Rik Ferguson on tietoturvayhtiö Trend Micron tutkimusjohtaja. Pandemian aikana miehen johdolla laadittiin Project 2030 -raportti, jossa ennustettiin miehen tietoturva ja kyberrikollisuus on menossa. Tekoäly ja koneoppiminen tulevat laajasti myös kyberrikollisten käyttöön, eikä se ole millään muotoa hyvä uutinen.
- Kun meillä on koodia, joka osaa koodata, teknologian kehityksen vahti kiihtyy. Kun tekoäly rakentaa uusia tuotteita, se toimii konenopeudella eikä ole enää rajoittunut ihmisen tapaan ajatella.
Tämä on iso ongelma kyberpuolustajille. - Olemme tottuneet ihmisvastustajaan ja lainsäädäntökin on suunnattu ihmisrikollista vastaan. Kun vastustaja on kone ja ajattelee tekoälyn tavoin, kaikki se, mitä olemme oppineet puolustamisesta, voi menettää merkityksensä, Ferguson näkee.
Hän havainnollistaa muutosta usein käyttämällään banaaniesimerkillä. Ihminen näkee banaanin toisessa päässä kädensijan ja avaa banaanin siitä. Apina ei näe kahvaa, vaan avaa banaanin kuoret toisesta päästä.
- Samalla tapaa tekoäly ei ole rajoitettu ihmisen logiikkaan tai ajatuksen edistymiseen. Tämä tulee olemaan valtava haaste. Miten tätä vastaan voidaan puolustautua? Miten sitä voidaan reguloida?
Fergusonin mukaan lopulta päädytään siihen, että tekoäly taistelee tekoälyä vastaan. - Jos puolustautuu jotakin sellaista vastaan, joka ajattelee eri tavoin tai toimii eri ajatustilassa (thought space), niin ainoa tapa vastata on iteroida kaikki mahdolliset ajatukset. Pitää vastata brute forcella. Ihminen ei voi tehdä tätä riittävän nopeasti.