Litiumia kuluu pian enemmän kuin sitä on tarjolla. Jo ensi vuonna tästä akustojen tärkeimmästä raaka-aineesta ennakoidaan tulevan pulaa. Kysyntä on kasvamassa nykyisestä 10-kertaiseksi vuoteen 2030 mennessä, joten ongelma on akuutti.
Onneksi avuksi tulee tekoäly. Microsoftin ja USA:n energiaminiteriön alaisen PNNL-laboratorion (Pacific Northwest National Laboratory) tutkijat ovat löytäneet tekoälyn ja supertietokoneiden avulla materiaalin, joka voi vähentää litiumin käyttöä akuissa.
Tekoälyn ja suurteholaskennan avulla tutkijat rajasivat 32 miljoonaan mahdollisen epäorgaanisen materiaalin joukon vain 18:een. Tämä onnistui vain viikossa, kun perinteisin menetelmin työ olisi vaatinut asiantuntijoiden arvioiden mukaan yli 20 vuotta.
Tekoälystä johdettu materiaali on nimetty N2116:ksi, ja se on kiinteässä olomuodossa oleva elektrolyytti, jonka tutkijat testasivat ja veivät sen raaka-aineesta toimivaksi prototyypiksi. Kun materiaali oli löydetty, tiimi kehitti toimivan akun prototyypin alle yhdeksässä kuukaudessa.
Tämän kaltaiset kiinteän elektrolyytin akut ovat turvallisempia kuin perinteiset nestemäiset tai geelimäiset akut, mikä antaa tälle mahdollisuuden olla kestävä energian varastointiratkaisu. Nopeammin latautuvat kiinteän elektrolyytin akut lupaavat nykyakkuja parempaa energiatiheyttä ja tuhansia latauskertoja.