Tulevissa datapalvelimissa käytetään hyvin monenlaisia prosessoreja: perinteisiä isäntäprosessoreja, kiihdytinpiirejä, grafiikkasuorittimia ja ohjelmoitavia FPGA-piirejä. Seitsemän yritystä on nyt lyöttäytynyt yhteen kehittääksen liitännän, jonka avulla nämä kaikki voivat keskustella toistensa ja jaetun muistin kanssa.
Asialla ovat AMD, ARM, Huawei, IBM; Mellanox, Qualcomm ja Xilinx. Ne ovat perustaneet CCIX-yhteenliittymän (Cache Coherent Interconnect for Accelerators). Listasta pistää tietenkin silmään se, että Intel ja sen omistama FPGA-yritys Altera puuttuvat joukosta.
CCIX-liitäntä ei ole mikään helppo tai triviaali tehtävä. Pelkästään kahden samantyyppisen prosessorin saaminen jakamaan välimuistia ja muita resursseja on erittäin vaikeaa. Hyvin erityyppisten prosssorien kohdalla tehtävä on monin verroin vaikeampi.
Yhteisestä liitännästä olisi kuitenkin paljon hyötyä. Käytännössä sen avulla voitaisiin räätälöidä erilaisia datapalvelimia oman tarpeen mukaan. Eri moduulien lisääminen tai vaihtaminen ei olisi mikään ongelma, ainakaan periaatteessa.
Tällä hetkellä esimerkiksi grafiikkakiihdyttimet tai FPGA-piirit liitetään järjestelmiin PCIExpress-liitännällä. Se toimii, mutta ei välttämättä ole paras ratkaisu suuren kaistanleveyden sovelluksiin. Ja sitä datakeskukset ovat kiihtyvässä määrin.
Intel yrittää yhdessä Alteran kanssa työntää datakeskuksiin omaa QPI-väyläänsä. CCIX-hankkeeseen liittyvät olisivat tietenkin voineet kehittää kukin oman väylänsä, mutta yhteinen hanke on tietenkin kaupallisesti kaikkein järkevin ratkaisu.