liitettävyys eli jatkuva verkossa oleminen vaikuttaa arkipäiväämme niin fyysisellä kuin henkisellä tasolla. Samalla kyberuhat jatkavat kehittymistään ja väärinkäyttävät teknisiä innovaatioita alati uusilla tavoilla.
- Project 2030 -raporttimme ei ole suinkaan lopullinen näkemys tulevaisuudesta, vaan se pyrkii enemmän ravistelemaan näkemyksiämme. Toivomme, että katsauksemme herättää keskustelua niin tietoturvateollisuuden sisällä kuin laajemminkin yhteiskunnassa. Voimme valmistautua seuraavan vuosikymmenen kyberhaasteisiin vain ennakoimalla kattavasti kaikkia mahdollisia tilanteita ja neuvomalla, kuinka hallitukset, yritysmaailma ja yksityishenkilöt voivat varautua niihin, sanoo Trend Micron kyberturva-asiantuntija Kalle Salminen.
Raportin ennusteiden mukaan tekoälytyökalut demokratisoivat kyberrikollisuuden teknisesti taitavilta yksilöiltä ja rikollisorganisaatioilta kaikkien ulottuville. Tämä kehitys on ollut käynnissä jo pitkään ja siitä kertoo esimerkiksi kasvava MaaS-liiketoiminta (Malware-as-a-Service).
Tulevaisuudessa hyökkäykset aiheuttavat sekasortoa toimitusketjuissa. Ne aiheuttavat myös fyysistä vahinkoa ihmisille näiden kyberimplantteihin tunkeutuessaan. Käyttäjien manipulaatio ja valeuutiset muuttuvat yhä oleellisemmaksi ja vaikeammin ohitettavaksi, kun ne toimitetaan suoraan käyttäjän silmillä olevaan HUD-heijastusnäyttöön.
Teollisuuslaitosten, logistiikkakeskusten, liikennejärjestelmien, terveydenhuollon, koulutuksen, kaupan ja kotien massiiviset IoT (MIoT) -ympäristöt ovat houkuttelevia maaleja sabotööreille ja kiristyshyökkäysten tekijöille.
Hyökkääjien käyttämä tekoälypohjainen piiloutuminen tekee näiden tunnistamisesta lähes mahdotonta, joten tietoturvateollisuus keskittyy enemmänkin hyökkäysten havaitsemiseen, torjuntaan ja niiden estämiseen vahvan identiteetin- ja pääsynhallinnan kautta.
Trend Micron ylistetyn vuoden 2012 raportin, Project 2020:n, seuraaja on koottu avoimen datan tutkimuksista, uhkakuvaraporteista, tieteellisistä tutkimuslähteistä, patenteista, verkkotutkimuksista ja CISO-kyselystä. Raportin videodramatisaation avulla organisaatiot halutaan herättää pohtimaan tulevaisuutta ja sitä, kuinka heidän on sopeuduttava uuteen aikakauteen.
Lisätietoja Project 2030 -raportista täällä.