DNA kertoo, että sen 5G-verkko kattaa nyt jo 64 prosenttia suomalaisista. Peitossa otettiin marraskuussa iso harppaus, kun operaattori otti 5G-tukiasemissaan käyttöön 700 megahertsin taajuusalueen. Alhaisilla taajuuksilla tukiasema yltää parhaimmillaan 10 kilometrin päähän.
- Marraskuussa aktivoimme 700 MHz:n taajuusalueen 5G-käyttöön kaikissa päivitetyissä tukiasemissamme. Tämä nosti 5G-väestökattavuutta merkittävästi, eli toi DNA:n 5G-verkon tuhansien uusien suomalaisten koteihin samalla parantaen sisätilakuuluvuutta, DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari kertoo.
Matalampi 700 MHz:n taajuusalue kantaa selvästi kauemmaksi kuin 3,5 GHz:n taajuus, joka oli pitkään ainoa 5G-verkoissa käytetty taajuusalue. Matalammalla taajuudella verkko yltää tulevaisuudessa jopa 10 kilometrin päähän tukiasemasta, joten sen avulla 5G-yhteydet voidaan tarjota myös harvaan asutuille seuduille. Taajuusalueen käyttöönoton myötä 5G-liittymäasiakas saattaakin havaita puhelimessaan 5G-ikonin maantieteellisesti aiempaa paljon laajemmilla alueilla ja kattavammin sisätiloissa.
- Vaikka 5G-yhteys toimii tietysti nopeammin korkeammalla taajuudella, on 5G:n ja 4G:n välinen ero matalallakin taajuudella usein selvä. Vaikka matalalla taajuudella ei päästä korkean taajuuden tapaan gigatason datanopeuksiin, pystymme 5G-päivityksellä parantamaan huomattavasti haja-asutusalueidenkin verkkoyhteyksiä, Laari jatkaa.
Oman kotinsa mobiililaajakaistaa voikin haja-asutusalueilla parantaa merkittävästi ulkoseinään asennettavalla 5G-modeemilla, vaikka koti ei sijaitsisikaan 3,5 GHz:n 5G-alueella. Ulkomokkula itse asiassa parantaa yhteyden toimintavarmuutta niin 4G- kuin 5G-verkossakin ja mahdollistaa näin parhaan mahdollisen käyttökokemuksen. Kiinteästi asennettavat 5G-modeemiratkaisut ovatkin kasvattaneet suosiotaan merkittävästi kuluneen vuoden aikana, DNA kertoo.
Kuva: DNA