Nyt se tapahtuu: Ensimmäinen RISC-V-läppäri markkinoille
Tietoja
Avoimen RISC-V-arkkitehtuurin suosio on kasvanut hurjaa vauhtia, eikä enää löydy monia sulautetun elektroniikan alueita, joissa sitä ei käytettäisi. Kiinalaiset DeepComputing ja Xcalibyte ovat nyt ottaneet seuraavan askeleen: ne alkavat myydä RISC-V-pohjaista kannettavaa tietokonetta.
Maailman ensimmäisessä RISC-V-läppärissä on neliytiminen suoritin, joka on valmistettu 12 nanometrin prosessissa, 16 gigatavua LPDDR4-mmuistua ja jopa 256 gigatavua tallennustilaa. Videon pyörittämiseen on dedikoitu GPU-prosessori ja tekoälyä prosessoi NPU-suoritin.
ROMA-nimellä myytävän koneen pitäisi toimia useimmilla RISC-V-käskykantaa tuleville Linux-käyttöjärjestelmillä.
Konetta tullaan tiettävästi myymään vain sata kappaletta. Se on enemmänkin kuriositeetti, mutta samalla jättimäinen askel koko RISC-V-ekosysteemille ja Berkeleyssä kehitetylle avoimelle suoritinarkkitehtuurille.
STMicroelectronicsin 32-bittiset ohjainpiirit ovat hyvin suosittuja erilaisissa sulautetuissa sovelluksissa. Nyt ST on päivittänyt ohjainten käyttöliittymien suunnitteluohjelmistonsa. Aiemmasta pikselien manipuloinnista siirrytään edistyneempään vektorigrafiikkaan.
Omnitele on mitannut 5G-verkkojen nopeudet kahdeksassa suurimmassa kaupungissa. DNA:n liittymällä saavutettiin suurin keskimääräinen latausnopeus seitsemässä kaupungissa. Mittaus osoittaa, että kaikkien operaattoreiden keskimääräiset tiedonsiirtonopeudet ovat kansainvälisesti vertailtuna erittäin hyvällä tasolla.
Sensible 4 on julkistanut ensimmäisen itsestään ajavan ajoneuvon ohjelmistoalustansa nimellä DAWN. Ohjelmistotuotteen teknologia mahdollistaa itseajavuuden eri sääolosuhteissa, ilman kaistamerkintöjä ja se nojaa vuosikymmenten ulkorobotiikkatutkimukseen.
Euroopan komponenttien jakelumarkkinat kasvoivat puolijohteiden osalta 33,4 prosenttia ja passiivisissa sekä sähkömekaanisissa komponenteissa 19,6 prosenttina vuodentakaiseen verrattuna. DMASS-järjestö kuitenkin arvioi, että loppuvuoden osalta ennusteiden teko on vaikeampaa. Venäjälle komponentteja ei enää myydä.
Teknologiapalveluyhtiö Etteplan tekee strategisen investoinnin koneoppimis- ja tekoälyteknologiaa kehittävään ruotsalaiseen start-up-yhtiö Ekkono Solutions AB:hen. Etteplan hankkii noin 20 prosentin osuuden yhtiöstä.
C-tyypin USB-liitännästä on vauhdilla tullut kaikkien pienempien laitteiden latausliitäntöjen de facto -standardi. Silanna Semiconductor helpottaa valmistajien elämää maailman ensimmäisellä buck-tyyppisellä muunninpiirillä, johon on integroitu älykäs, mukautuva virranjako.
Syyskuun alussa järjestettävä Sähkö Valo Tele Av 2022 -messut tarjoaa tarjoaa laajan kattauksen ajankohtaista tietoa, teknologiaa ja kontakteja. Messuohjelma kattaa alan kuumat aiheet, joista niin ammattilaisten kuin päättäjien tulee olla ajan tasalla. Niihin kuuluvat muun muassa aurinkoenergia, sähköinen liikenne, kiinteistöautomaatio ja uudet standardit.
Läheskään kaikkialla mobiiliverkot eivät kuulu, mutta tällöin avuksi tulevat satelliittiyhteydet. Ne kuitenkin yleensä edellyttävät omia laitteitaan. Nyt AST SpaceMobile aikoo viedä Nokian AIrScale-tukiasemia taivaalle, jolloin satelliittiyhteyksiä voisi käyttää tavallisilla puhelimilla.
Polttoaineiden hinnat ovat viimeisen vuoden aikana puhuttaneet kaikkia. Nyt bensalitran saa taas alle 2 eurolla, kun öljyn maailmanmarkkinahinta on pudonnut ja hallitus on hellittänyt jakeluvelvoitetta. Samaan aikaan sähkön hinta nousee voimakkaasti. Milloin sähköautolla ajamisesta tulee bensa-autoa kalliimpaa?
Yhdysvaltain päätös kieltää piirinvalmistuksen työkalujen myyminen Kiinaan tarkoittaa, että maa joutuu vauhdilla kehittämään omaa valmistustekniikkaansa. Nyt analysointiyritys on purkanut yhden kiinalaisen SMIC:n sirun atomeiksi ja sisältää paljastuu yllättäen jo 7 nanometrin valmistusprosessi.
Kaikkialla maailmassa halutaan päästä hiilidioksidipäästöissä nettonollan tasolle. Teollisuus voisi olla tässä edelläkävijänä. Hyödyntämällä Teollisuus 4.0 -konseptia valmistajat voivat yhdistää lukuisia eri tekniikoita liiallisten hiilidioksidipäästöjen ja turhan energiankäytön vähentämiseen. Yhdessä ne tukevat tavoitetta, joka mahdollistaa nettonollatasoisen toiminnan.
Elektroniikan suunnittelijat ovat usein haluttomia harkitsemaan sovelluskohtaisesti räätälöityjä liitäntäratkaisuja ennen kuin on selvää, ettei muita vaihtoehtoja juuri ole. Tämä johtuu suurelta osin yleisestä näkemyksestä, että sovelluskohteeseen räätälöidyt liittimet ovat kalliita ja että kustomointi tuo projektiin kohtuuttomia viiveitä. Lisäksi usein katsotaan, että vain yhteen valmistajaan luottaminen on riskialtista. Näillä kolmella yleisellä käsityksellä on vain vähän tai ei lainkaan todellista perustaa, vakuuttaa liitinvalmistaja Nicomaticin Phil McDavitt.