Tekoäly tarkoittaa useimmiten järjestelmää, joka toimii pilvessä eli raskailla palvelimilla. Sitten syötetään kehotteita ja tehokas laitteisto tuottaa jonkin päätelmän laitteelle tai käyttäjälle. Mutta entä jos haluaisi hyödyntää tekoälyä pienellä sirulla? Vaikkapa liikeanturilla?
Tähän suuntaan kehitys on menossa nopeaa vauhtia. TDK on juuri esitellyt SmartEdgeML-ratkaisun, jonka avulla voidaan 6-akselisella liikeanturilla ajaa erittäin vähän virtaa vaativia koneoppimismalleja. Ratkaisu koostuu SmartMotion-anturista (ICM-45686-S), SmartBug 2.0 -evaluointialustasta sekä Sensor Inference Framework (SIF) -ohjelmistosta, joka tulee ladattavaksi helmikuun alussa.
Koneoppimismallit mahdollistavat monenlaisia uusia mahdollisuuksia puettaville laitteille, kuten kuulokkeille, AR-laseille, IoT:lle ja vastaaville. SmartEdgeML on ensimmäinen anturipiiritason ratkaisu koneoppimismallien luomiseen ja ajamiseen pienellä, 2,5 x 3 millimetrin kokoisella 6-akselisella liiketunnistimella. Ja tämä onnistuu alle 30 mikroampeerin virralla.
Kun tekoälyä hyödynnetään suoraan anturipiirillä, tämä vähentää reunalaitteen prosessorien liikuttaman raakadatan määrää. Tämä parantaa merkittävästi laitteen akun käyttöikää, tietojen yksityisyyttä ja tekee myös järjestelmästä responsiivisemman, eli latenssi lyhenee.
TDK ilmoittaa myös InvenSense SmartBug 2.0:n (MD-45686-ML), usean sensorin langattoman moduulin saatavuuden, joka koostuu InvenSense ICM-45686-S -anturista. Tämä moduuli toimii arviointialustana niille, jotka haluvat aloittaa InvenSense SIF -ohjelmiston ja ICM-45686-S -anturin käytön.
SmartEdgeML:n ohjelmistokomponentti eli SIF-päättelykehys antaa suunnittelijoille mahdollisuuden kerätä liikeanturin tuottamaa dataa, valita mukautettuja ominaisuuksia, rakentaa ML-malleja, testata ML-suorituskykyä, ottaa käyttöön ja ajaa kyseisiä malleja ICM-45686-S -anturilla. Tarjolla on testattuja algoritmeja, kuten , kuten harjoitusten luokittelu (kyykky, hyppytakit, sivuttaisnostot tai punnerrukset) ja ranneliikkeiden luokittelu (taistelu, käännös, ravistelu tai pysähtyminen).
SmartEdgeML:n laitealustana toimii BalancedGyro-perheen anturi, jolla ML-päätöspuumalleja voidaan ajaa sirulla pienimmällä virrankulutuksella (< 30 µA). Tämä uusi IMU tarjoaa korkean lämpötilan vakauden ja tärinänvaimennusta, mikä tekee siitä optimaalisen sovelluksissa, kuten AR-laseissa, VR:ssä, optisessa kuvanvakautuksessa, drooneissa ja robotiikassa.
TDK esitteli SmartEdgeML:n tänään päättyvillä kulutuselektroniikan CES-messuilla Las Vegasissa.