Telian kertoi tänään, että sen 3G-verkko suljetaan ensi vuoden lopussa. Tilaajat ovat jo siirtyneet datan perässä 4G-verkkoon ja nopeasti laajenevaan 5G-verkkoon. Yhtiö kertoi lisäksi, että 5G:n seuraavaa askelta eli 26 gigahertsin tekniikkaa testataan.
Telia Finlandin verkoista vastaava johtaja Sami Siikin mukaan ensimmäisiä 26 gigahertsin saitteja testataan jo. Milloin verkot avataan käyttäjille, riippuu toki päätelaitetarjonnasta. Eurooppaan ei ole vielä tuotu 26 gigahertsin alueella toimivia päätelaitteita.
Mutta minne Telia on tuomassa millimetrialueen nopeat yhteydet? - 26 GHz on luonteeltaan massiivista kapasiteettia ja huippunopeuksia tarjoava taajuus, jolloin sitä käytetään erityisesti väkikeskittymissä. Kaupunkikeskustat, tapahtuma-areenat, toisaalta myös teollisen käytön keskittymät kuten isot tuotantolaitokset ja teollisuuspuistot, Siiki luettelee.
Nykyisten kaltaiseen laajaan yleispeittoon taajuus soveltuu huonosti. Siihen suomalaisoperaattorit käyttävät mid band -verkkoja eli käytännössä 3,5 gigahertsin ja sitä alempia taajuuksia.
Peruskäyttäjien kannalta merkittävämpi askel tulee olemaan 5G SA- eli ns. toisen polven 5G-verkkojen avaaminen. Telia kertoi jo marraskuussa ottaneensa ensimmäisenä Pohjoismaissa käyttöön SA-verkon.
- Marraskuun jälkeen olemme kasvattaneet käyttäjien määrää, ja varmistamme nyt ennen itsenäisen verkon laajentamista, että verkon asetukset ja toiminnallisuudet vastaavat sitä laatua, jota asiakkaat ovat tottuneet meiltä odottamaan, Siiki sanoo.
Puheluissa kehitys laahaa hieman datan perässä. Viime vuonna tapahtui pieni vallankumous, kun 4G-puhe (VoLTE) kasvoi puheminuuteilla mitattuna ensimmäistä kertaa isommaksi kuin mobiilipuhe 3G-verkossa. Perinteinen 2G- ja 3G-mobiilipuhe vastaa edelleen suurinta osaa puheminuuteista, mutta 4G-puheen osuus jatkaa vauhdikasta kasvuaan.
Perinteinen mobiilipuhe ei toimi 4G- ja 5G-verkoissa, joissa siirrytään datapohjaiseen VoLTE-tekniikkaan. Sen etuna on puhelun nopeampi yhdistyminen ja parempi äänenlaatu.