Otaniemen laboratorioissa aikanaan alkunsa saanut suomalainen nanonupputekniikka näyttää viime vuonna tehneen ison läpimurron markkinoilla. Canatu kasvatti tekee merkittävän hyppäyksen eteenpäin. Canatu onnistui kasvattamaan liikevaihtoaan 260 prosenttia ja kasvun ennustetaan jatkuvan tänä vuonna.
Kasvu perustuu edistyneiden EUV-kalvojen käytön kasvuun puolijohdeteollisuudessa. Canatun myynnistä puolijohdeliiketoiminnan osuus vuonna 2021 oli 58 prosenttia. Puolijohteiden lisäksi yhtiön toiseksi strategiseksi alueeksi määriteltiin viime vuonna autoteollisuus.
Myyntijohtaja Samuli Kohonen nostaa yhdeksi menestyksen avaimeksi nanonuppujen tuomat edut, kun EUV-tuotannossa siirrytään kohti tiheämpiä viivanleveyksiä ja saanto halutaan saada paremmaksi. - Pienet viat johtavat virheisiin kiekoissa ja aiheuttavat kalliita tuottohäviöitä. Jos haluamme pysyä Mooren lain kanssa, EUV-valmistuksen saantoa on saatava paremmaksi, Kohonen jatkaa.
Hänen mukaansa Canatun kalvot mahdollistavat seuraavan edistysaskeleen, sillä niillä voidaan suodattaa hiukkasia aina nanotasolle asti.
Autoteollisuudessa Canatun kalvoja käytetään kalvolämmittiminä. Nanonuppukalvo voidaan taivuttaa mihin tahansa muotoon, se on suorituskykyinen lämmityselementti ja lisäksi läpinäkyvä, joten se ei vaikuta esimerkiksi ADAS-laitteiden optiseen suorituskykyyn.
Nykyään Canatu valmistaa kalvojaan kolmelle autonvalmistajalle. Nämä tuovat jo 42 prosenttian yhtiön liikevaihdosta.