Business Joensuun järjestämässä Start Me Up -kilpailun voittajaksi valittiin Itä-Suomen yliopiston ja Aalto-yliopiston soveltavan tutkimuksen yhteistyöllä kehitetty UCOT-ratkaisu. UCOT on grafeenipohjainen lähetin-vastaanotin, jonka valtteja ovat aiempaa tehokkaampi datan siirto, äärimmäisten lämpötilojen sieto sekä siitä johtuva pienempi tilantarve.
Tutkija Pauli Turunen Itä-Suomen yliopistosta hehkuttaa UCOT-piiriä sanoen, että esimerkiksi nyt Espooseen rakennettava jalkapallokenttien suuruinen datakeskus olisi mahdollista pienentää UCOT-teknologialla jopa merikontin kokoiseksi, modulaariseksi ja kuljetettavaksi ratkaisuksi, ilman valtavia ylläpitokustannuksia tai dataviivettä.
Turunen ei kuitenkaan tässä vaiheessa halua avata tarkemmin UCOT-piirin tekniikkaa. Siinä tuotetaan usean aallonpituuden samanaikainen modulaatio erittäin pienikokoisessa piisirussa. Tällaista ratkaisua markkinoilta ei vielä löydy.
Teknologian skaalautuvuutta on testattu kevään 2022 aikana, ja sen arvioidaan olevan markkinoilla viimeistään vuonna 2024. UCOT-ratkaisun avulla esimerkiksi datakeskusten tilantarve pienenee huomattavasti, kun erittäin alhaisissa lämpötiloissa toimivia lähetinvastaanottimia voidaan sijoittaa lähelle toisiaan. Lähetin-vastaanottimet myös tuottavat aiempaa huomattavasti vähemmän hukkalämpöä.
Käytännössä konttikokoine datakeskus pitäisi jäähdyttää kryogeenisiin lämpötiloihin, jotta UCOT-tekniikan eduista saataisiin käyttöön. Pauli Turunen ei vielä osaa sanoa, mikä olisi tarkka lämpötila datakeskuksissa, mutta grafeenin ansiosta teknologia toimii jopa 4 kelvinin lämpötiloissa.
- Tämän ansiosta datakeskukset voidaan teoriassa siirtää tulevaisuudessa jopa avaruuteen, Turunen sanoo.
Nyt jo 21. kerran järjestettyyn Start Me Up -liikeideakilpailuun lähetettiin tänä vuonna 165 liikeideaa. Kilpailussa palkittiin myös opiskelijoiden ideoita. 9 000 euron opiskelijapalkinto jaettiin kolmen eri oppilaitoksen opiskelijoiden ehdotusten kesken.