Nokia kertoi tänään toimittavansa yhdessä OIV Digital Signals and Networksin kanssa toisen polven eli ns. 5G SA -privaattiverkon kroatialaisen AD Plastikin autokomponenttien tuotantolaitokseen Zagrebiin. Toisen polven 5G-privaattiverkot, joissa myös ohjausdata liikkuu 5G-yhteyden yli, ovat maailmalla edelleen harvinaisia.
AD Plastikin tehtaassa on ollut käytössä wifi-pohjainen verkko. Wifi ei kuitenkaan pärjää mobiilitekniikoille esimerkiksi latenssiajoissa. Erityisesti SA-tekniikan (standalone 5G) osalta ero on merkittävä. Uuden verkon myötä AD Plastik pääsee hyödyntämään Teollisuus 4.0 -sovelluksia aivan uudella tavalla.
AD Plastik Groupin toimitusjohtaja Marinko Došenin mukaan 5G-teknologia mahdollistaa jopa sata kertaa nykyistä verkkoa nopeamman liitettävyyden. - Se mahdollistaa samanaikaisesti älykkäiden ja digitaalisten laitteiden yhdistämisen, joita käytämme tuotannossamme päivittäin.
Nokian mukaan sillä on jo yli 380 privaattiverkkoasiakasta, joista yli 75 rakentaa tai käyttää 5G-tekniikkaa. 5G-privaattiverkot ovat kuitenkin edelleen alkuvaiheessaan. Esimerkiksi tutkimuslaitos Disruptive Analysis arvioi, että suuri osa tämän hetken 5G-privaattiverkoista on edelleen kokeiluvaiheessa.
Tutkimuslaitoksen mukaan 5G-privaattiverkkoja on satoja koekäytössä, mutta tuotantolaitoksissa sitä ajetaan ehkäpä 50 tehtaassa kaivoksessa ja lentokentällä, jotka ovat tyypillisiä käyttökohteita. Disruptive Analysis arvioi, että 4G-tekniikkaan pohjautuvia privaattiverkkoja maailmassa voi olla jopa 2000.
Kuva: AD Plastik