Nokia tukee avoimesti Open RAN -verkkotekniikkaa. Kaikki mukana olevat osapuolet eivät kuitenkaan pidä Nokiaa kovin suuressa arvossa. Deutsche Telekomin, Orangen, Telecom Italian, Telefónican ja Vodafonen viime viikolla julkaisema raportti syyttää Nokiaa siitä, että sen kehittävät O-RAN-rajapinnat toimivat vain Nokian omilla laitteilla.
Asiasta raportoi Lightreading. Julkaisu on saanut Nokialta vastineen, jossa yhtiö kieltää kaikki syytökset. ”Nokian avoimet RAN-ohjelmistotoiminnot on rakennettu avoimilla liitännöillä O-RAN Alliancen spesifikaatioiden mukaisesti", yhtiö muotoilee.
Avoimuuden vahvistaminen kuitenkin edellyttää, että Nokian rajapinnat ja O-RAN-sovellukset toimivat myös muiden laitteistolla. Tämä on toki koko avoimuuden idea. Nokian RAN-verkkokehityksestä vastaava Mark Atkinson puolestaan sanoo, että se on jo osoittanut, että RAN-järjestelmä toimii hyvin kolmannen osapuolen etäradioyksiköiden kanssa.
LightReadingin mukaan tämä Nokia-kiista osoittaa vain, että O-RANista on tulossa osa geopoliittisia kiistoja. Esimerkiksi omaa O-RAN-verkkoaan operoiva japanilainen Rakuten väittää laajasti, että mobiiliverkon saa O_RAN-tekniikalla rakennettua 40 prosenttia edullisemmin. Vodafonen johtaja Scott Petty kiistää tämän. – Jotkut sanovat, että O-RAN on 30 prosenttia halvempi ja 30 prosenttia nopeampi. Kumpikaan väite ei pidä paikkaansa.
Open RAN on ennen kaikkea amerikkalainen hanke. Yhdysvalloissa on pitkään karsastettu sitä, että verkkolaitteet ovat kahden pohjoismaisen valmistaan, Ericssonin ja Nokian hallussa. Kiinalaiset Huawei ja ZTE ovat siellä tietysti täysin pannassa.
O-RAN Alliancen mukaan verkkojen kehitys ja rakentaminen olisi nopeampaa, jos verkoissa voisi käyttää eri valmistajien laitteita ja ohjelmistoja, ja eri komponenttien välillä olisi avoimet rajapinnat. Tämä lupaus on alusta asti kuulostanut hyvin optimistiselta. Lisäksi Nokia ja Ericsson ovat tutkineet radioita vuosikymmenten ajan kymmenillä jollei sadoilla miljardeilla euroilla. Olisi naiivia väittää, että mikään avoimen yhteisön hanke yltäisi pikavauhtia samanlaisiin tuloksiin ja kustannustehokkuuteen.