Kvanttitietokoneiden kehitys on ollut nopeaa ja joissakin laskentatehtävissä koneet ovat jo nyt ylivertaisia. Tällaisen kvanttiherruuden todisti heti kanadalainen Xanadu, kun se laittoi kaupallisen Borealis-järjestelmänsä todelliseen testiin.
Borealis on Xanadun mukaan maailman ensimmäinen kaupalliseen käyttöön tarjottava, täysin ohjelmoitava kvanttitietokone. Sen kapasiteetti ilmoitetaan 216 kubitiksi. Kapasiteettiin päästään käsiksi Xanadun oman tai Amazonin pilvipalvelun kautta.
Mitä tarkoittaa sitten kvanttiherruus? Kvanttilaskennallinen etu saavutetaan, kun kvanttitietokone ylittää maailman nopeimmat supertietokoneet, jotka käyttävät tunnetuimpia algoritmeja, hyvin määritellyssä tehtävässä. Borealiksen kohdalla tämä hyvin määritetty tehtävä tarkoitti Bosomin tilojen laskentaa. Käytännössä kyse on sellaisten lukujen generoinnista, joilla on hyvin määritellyt kuviot.
Borealis syntetisoi 216 kubitin kvanttitilan, joka on kietoutunut kolmeen ulottuvuuteen käyttäjän määrittämän ohjelman mukaisesti. Sitten se luo näytteitä tästä tilasta nopeudella, joka ylittää minkä tahansa olemassa olevan klassisen supertietokoneen kyvyt.
Suoraa simulaatiota käytettäessä maailman nopeimmalla supertietokoneella yhden tällaisen näytteen tuottaminen kestäisi noin 9000 vuotta, kun taas Borealisilla 36 mikrosekuntia. Tämä suoritusaikaetu on yli 50 miljoonaa kertaa suurempi kuin aikaisemmissa demonstraatioissa.
Lisätietoa demosta saa Xanadun blogista.