Vuonna 2017 National Instruments esitteli kokonaan uuden ohjelmointiympäristön, kun LabVIEW NXG näki päivänvalon NI Week -tapahtumassa Austinissa. Sen piti olla graafinen kehitysympäristö niille, jotka eivät halua ohjelmoida. Nyt viime vuonna vain NI:ksi muuttunut yritys on käytännössä kuopannut NXG-hankkeensa.
Jos lukee LabVIEW-käyttäjien foorumeita, NXG:n hylkääminen on odotettu uutinen. Sitä pidetään raskaana, edelleen beetavaiheessa olevana projektina, johon hyvin moni ei ollut vielä ehtinyt siirtyä. Nurinaa sen sijaan aiheuttaa se, ettei NI ole virallisesti kertonut uutista eikä esimerkiksi sitä, kuinka kauan NGX:llä suunnitteluja tehneitä tuetaan teknisesti.
Käytännössä klassinen LabVIEW ottaa nyt sille aina kuuluneen paikan. Ympäristöä kehitetään entiseen tapaan ja siitä julkistetaan säännöllisesti uusi versio. Tämän vuoden versio julkistettiin elokuussa. Eilen NI:n tuotteita Pohjois-Euroopassa edustava hollantilainen CN Rood järjesti oman Re:Connect-tapahtumansa, joka oli tavallaan pienimuotoinen versio takavuosien NI Days -tapahtumasta.
NI aikoo jatkossa tuoda NXG:stä tuttuja ominaisuuksia LabVIEW´lle. Tällainen on esimerkiksi G Web -työkalu, joka esiteltiin aikanaan NGX:lle webbipohjaisten paneelien kehitystyökaluksi. Käytännössä kyse on siitä, että LabVIEW´ssä kehitetyille instrumenteille voidaan luoda oma etupaneeli, joka toimii missä tahansa selaimessa. G Web toimii täysin graafisesti, näyttää reaaliajassa myös sovelluksen lohkokaavion ja voidaan julkista html-muotoisena paneelina yhdellä napin painalluksella.
NXG:n kohtalo ei millään muotoa merkitse graafisen ohjelmoinnin päättymistä instrumentoinnissa. Mittau- ja testaussovelluksissa LabVIEW on edelleen yksi tärkeimpiä ohjelmointiympäristöjä. Kovin korkeita pisteitä NI:lle ei kuitenkaan voi antaa siitä, miten tämän asian pr-puoli on hoidettu.