MIT:n tutkijat ovat kehittäneet tarran, joka iholle kiinnitettynä kuvaa sisäelimiä ihon läpi. Tämä onnistuu ultraäänipulssein, joita laite lähettää. Paristo riittää teräväpiirtoisten kuvien tuottamiseen 48 tunnin ajan.
Tutkijat esittelivät innovaatiotaan artikkelissa Science-lehdessä. Ultraäänikuvaus on turvallinen ja ei-invasiivinen ”ikkuna” kehon toimintaan, ja se tarjoaa lääkäreille eläviä kuvia potilaan sisäelimistä. Näiden kuvien ottamiseksi koulutetut teknikot käsittelevät ultraäänisauvoja ja -antureita ääniaaltojen ohjaamiseksi kehoon. Nämä aallot heijastuvat takaisin ulos tuottaen korkearesoluutioisia kuvia potilaan sydämestä, keuhkoista ja muista syvistä elimistä.
Tällä hetkellä ultraäänikuvaus vaatii isoja ja erikoislaitteita, joita on saatavilla vain sairaaloissa ja lääkärin vastaanotoilla. Mutta MIT:n insinöörien uusi innovaatio saattaa tehdä tekniikasta yhtä puettavan ja helposti saatavilla olevan kuin laastarin ostaminen apteekista.
Kehitetty tarra on postimerkin kokoinen laite, joka tarttuu ihoon ja pystyy tarjoamaan jatkuvaa ultraäänikuvausta sisäelimistä 48 tunnin ajan. Nykyinen suunnittelu edellyttää tarrojen yhdistämistä instrumentteihin, jotka muuttavat heijastuneet ääniaallot kuviksi. Tutkijat huomauttavat, että jopa nykyisessä muodossaan tarroilla voisi olla välittömiä käyttökohteita: Esimerkiksi laitteita voitaisiin kiinnittää potilaisiin sairaalassa, kuten sydämen seuranta-EKG-tarroja, ja ne voisivat kuvata jatkuvasti sisäelimiä ilman teknikon apua. pitämään anturin paikallaan pitkiä aikoja.
Tällä hetkellä tutkijat työskentelevät, jotta tarra saadaan siirtämään datansa lääkärille langattomasti. Mikäli tämä onnistuu, ultraäänitarroista voitaisiin tehdä puettavia kuvantamistuotteita, joita potilaat voisivat viedä kotiin lääkärin vastaanotolta tai jopa ostaa apteekista.
Ultraäänikuvausta varten teknikko levittää ensin nestemäistä geeliä potilaan iholle, joka välittää ultraääniaaltoja. Sen jälkeen anturia painetaan geeliä vasten, mikä lähettää kehoon ääniaaltoja, jotka kaikuvat sisäisistä rakenteista ja takaisin anturiin, jossa kaiutetut signaalit muunnetaan visuaalisiksi kuviksi.