5G-liittymien ja laitteiden myynti alkoi Suomessa jo vuonna 2019, mutta kuten kaikkialla muuallakin, meilläkin kyse oli ennen kaikkea ensimmäisen polven NSA-yhteyksistä. Toisen polven 5G eli stand-alone on kuitenkin nopeasti nousemassa ykköstekniikaksi. Tämän kertoo myös sertifioitujen laitteiden lista.
Global Certification Forum eli GCF on julkaissut vuotuisen Mobile Device Trends -raporttinsa, joka sisältää analyysin langattomien laitteiden sertifiointitiedoista vuodelta 2021. Mukana ovat myös tiedot vuoden 2022 ensimmäiseltä neljännekseltä. Raportin mukaan yli 30 prosenttia viime vuonna sertifioiduista 5G-laitteista tuki SA-tekniikkaa, jossa kaikki liikenne signalointeineen siirtyy 5G-yhteyden yli.
GCF:n mukaan SA-tuki löytyy pian 90 prosentista uusista 5G-laitteista. Samaan aikaan 5G-laitteiden määrän kasvu on hidastunut. Tekniikan kolmantena vuonna uusia laitteita tuli markkinoille vähemmän kuin LTE-laitteita sen kolmannen vuoden aikana.
GCF:n luvut antavat varsin kattavan kuvan laitemarkkinasta. Yli 150 laitevalmistajaa 25 maassa on mukana GCF:n luvuissa ja järjestön sertifiointiohjelmat ovat laajasti verkko-operaattorien tunnustamia.
Viime vuonna GCF sertifioi yhteensä 609 laitemallia 89 valmistajalta. Valmistajien määrä kasvoi 18 prosenttia, mutta sertifioitujen laitteiden määrä laski lähes 15 prosenttia edellisvuoden tasosta. Yksi syy tähän laskuun oli jatkuva siirtyminen kohti 5G:tä: vuonna 2020 monia älypuhelimia valmistettiin (ja sertifioitiin) erillisinä 4G- ja 5G-malliversioina, kun taas vuonna 2021 uusia malleja tuotiin enää 5G-tuella. Osaltaan tähän vaikutti myös maailmanlaajuinen pula komponenteista, joka aiheutti ongelmia monilla toimialoilla.
Viime vuonna kaikista sertifioiduista laitteista 31 prosenttia sisälsi 5G-modeemin. Vuonna 2020 osuus oli 21 prosenttia. Toisen polven SA-tekniikkaa tuki 65 prosenttia kaikista sertifioiduista 5G-laitteista. Tänä vuonna SA-laitteiden osuus nousee GCF:n mukaan 88 prosenttiin.
Eniten 5G-laitteissa on luonnollisesti älypuhelimia (43 prosenttia sertifioiduista laitteista). 5G-moduulien osuus oli lähes 30 prosenttia. Kolmanneksi eniten oli wifi-reitittimiä, joihin on integroitu 5G- Näiden osuus oli 8 prosenttia.
Kahdesta hallitsevasta matkapuhelinverkon IoT-standardista sertifioitujen NB-IoT-laitteiden määrä jatkoi voimakasta kasvuaan: niitä sertifioitiin 65 kappaletta. LTE CAT M1 -laitteiden sertifiointimäärä pysyi edellisvuoden tasolle.
Raportin lukuihin voi tutustua täällä.