Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt pienikokoisen kaasuanturin, joka voidaan liittää mobiililaitteeseen. Älypuhelimilla toteutettavat kaasumittaukset mahdollistavat aikaisempaa helpommin esimerkiksi rakennuksen sisäilmaongelmien havaitsemisen.
Monet anturivalmistajat ovatkin tällä hetkellä kiinnostuneita kaasumittauksista älypuhelimissa. Hiilidioksidia mittaamalla voidaan myös tarkkailla tarkemmin unen laatua terveyttä tukevissa mobiilisovelluksissa.
Hiilidioksidin mittaaminen mobiililaitteella mahdollistaa myös uusia sovelluksia älypuhelimiin: esimerkiksi ihmisen hengityksen tarkkailulla voidaan seurata unen laatua. VTT:n tutkimusryhmää vetänyt Anna Rissanen uskoo, että taustalla on myös esineiden internetin yleistyminen.
- Se mahdollistaa yksittäisistä antureista tai anturiverkoista kerätyn datan perusteella epäsuoran havainnoinnin useista erilaisista ympäristöä koskevista asioista. Hiilidioksiditasot ja sisäilman laatu ovat yhteydessä erilaisiin päivittäisiin toimintoihin, kuten tarkkaavaisuuteen ja työtehoon, Rissanen kertoo.
Miniatyrisoitu kaasuanturi perustuu Fabry-Perot-interferometreihin (FPI) eli säädettäviin optisiin suodattimiin. Näitä VTT:n tiimi on kehittänyt jo vuosien ajan erilaisiin spektroskopiaa hyödyntäviin sovelluksiin, kuten nanosatelliitteihin, ympäristöä monitoroiviin lennokkikameroihin, ihosyövän nopeaan tunnistamiseen sekä polttoaineen analysoimiseen päästöjen minimoimiseksi.
Tiimin erikoistutkijan Rami Mannilan kehittämä pienikokoinen kaasuanturi perustuu valon johtamiseen analysoitavan näytteen läpi. Seoksen koostumus voidaan määrittää valon aallonpituuksien läpäisevyydestä. Hiilidioksidin anturi tunnistaa sen vahvasta absorptiosta 4,2 mikrometrin aallonpituudella. Vastaavalla anturiteknologialla voidaan myös erotella ja tunnistaa samanaikaisesti muitakin kaasuja tai aineita niiden absorptiopiikkien spektrin perusteella eri infrapuna-aallonpituuksilla.MEMS-anturiteknologian massavalmistettavuuden takia on mahdollista synnyttää uudenlaisia ison markkinavolyymin tuotteita, jotka perustuvat aineiden spektrin analysoimiseen. VTT luo uudenlaista optisiin analysaattoreihin perustuvaa liiketoimintaa ja osaamista Suomeen: mikrospektrometriteknologioista on jo syntynyt uusi start-up-yritys Spectral Engines, joka tarjoaa FPI-teknologiaan perustuvia spektriantureita. VTT Memsfab tarjoaa MEMS-sirujen valmistusta ja tuotantoa.