Microsoft on ryhtynyt jakelemaan uutta Windows 10 -käyttöjärjestelmää sekä päivityksenä että uusissa laitteissa. Uusi alusta sisältää paljon uutta, joten verkkoon on alkanut tulla ensimmäisiä arvioitakin. Osassa niistä Windowsin uudistuksiin suhtaudutaan hyvin kriittisesti.
Kritiikkiä on saanut erityisesti Microsoftin nykyinen suhtautuminen yksityisyyteen ja tietoturvaan. Kaikki eivät pidä uudesta filosofiasta, jossa tietoturva- ja ajuripäivitykset pakotetaan käyttäjille. Microsoft ei enää jaa automaattisesti tietoa siitä, mitä kulloinenkin päivitys pitää sisällään.
Edelleen Windows haluaa käynnistyä uudelleen päivitysten voimaansaattamiseksi, mutta nyt käyttöjärjestelmä lupaa käynnistyä itsekseen silloin, kun sitä ei käytetä. Uudelleenkäynnistymisen voi ajastaa itse, mutta oletusarvoisesti Windows päättää siitä itse.
Uusi Windows myös oletusarvoisesti siirtää paljon tietoa käyttäjän koneesta Microsoftin omille palvelimille. Oletusarvoisesti Microsoftille lähtee tietoa kontakteista, kalenterista ja sijainnista. Tietäen että valtaosa asentaa käyttöjärjestelmää klikkailemalla OK-nappia, tämä on melkoinen riski yksityisyydelle.
Joidenkin analyytikoiden mukaan Microsoft oli aiemmin Applea parempi suojatessaan käyttäjiään, mutta nyt osat ovat kääntyneet. Nyt Microsoft käyttäytyy tavalla, joka tekee Googlenkin kateelliseksi, kommentoi yksi arvioija hieman sarkastisesti.
Windows 10:n uutta ohjauskeskusta tai ”kontrollipaneelia” useampi moittii edelleen sekavaksi. Microsoft on pyrkinyt yksinkertaistamaan asetusten tekoa kielen tasolla, mutta edelleen käyttäjälle jää usein hämärään mitä järjestelmä itse asiassa tekee. Myös asetusten käyttöliittymän suunnittelua on monin paikoin moitittu surkeaksi.
Ylläolevat arviot perustuvat useisiin ulkomaisiin analyyseihin ja niihin kannattaa suhtautua varauksella. Jatkossa luettavaksi tullee myös arvioita siitä, miten käyttäjät uuden Windowsin hyvät ominaisuudet ottavat vastaan.