Älypuhelin on siitä metka laite, että pysyäkseen ajan hermolla se pitää vaihtaa vähintään joka toinen vuosi. Mielellään useammin. Sen takia hyvin monella laatikoihin kertyy vanhoja älypuhelimia, joilla ei ole oikein nostalgia- tai mitään muutakaan arvoa. Ne voi silti valjastaa varsin hyödylliseen käyttöön.
Mozillan Firefox-puhelinprojektissa mukana ollut Dietrich Ayala keksi hyödyntää nurkissa lojuvia älypuhelimia erilaisiin kotiautomaation tehtäviin. Älypuhelin aistii liikettä, ääntä, läsnäoloa sekä tietoliikennepalvelujen katoamista. Embedded Linux Conferencessa Ayala esittelikin ideansa muutta älypuhelimen anturit signaaleiksi.
Ayalan idea nojaa siihen yksinkertaiseen faktaan, että älypuhelin tietää monia asioita itsestään ja ympäristöstään, joita muu kulutuselektroniikka ei tiedä. Älykäs termostaatti ei tiedä, onko sitä liikuteltu, mutta kännykkä tietää.
Älypuhelin on tavallaan jo itsessään hyvin kyvykäs esineiden internetiin liitettävä laite. Se pitää sisällään kaiken sen, mitä IoT-verkkoa pystyttävän pitäisi hankkia tietoliikenneyhteydestä alkaen. Älypuhelimeen voi lisätä javascript-ohjelman, joka työntää erilaisia ilmoituksia webbisivulle sen mukaan, mitä eri laitteiden tai anturien rajapinnat viestivät.
Ayalan ohjelmisto toimii Firefox OS -älypuhelimessa, mutta iso osa toiminnosta on käännettävissä myös muille alustoille.
Ayalan esitys löytyy Youtubesta.