Nopeita liitäntäratkaisuja kehittävä saksalainen Inova Semiconductor katsoo, etteivät nyt tarjolla olevat ratkaisut riitä kattamaan tulevien verkottuneiden autojen datatarpeita. Siksi se esittelee Electronica-messuilla Münchenissä uutta ADXpress-väylää. Se tuo autoihin jopa 30 gigabittiä sekunnissa siirtävän datanverkon.
ADXpress tulee sanoista Automotive Data Express. Sen avulla kaikki anturien raakadata voidaan lähettää anturikohtaisten virtuaalisten datapolkujen kautta deterministisellä latenssilla yhdelle tai useammalle arviointiyksikölle. Anturit voidaan liittää ADXpress-solmuun PCI Expressin, Ethernetin tai SPI:n kautta, jolloin tiedonsiirto onnistuu sähköisesti 30 gigabitin tai optisella verkolla 4 x 24 gigabitin sekuntinopeudella. Nopeutta rajoittavat vain fyysisen linkin rajat ja ADXpress-solun suorituskyky.
Inovan teknologiajohtaja Roland Neumannin mukaan ADXpress korvaa autoissa tähän asti käytetyt point-to-point- tai point-to-repeater -konseptit paljon integroitavammilla ja joustavammilla topologioilla. - Tämä avaa myös uusia mahdollisuuksia kaiken anturidatan siirtoon ADAS-laitteista. Ohjattavien näyttöjen määrä ja niiden enimmäisresoluutio kasvavat nekin merkittävästi, Neumann kehuu.
ADXpress-tekniikka niputtaa erilaisia datapolkuja sarjamuotoiseen 30 Gbps:n datalinkkiin. Samaa periaatetta Inova käyttää APIX-väylässä, joka on autojen dataverkko videonkuvan siirtoon. Toisin kuin APIX, ADXpress on kuitenkin universaali massatiedonsiirtojärjestelmä, joka välittää sähköisesti kaiken tyyppistä dataa – olipa kyseessä sitten pikseli-, Ethernet- tai sensoritiedot kamerasta, lidarista ja tutkasta.
ADXpress-tekniikka perustuu virtuaalisiin datapolkuihin, jotka toteutetaan välittämällä vakiokokoisia datasoluja. Kaikki solut kulkevat samaa reittiä verkon läpi. Toisin kuin IP (Internet Protocol), jossa paketti voi saavuttaa määränpäähänsä eri reittiä kuin edelliset ja myöhemmät paketit, ADXpressin latenssi on aina vakio virtuaalipolulla. Datasoluihin perustuvilla virtuaalisilla datapoluilla on se suuri etu, että multipleksointia, toistoa ja monistamista voi tapahtua soluja käsittelevässä kerroksessa palvelusta riippumatta.
Erityisesti multipleksoinnilla on mahdollista ohjata tai ohjata yksittäisten datapolkujen kaistanleveyden varausta ja latenssia. Maksmissaan virtuaalisia datapolkuja voi olla käytössä 128 ja ne "kuluttavat" kaistanleveyttä vain, kun käyttäjätietoja todella siirretään.