Suomalaisyritykset voivat löytää isoja markkinoita uusien materiaalien hyödyntämisestä. Papticin valmistama puukuituihin perustuva kassi on tästä hyvä esimerkki. Seppälä-ketju on jo ottanut käyttöön kassin, joka voi korvata ympäristön kannalta erittäin haitalliset muovikassit.
Papticin liikeidea syntyi, kun yrityksen perustajat havahtuivat hälyttäviin uutisiin merissä kiertävästä muovijätteestä. He lähtivät kehittämään materiaalia, joka auttaisi ratkaisemaan ongelman ja yhdistäisi muovin ja paperin parhaat puolet. Sijoittajia oli helpompi saada, kun Tekesin tuki oli yrityksen takana.
Pelkästään Euroopassa käytetään vuosittain muovikasseja 180 kappaletta henkilöä kohden. Suomessa kulutus on melko maltillista, sillä täällä kasseja kuluu noin 55–60 kappaletta henkilöä kohden.
Moni maa on suunnitellut muovikassikieltoja ja -rajoituksia, ja äskettäin voimaan tullut EU-direktiivi vauhdittaa tätä kehitystä. Suomellakin on vielä kirittävää, sillä direktiivin mukaan vuoteen 2025 mennessä muovikasseja saa käyttää enintään 40 kappaletta henkilöä kohden vuodessa.
Ostokset täytyy kuitenkin kantaa jollakin kotiin – tähän tarpeeseen Paptic vastaa puupohjaisella kassillaan. Ensimmäisiä Paptic-kasseja testataan kesällä 2016 Seppälässä, joka lähti Papticin kanssa yhteistyöhön jo ennen yrityksen perustamista.
Paptic on perustettu keväällä 2015 VTT:n spinoffina. Paptic on tehnyt VTT:n lisäksi yhteistyötä monien pk-yritysten kanssa. Yritys on saanut rahoitusta tuotekehitykseen ja kansainvälisen kasvun suunnitteluun. Yhtiö keräsi ensimmäisellä rahoituskierroksellaan sijoituksina 1,1 miljoonaa euroa.
Paptic-materiaalilla on muovinkaltaisia ominaisuuksia kuten venyvyys ja saumautuvuus, eikä se repeä kuten paperi. Lisäksi se kestää vesiroiskeita, mutta hajoaa kokonaan veteen joutuessaan. Sen raaka-aineista 80 prosenttia on uusiutuvia, ja pääraaka-aine on suomalainen sellu. Materiaali on kuitenkin kestävämpää kuin esimerkiksi biohajoava muovi.
Paptic arvioi, että kaupallisessa mittakaavassa tehtynä Paptic-kassin tuottaminen on yhtä energiatehokasta kuin muovikassin valmistus. Toistaiseksi yritys valmistaa materiaalin itse pilottitehtaallaan Espoossa, jossa valmistuu tänä vuonna materiaalia noin miljoonaan kassiin. Paptic hakee tuotannon kasvattamiseen kumppaneita. Yrityksessä uskotaan, että tulevaisuudessa materiaalia nähdään muuallakin kuin kasseissa, esimerkiksi pakkauksissa ja lähetyskuorissa.