Materiaalien tutkijat ovat pitkään yrittäneet kehittää johtavaa kalvoa, joka olisi täysin läpinäkyvä. Illinoisin yliopiston tutkijat ovat yhdessä korealaisten kollegoidensa kanssa kehittäneet nanokuiduista koostuvan, erittäin hyvin sähköä johtavan läpinäkyvän kalvon.
Tällaiselle kalvolle löytyy paljon potentiaalista käyttöä elektroniikasta. Sovelluskohteita voivat olla rullattavat kosketusnäytöt, puettava elektroniikka, taipuisat aurinkokennot ja ns. elektroninen iho.
Kehitetty kalvo koostuu itse asiassa nanokuiduista. Se hapetetaan niin, että kalvon pinnalle muodostuu sähköä johtava verkko. Tutkijat kuvaavat verkkoa nanokoon ”kanaverkoksi”. Kalvo on läpinäkyvä, taipuva ja venyvä. Sitä on esitelty Advanced Materials -lehden tuoreessa numerossa.
Illinoisin yliopiston mekaniikan laitoksen professori Alexander Yarinin mukaan sekä läpinäkyvän että sähköä johtavan materiaalin valmistaminen on tärkeää, mutta erittäin vaikeaa. Nyt esitelty nanokalvo on läpinäkyvyydeltään 10-kertaisesti parempaa kuin mikään markkinoilta löytyvä johtava kalvo.
Kehitetty kalvo myös säilyttää ominaisuutensa useiden voimakkaidenkin taivuttamisen ja venyttämisten jälkeen. Tämä on tärkeä ominaisuus esimerkiksi taipuvien kosketusnäyttöjen kannalta.
Kalvon johtavat kuidut ovat polyakryylinitriiliä (PAN, polyacrylonitrile), jotka tuotetaan alustalle sähkökehruulla (electrospinning). Paljas PAN-polymeeri ei johda sähköä, joten se pitää päällystää metallipinnoitteella, joko kuparilla, hopealla, nikkelillä tai kullalla.
Kuituverkko on tiheä, mutta silti valtaosa siitä on reikiä. Tämän takia kalvo on 92-prosenttisesti läpinäkyvä eli käytännössä näkymätön ihmissilmälle.