Kalifornian yliopisto on esitellyt kehittämänsä mikropiirin, joka sisältää 1000 prosessoria. Suorittimet ovat tosistaan riippumatta ohjelmoitavissa ja koko sirun laskentakapasiteetti on enimmillään 1,78 biljoonaa käskyä sekunnissa. KiloCore-nimellä kutsuttu energiatehokas siru sisältää kaikkiaan 621 miljoonaa transistoria.
Prosessori suorittaa laskentaa jakamalla suoritettavan ohjelman pieniin palasiin, jotka ajetaan eri suorittimissa. Prosessorihirmun tärkeimmiksi sovelluskohteiksi on kaavailtu muun muassa langattomien järjestelmien koodaus- ja dekoodaustehtäviä, videosignaalin prosessointia sekä salausjärjestelmiä.
Kukin prosessoriydin voi ajaa omaa pientä ohjelmaansa muista riippumatta, mikä on sirun kehittäjien mukaan merkittävästi joustavampi lähestymistapa kun ns. SIMD-toteutus (Single Instruction, Multiple Data), jota sovelletaan esimerkiksi GPU-piireissä eli grafiikkaprosessoreissa. Näin lukuisten prosessoriytimien rinnakkaisajolla päästään erittäin suureen laskentatehoon vähäisellä energiankulutuksella.
Koska kukin suoritin on itsenäisesti kellotettu, se voi sulkea itsensä aina kun sitä ei tarvita, ja näin voidaan säästää merkittävästi energiaa. Suoritinlohkojen maksimi kellotaajuus on 1,78 gigahertsiä ja ne voivat siirtää dataa suoraan toisilleen käyttämättä välissä muistialueita, jotka saattavat muodostua pullonkauloiksi.
Tutkijat kehuvat piiriä kaikkien aikojen energiatehokkaimmaksi moniydinpiiriksi. Esimerkiksi piirin tuhat suoritinta voivat suorittaa laskentaa 115 miljardin käskyn sekuntinopeudella tehonkulutuksen jäädessä ainoastaan 0,7 wattiin. Tällainen käyttöteho voidaan syöttää piirille vaikkapa yhdestä AA-kokoisesta sauvaparistosta.
KiloCore-piiri on valmistettu IBM:n 32 nanometrin CMOS-prosessissa.
Seppo Lindstedt