Yksi historian suurimpia teknologian yrityskauppoja on päätetty Broadcomin ja oikeastaan Michael Dellin kesken. Dell omistaa Silver Lake -sijoitusyhtiön kanssa noin puolet pilviohjelmistoja kehittävästä VMwaresta ja tukee sen myymistä Broadcomille. Kauppahinta on noin 57 miljardia euroa.
Kauppa vaatii luonnollisesti kilpailuviranomaisten hyväksynnän. Broadocm yritti alkuvuodesta 2018 ostaa Qualcommia jopa yli sadalla miljardilla dollarilla, mutta tuolloinen presidentti Donald Trump esti kaupan. Syynä oli kaupasta kansalliselle turvallisuudelle aiheutuva uhka.
Ei nyt sovittu VMware-ostoskaan ole vielä kirkossa kuulutettu. Broadcom uskoo sen kuitenkin valmistuvan tilivuotensa 2023 loppuun eli lokakuuhun 2023 mennessä.
VMware on vuonna 1998 Kalifornian Palo Altossa perustettu yritys, joka esitteli ensimmäisen tuotteensa (WorkStation 1.0) vuonna 2019. Parissa vuodessa työkalu sai miljoonan edestä tilauksia, sillä sen otti käyttöönsä esimerkiksi yli 2000 yliopistoa.
Vuonna 2002 VMware toi markkinoille ensimmäisen hypervisor-tekniikan, joka käytännössä mullisti virtualisoinnin markkinat. Jos nyt käyttää pilvipalvelua, on hyvin todennäköistä, että data kulkee VMwaren ohjelmistojen läpi.
EMC osti VMwaren vuonna 2004 ja vuonna 2007 sen liikevaihto ylitti miljardin dollarin rajan. Vuonna 2015 Dell osti EMC:n ja sen mukana VMwaren 67 miljardilla dollarilla. Summa oli siis hitusen suurempi kuin mitä Broadcom on nyt yhtiöstä maksamassa.
Broadcom on kuitenkin ennen kaikkea verkkolaitteiden puolijohdetalo. VMware-kauppa moninkertaistaa sen ohjelmistoliiketoiminnan, joka siirtyy kokonaan VMware-brändin alle. Mitään suoria synergioita kaupasta ei synny, vaan ennemminkin se vastaa Broadcomin ja sen omistajien ja pääjohtaja Hock Tanin toiveeseen kasvattaa Broadcomista jättimäinen monialainen teknologiayritys.