Suomen ensimmäinen 3D-tulostuksen messutapahtuma 3DExpo järjestettiin perjantaina ja lauantaina Vantaalla. Tapahtuma osoitti, että tekniikka on monella tapaa jo kypsässä vaiheessa. Nyt vain haetaan sitä käyttökohdetta, jolla pikavalmistus lyö läpi suuren yleisön parissa.
Jos 3D-tulostusta ajatellaan rakentajien ja kehittäjien näkökulmasta, PLA-muovi on selvästi suosituin materiaali. Se on edullinen, ja mahdollistaa hyvin tarkkojen mallien valmistamisen esimerkiksi laiteprotoista. 3DExpossa PLA:sta oli esillä monia objekteja koriste-esineistä taideteoksiin ja kitaran kuorista työkaluihin.
Laitteiden kirjo on 3D-tulostuksessa valtava. Halvimmillaan tulostimen saa alle 500 eurolla ja uusimmat halpatulostimet hyväksyvät jo useimpia orgaanisia filamentteja. Kaikkien laitteiden mukana saa myös ohjelmiston, jonka avulla malleja voi tietyin rajoituksin muokata.
Toisaalta laitteista löytyy myös erittäin kalliita, huippuluokan ammattituotantoon tarkoitettuja. Ruotsalaisen Höganäsin tulostimella onnistuu resoluutioltaan jopa 35 mikronin kokoisten metallirakenteiden valu inkjet-tyyppisesti eli mustesuihkutekniikalla huoneenlämpötilassa. Pohjoismaiden ainoa tulostin löytyy yhtiön omista tiloista, hintaa laitteella on 600 tuhatta euroa.
Ohjelmistoissa on kuitenkin suuria eroja. Osa mahdollistaa mallien hyvin yksityiskohtaisen käsittelyn kymmenien parametrien avulla, helpoimmillaan määrät voi vain tulostettavan pinnan paksuuden. Tulostinta hankkivan pitää siis tarkasti tietää, mihin laitetta tullaan tarvitsemaan.
Netistä voi jo nyt ladata käyttöönsä sadoittain erilaisia mallitiedostoja, joilla kaikenlaisia esineitä voi tulostaa. Jos haluaa pikavalmistaa jonkin tietyn esineen tai varaosan, siihen tarvitaan 3D-skanneri. Niissä valikoima on jo todella laaja.
Halvimmillaan parilla tonnilla saa skannerin, joka sisältää valolähteen lisäksi alustan, jolla objektia pyöritetään sekä ohjelmiston, jolla 3D-malli luodaan. Hintahaitarin yläpäässä ovat käsivaralla toimivat skannerit, joilla voidaan vapaasti mallintaa millainen esine tahansa hyvinkin suurella resoluutiolla. Yhteistä kaikille skannereille on, että niillä luotu 3D-malli voidaan viedä eri formaateilla tulostimiin. Yleinen muoto on kuitenkin STL, johon malli voidaan tallentaa käytännössä kaikista CAD-ohjelmista.
3DExpo näytti, että pikavalmistus sopii hyvin moneen. Nyt ala tarvitsee oman hittisovelluksensa ja sen suhteen niin laitevalmistajat, maahantuojat kuin tulostuspalveluja tuottavat ovat vielä epätietoisia.