Jos halutaan toteuttaa hyvin nopeita langattomia yhteyksiä lyhyillä kantamilla, täytyy todennäköisesti käyttää korkeita millimetrialueen taajuuksia. Belgialaistutkijat ovat kehittäneet vastaanottimen prototyypin, joka osoittaa että näille taajuuksille on mahdollista kehittää pieniä ja edullisia radioita.
Asialla ovat mikroelektroniikan tutkimuslaitos IMEC ja Brysselissä sijiatsevan Vrije-yliopiston (VUB, Vrije Universiteit Brussel) tutkijat. He esittelivät ISSCC-konferenssissa San Franciscossa 28 nanometrin prosessissa toteutetun vastaanottimen, joka kykeni käsittelemään neljästä antennista tulevaa signaalia 60 gigahertsin alueella.
Täämntyyppistä vastaanotinlähetintä voidaan käyttää esimerkiksi hyvin pienten langattomien solujen reitittimissä tai mobiiliverkkojen langattomissa paluukanavissa. Rajoittava tekijä on taajuus, sillä millimetrialueen signaalit eivät kovin hyvin läpäise oikeastaan mitään estettä.
Se, että vastaanotin on valmistettu 28 nanometrin CMOS-prosessissa, on todellinen läpimurto. Se mahdollistaa radiopiirien edullisen massavalmistuksen, joka on edellytys laitteiden kaupalliselle yleistymiselle.
IMEC:n kehittämä vastaanotin on ns. suoramuunnostyyppiä. 24 gigahertsin PLL-piiri, joka lukitsee 60 gigahertsin oskillaattoripiirin, on tutkimuslaitoksen mukaan luontaisesti immuuni 60 gigahertsin tehovahvistimen aiheuttamille häiriöille.
Protopiiri on kooltaan 7,9 neliömilliä. Sen toiminta on validoitu yhden metrin matkalla IEEE:n 802.11ad-standardin vaatimusten mukaisesti. Lähetinosa kuluttaa tehoa 670 milliwattia ja vastaanotin 431 milliwattia 0,9 voltin jännitteellä. Lähettimen herkkyys mahdollistaa sekä QPSK- että 16QAM-moduloinnin käytön linkissä, joten maksimidatanopeus on peräti 4,62 gigabittiä sekunnissa.