Maailmalla tutkitaan paljon radiopiirejä, jotka mahdollistaisivat samanaikaisen lähettämisen ja vastaanottamisen samalla taajuudella. Nyt Columbian yliopiston tutkijat sanovat kehittäneensä tällaisen täysin kaksisuuntaisen eli full duplex -piirin CMOS-prosessissa.
Tutkijat ovat kehittäneet eräänlaisen sekoitinpiirin (circulator), joka pystyy lähettämään ja vastaanottamaan vain yhden antennin kautta. Tähän asti tällainen toiminta on vaatinut kahden antennin käyttöä.
Tutkimustyötä johtaneen Harish Krishnaswamyn mukaan löydös saattaa mullistaa langattoman tietoliikenteen. Toimiakseen piirin pitää murtaa ns Lorentzin voiman laki, Columbian yliopiston millimetrialueen piirejä kehittävän CoSMIC-laboratorion (Columbia High-Speed and Mm-wave IC) johtaja Krishnaswamy selventää.
Aiemmin tällaisia piirejä on kehitetty magneettisten materiaalien, kuten ferriittien avulla, mutta näitä rakenteita ei voi liittää piisiruille. Krishnaswamyn tiimin kehittämä piiri on ensimmäinen piipohjainen ratkaisu.
Sekoitinpiirin tulokset ovat lupaavia. Yhden antennin wifi-laite voi kaksinkertaistaa datanopeuden. Lisäksi innovaatio mahdollistaa pienemmät laitetoteutukset, kun antennien määrä puolittuu. Tällä voi olla merkittäviä vaikutuksia esimerkiksi älypuhelinten radiosuunnitteluun.
Löydöksestä kerrotaan Nature Materials -aikakauslehdessä. Tutkimustyötä on rahoittanut USA:n puolustusvoimien alaisen DARPA-tutkimuskeskuksen mikrojärjestelmien osasto.