Nokian Juha Salmelin on ollut yksi keskeisiä LuxTurrim5G-hankkeen ekosysteemien vetäjiä. Eilen hanke saatiin kehityksen osalta päätökseen ja Salmelinin mukaan 5G-älypylväs on valmis maailmanvalloitukseen. Ja tämä valloitus voidaan tehdä suomalaisvoimin.
Samalla on selvää, että koko älypylväskonsepti joutuu vasta nyt todelliseen testiinsä. Pilotissa Espoon Kerassa mukana on ollut 26 kumppania ja etenkin yritykset odottavat nyt vastinetta työlleen. Odotukset ovat massiiviset, sillä älykaupunkien liiketoiminnan arvioidaan kasvavan jopa tuhannen miljardin euron liiketoiminnaksi vuoteen 2025 mennessä.
Keran pilotissa puolentoista kilometrin matkalla on 19 älypylvästä. Niistä löytyy erilaisten anturien lisäksi 26 gigahertsin radioyksiköt. Yhteensä pilottiverkkoon on ollut liitettynä yli 250 IoT-laitetta. Tuotetun datan avulla on esimerkiksi operoitu pientä robottibussia älykkäine ja turvallisine bussipysäkkeineen.
Pilotissa on kyse paljon enemmän kuin laitteistosta. Yksi tärkeimpiä kehitettyjä tekniikoita on datan hyödyntämiseen liittyvät ratkaisut. Miten ja missä data prosessoidaan, miten siitä pääsee hyötymään, miten datasta maksetaan, jne. Kaikki tämä muodostaa älykaupungin digitaalisen selkärangan. Tai hermoverkon, jos niin haluaa sanoa.
Alusta asti laitteista suunniteltiin modulaarisia. Näin mahdolliset käyttäjät päättävät itse, mitä antureita pylväisiin tulee. Pilottiverkossa on käytetty 26 gigahertsin radioita, alle 6 gigahertsin LTE- ja 5G-radioita, 60 gigahertsin wifi-yhteyksiä ja E-kaistan paluukanavia. Näin pylväs itsessään on radioagnostinen, joten se sopii kaikkialle. e istuu jopa Open RAN -pohjaisiin toteutuksiin.
Seuraavaksi 5G-älypylväs menee Otaniemeen, jossa se on tärkeä osa SmartOtaniemi-hanketta. Hankkeen puuhamiehet kuitenkin myöntävät, että tavoitteet ovat maailmalla. Seuraavan viiden vuoden aikana Suomeen asennettaneen satoja, maksimissaan joitakin tuhansia 5G-älypylväitä. Niillä ei tuhannen miljardin euron binestä rakenneta.
Tuleville käyttäjille on tarjolla esimerkiksi Nokia Marketplace, jonka tuotteilla älypylväillä tuotettua dataa voidaan ostaa lohkoketjutekniikalla. Älypylväsverkon voi hankkia Nokian kautta pakettina, mutta LuxTurrim5G-kumppanit voivat toki tarjota omia ratkaisujaan myös erillisesti.
Mitään varsinaista 5G-älypylvään tai -verkon standardia ei ole tarkoitus kehittää. Laiteratkaisut perustuvat kuitenkin avoimiin liitäntöihin, kuten Ethernetiin, joten periaatteessa kuka tahansa voi kehittää järjestelmään sopivia laitteita tai palveluita. Pilotissa mukana olo antaa toki suomalaisyrityksille etulyöntiaseman, kun verkkojen kaupallinen pystytys alkaa.