Nettiin kytketyt vempaimet ja lelut ovat suosittu kohde monien käyttäjien toivelistoilla, sillä yli 88 prosenttia ihmisistä käyttää jo IoT-laitteita kotonaan. Kyberturvallisuusasiantuntijat kuitenkin varoittavat, että näissä laitteissa on valtavasti turvallisuusaukkoja, joita rikolliset myös hyödyntävät.
Tästä kerrotaan jopa vitsiä: "IoT:ssä S tarkoittaa turvallisuutta". - On parasta miettiä ennen kuin tuo uuden IoT-laitteen kotiin, sillä se voi helposti vaarantaa koko verkon, sanoo NordVPN:n digitaalisen turvallisuuden asiantuntija Daniel Markuson.
Maailmanlaajuisesti IoT-laitteita vastaan on tehty 1,5 miljardia hyökkäystä vuoden 2021 ensimmäisen kuuden kuukauden aikana. Viimeaikaisista hyökkäyksistä merkittävin tapahtui maaliskuussa 2021, jolloin joukko hakkereita pääsi käsiksi 150 000 Verkadan sisällä käytettävään älykkääseen turvakameraan.
Kameroita oli sairaaloissa, yrityksissä, poliisilaitoksilla, vankiloissa ja kouluissa. Tämän seurauksena rikolliset saattoivat nähdä videoita naisten terveysklinikoista, psykiatrisista sairaaloista, Teslan tehtailta ja itse Verkadan toimistoista.
- IoT-laitteiden valmistajilla on kiire myydä uudet laitteet mahdollisimman nopeasti. Tämä tarkoittaa, että he toimittavat ne toimitukseen tarvittavilla vähimmäisominaisuuksilla, lyhentäen kehitysprosessia ja leikkaamalla kustannuksia mahdollisimman paljon. Vaarallisimpia ovat laitteet, jotka ovat liian uusia laajaan käyttöön ja siten testattavaksi, Daniel Markuson NordVPN:stä sanoo.
Toinen näkökohta on kyberrikollisuuden talous. Rikolliset kohdistuvat yleensä laitteisiin, jotka tuovat heille eniten arvoa. Tästä johtuen haavoittuvimmat laitteet ovat ne, jotka tallentavat arkaluontoisimmat tiedot, joita voidaan myöhemmin käyttää manipuloimaan käyttäjiä maksamaan lunnaita.
Jos rikolliset esimerkiksi ottavat haltuunsa käyttäjän itkuhälyttimen, he voivat tarkkailla lasta ja kaikkea, mitä hänen huoneessaan tapahtuu ja vakuuttaa vanhemmille, että heillä on paljon muutakin arvokasta tietoa kuin vain nuo tallenteet. Tällainen hyökkäys tapahtui tammikuussa 2019, kun Länsi-Australiasta kotoisin oleva äiti huomasi laitteensa vakavan tietoturvaloukkauksen nähdessään vieraan makuuhuoneen itkuhälyttimensä näytöllä.
Käyttäjän kannalta arkauottoisimpia laitteita ovat älykamerat, -kaiuttimet ja televisiot, koska ne tallentavat arkaluontoisimman tiedon käyttäjistään. - Kiinnittäisin myös erityistä huomiota ostamaani Wi-Fi-reitittimeen. Se ei tallenna paljon henkilökohtaisia tietoja, mutta luo verkon, joka yhdistää kaikki käyttäjän kotitalouden laitteet. Joten kun rikollinen hakkeroi wifi-reitittimesi, hän voi päästä käsiksi kaikkiin IoT-laitteisiisi, Markuson muistuttaa.